Jääkiekkomuseossa kohotetaan Kanada-maljaa

Jääkiekon SM-liiga viettää juhlavuottaan tänä vuonna. Kymmenen seuran edustajat pitivät liigan perustavan kokouksen Tampereella 24. toukokuuta vuonna 1975. SM-liigan juhlavuoden kunniaksi Suomen Jääkiekkomuseossa Tampereella avautuu sunnuntaina yleisölle Kohotetaan Kanada-malja! -näyttely. Se on avoinna ensi vuoden helmikuun loppuun asti.

Näyttely luo katsauksen SM-liigan historiaan ja nykypäivään. Se kertoo, kuinka SM-liigaa on vuosien saatossa rakennettu tietoisesti houkuttelevaksi ja toimivaksi tuotteeksi, joka on imenyt rutkasti vaikutteita Pohjois-Amerikan NHL-ammattilaisliigasta. Liiga on tuotteistanut jääkiekkoilusta urheiluviihdettä, josta on tullut vähitellen liiketoimintaa.

- Näyttely esittelee kävijälle mm. liigan organisaatiota ja sen historiaa, liigan sarjajärjestelmää ja siinä tapahtuneita muutoksia, liigaseuroja, fanitoimintaa ja liigan palkitsemiskäytäntöjä ja palkintoja. Myös liigan ammattimaistumisesta ja taloudellisen pohjan laajentumisesta tarjotaan kokonaiskuva, Jääkiekkomuseon vs. amanuenssi Kristiina Koivuniemi kertoi torstaina.

Pelipaidat kaikilta

Kymmenen joukkueen sarjana aloittanut SM-liiga muuttui kaudella 1988-89 kahdentoista joukkueen sarjaksi. Kaudella 2000-01 liigasta tuli kolmentoista joukkueen sarja. Ensi kaudella SM-liigassa kiekkoilee ennätykselliset neljätoista joukkuetta.

- Näyttelyssä on esillä on kaikkien SM-liigassa sen historian aikana pelanneiden seurojen pelipaidat. Liigan perustajiin kuuluneen Vaasan Sportin pelipaita vielä puuttuu, mutta sekin on tulossa postissa ja ehtinee museoon lauantain avajaisiin mennessä, Koivuniemi arvioi.

Jääkiekon SM-liiga aloitti rekisteröitynä yhdistyksenä, joka muuttui osuuskunnaksi vuonna 2000. Osakeyhtiöksi liiga muuttui vuonna 2002.

Kanada-malja ja Kultainen kypärä

Näyttelyssä esillä olevista palkinnoista arvokkain on ikuisesti kiertävä alkuperäinen Kanada-malja, joka joka kevät luovutetaan jääkiekon Suomen mestaruuden voittaneelle joukkueelle. Ensimmäisen kerran kanadansuomalaisten lahjoittama Kanada-malja jaettiin Suomen mestarijoukkueelle keväällä 1951.

Vuodesta 1992 lähtien Suomen mestaruuden voittaneen joukkueen juhlakäyttöön on luovutettu Kanada-maljan kopio. Alkuperäistä säilytetään Jääkiekkomuseossa.

Juhlanäyttelyssä esitellään myös Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli Pelaajayhdistyksen jakamaa Kultainen kypärä -palkintoa. Arvostetun palkinnon saajan valitsevat liigapelaajat.

Huoltajat tärkeässä roolissa

Juhlanäyttely perustuu Jääkiekkomuseon omaan esinekokoelmaan, jota on kartutettu mm. liigaseurojen esine- ja valokuvakokoelmista. Näyttelyn valokuvat on kerätty museon laajasta valokuvakokoelmasta, SM-liigan arkistosta sekä valokuvaaja Jukka Raution kokoelmasta.

- Liigaseurojen huoltajilla on ollut erittäin tärkeä rooli tämän näyttelyn kokoamisessa. He ovat tehneet - taas kerran - erinomaista työtä näyttelyn esineistöä kerättäessä, Suomen Jääkiekkomuseoyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Kontto kiitteli.

Suomen Jääkiekkomuseo sijaitsee Tampereen Museokeskus Vapriikissa kaupungin ydinkeskustassa. Maailman toiseksi suurimmassa jääkiekkomuseossa vierailee vuosittain noin 60000 kävijää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja