"Jää kuonolla laukkuun ja vilkuilee mua" – Näin tullin ruokakoira Rico narauttaa lentoasemalla laittomia elintarvikkeita

2:36
Näin tarkka on ruokakoira Ricon kuono – videolla Rico etsii laittomia elintarvikkeita lentoasemalla

Moni tuo matkalta mukanaan eväänä tai tuliaisina elintarvikkeita, jotka matkaajan yllätykseksi päätyvätkin rajan ylityksessä tullin haltuun ja hävitettäväksi.

Vuositasolla kyse ei ole ihan pienestä ruokahävikistä. Viime vuonna tullin matkustajaliikenteessä haltuun ottamien ja matkustajien vapaaehtoisesti luovuttamien liha- ja maitotuotteiden määrä oli yhteensä noin 5 800 kiloa.  

EU alueen sisällä matkatessa rajoitukset ovat hyvin yksittäisiä, ja elintarvikkeiden tuominen vapaampaa, mutta siirryttäessä EU:n rajojen ulkopuolelle, on oltava tarkkana.

Lihan, maidon ja niistä tehtyjen tuotteiden kohdalla laki on selkeä: niiden yksityinen tuonti Suomeen on EU lainsäädännöllä kokonaan kielletty.

EU:n ulkopuolelta tulevia eläinperäisiä elintarvikkeita on jo reilun vuoden ajan Helsinki-Vantaan lentoasemalla etsinyt ruokakoira Rico. Parivuotias labradorinnoutaja on löytänyt työurallaan jo yli 1800 kg laittomia ruokatuliaisia. Tullilla on tällä hetkellä käytössään kaksi ruokakoiraa ja Rico työskentelee lentoaseman lisäksi pääkaupunkiseudun satamissa.

Kuinka Rico merkkaa matkatavaran, jossa haistaa eläinperäisen elintarvikkeen? Entä minkä elintarvikkeiden tuonnin laittomuus usein yllättää matkaajan EU-rajavalvonnassa?

Näistä lisää perjantain Viiden jälkeen lähetyksessä kello 17.30, jossa puhumme myös mitä vaaroja eläinperäisten elintarvikkeiden Suomeen tuomiselle EU-alueen ulkopuolelta liittyy.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja