Ivan Puopolon kolumni: Hei poliitikko! Toista perässä: Ihmisten henkilökohtaiset valinnat eivät kuulu minulle

”Synnytystalkoot!” julisti aikoinaan Antti Rinne. "Peitto heilumaan!" markkinoi Merikarvia. Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen puolestaan "kaipaa Suomeen mummolamaista asennetta ja oudoksuu lapsivapaita hotelleja". 

Siinä muutamia ulostuloja liittyen Suomen alenevaan syntyvyyteen.

Arvon poliitikot, tehdäänpä yksi asia selväksi: Teidän tehtävänne on säätää lakeja. Se on syy, miksi teidät on sinne äänestetty. Kansan "tehtävä" puolestaan on elää säädettyjen lakien puitteissa.

Se, miten kansalaiset päättävät elämäänsä poliitikkojen säätämien lakien puitteissa elää, ei kuulu Petri Honkoselle tai Antti Rinteelle nanomillin ziljoonasosaakaan. Teidän asianne ei ole kertoa ihmisille, mihin ammattiin heidän tulee opiskella, mitä irtokarkkeja heidän tulee syödä tai tuleeko heidän hankkia lapsia.

Ihmisten yksityiselämästä pois pysyminen tuntuu olevan poliitikoille lähes mahdoton tehtävä. Vähän väliä on joku moralisoimassa ruokavaliosta, oikeasta tavasta liikkua, sopivasta tavasta puhua tai siitä, kummanko vanhemman kuuluu hoitaa lapsia kotona.

Kerran vielä: ei kuulu teille. Capisce?

Toki aina pelkästään poliitikot eivät ole asialla. Välillä myös Valtion Viralliset Tutkijat intoutuvat. Esimerkiksi THL:n Johanna Närvi huomautti äskettäin Helsingin Sanomissa, että "tasa-arvo on julkisessa elämässä pidemmällä kuin kotona, jossa elävät edelleen perinteiset sukupuoliroolit". 

Voitteko kuvitella? Suomalaisten yksityiselämä on jäänyt kehityksestä jälkeen! Kansa on niin uppiniskaista, ettei noudata THL:n eteenpäin menevän parisuhteen sääntöjä. Törkeää!

Mutta palataanpa syntyvyyteen. Mikäli hallitus ei aio säätää lakia, joka pakottaa ihmiset lisääntymään, niin silloin ihmisillä on täysi vapaus päättää olla lisääntymättä. Se on aivan yhtä ok kuin lisääntyä.

Nyt varmaankin joku paahtaa paikalle muistuttamaan, että lapsettomuus on ongelma tulevien eläkkeiden kannalta.

Niinpä taitaa olla. Siinä tapauksessa muuttakaa järjestelmää niin, että se sopii ihmisten käytökseen - ei ihmisten käytöstä niin, että se sopii järjestelmään. 

Lue myös:

    Uusimmat