Jääkiekkoliiton puheenjohtaja: Jokerit elää päätöksensä kanssa – Valko-Venäjän tilanteen pahentuessa MM-kisoja ei voida pelata

1:39
Jokerien entinen omistaja Hjallis Harkimo olisi jättänyt Valko-Venäjän pelimatkan tekemättä.

Suomen Jääkiekkoliitolla ei ole minkäänlaista valtaa puuttua Helsingin Jokerien päätöksen taipua pelaamaan KHL-kauden avausottelu Dinamo Minskin vieraana Valko-Venäjän levottomuuksista huolimatta, toteaa liiton puheenjohtaja Harri Nummela.

Jokerit vahvisti MTV Urheilulle maanantaina, että joukkue matkustaa torstaina Minskiin avaamaan kautensa vierasottelulla. Seura kertoi myöhemmin tiedotteessaan yrittäneensä neuvotella ottelun siirtämisestä, mutta Dinamo Minsk ei ehdotukseen suostunut.

Päätös pelaamisesta Valko-Venäjällä maan entisestään heikentyneen ihmisoikeustilanteen ja presidentti Aljaksandr Lukashenkan vastaisten protestien keskellä on herättänyt kotimaassa paljon kritiikkiä.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ei ota suoraan kantaa siihen, kuinka tyytyväinen liitto päätökseen on.

– Jokerit vastaa tästä päätöksestä, ja he elävät tämän päätöksen kanssa. Se on varmasti ollut vaikea valinta, ja he ovat tähän päätökseen nyt päätyneet, Nummela muotoilee.

Nummela muistuttaa, että vaikka Jokerien KHL-joukkuekin on liiton jäsenseura, se tekee silti itsenäisesti omaa toimintaansa koskevat päätökset.

– Ei meillä ole liittona minkäänlaista valtaa puuttua niihin päätöksiin. Jokerit on asiassa tehnyt oman päätöksensä, ja se on varmasti ollut vaikea päätös, koska hyviä vaihtoehtoja ei ole ollut tarjolla.

– Kuten kaikki tiedämme, tilanne on Valko-Venäjällä hyvin levoton tällä hetkellä, ja maan koronavirustilanteestakaan ei taida olla ihan täyttä varmuutta, Nummela muistuttaa.

– Nyt kun Jokerit on päätöksen tehneet, että sinne pelaamaan mennään, ensisijainen asia on tietysti, että varmistetaan Jokerien pelaajien ja toimihenkilöiden turvallisuus ja terveys Valko-Venäjällä oltaessa.

Minsk on Latvian Riian kanssa järjestämässä myös ensi kevään jääkiekon miesten MM-kisoja. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ei toistaiseksi ole tehnyt linjauksia kisojen suhteen, sillä niihin on vielä yli kahdeksan kuukautta aikaa.

– Selvää on, että jos tilanne tästä edelleen pahenee, niin kisoja ei Valko-Venäjällä voida pelata, Nummela myöntää.

– Tässä on kuitenkin vielä monta kuukautta ja paljon aikaa kisojen alkuun, joten paljon ehtii tapahtua. Tietysti kaikki varmasti toivovat, että asiat demokratian ja ihmisoikeuksien osalta kääntyvät sellaiseen suuntaan Valko-Venäjällä, että kisat siellä voitaisiin pelata.

– Nyt on aika seurata tilanteen kehittymistä, ja Jääkiekkoliitto omalta osaltaan tulee edistämään sitä, että kansainvälisen jääkiekkoliiton tai -perheen piirissä käydään tästä asiasta avointa keskustelua, ja arvioidaan sitten vaihtoehtoja tämän asian suhteen, Nummela jatkaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja