Mainos

Ivan-myrsky USA:n rannikolle illaksi

Hirmumyrsky Ivan uhka hukuttaa New Orleansin. Karibialla uusi trooppinen myrsky Jeanne lähestyy jo Puerto Ricoa ja Yhdysvaltain Neitsytsaaria.

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat määränneet miljoonia ihmisiä pakenemaan hirmumyrsky Ivanin uhkaamilta alueilta New Orleansista aina Floridan luoteisosiin asti. Meksikonlahden yli pyyhkivän myrskyn arvioidaan ennättävän Yhdysvaltain etelärannikolle myöhään illalla paikallista aikaa.

Floridassa, Alabamassa, Mississippissä ja Lousianassa tuhannet rannikkoalueiden asukkaat ovat noudattaneet määräystä. Ulosmenotiet täyttyivät kmonin paikoin myrkyn uhkaamien alueiden asukkaiden hakeutuessa suojaan.

Evakuoitavien kaupunkien joukossa on muun muassa 1,5 miljoonan asukkaan New Orleans, historiallinen jazzkaupunki, joka sijaitsee merenpinnan alapuolella Mississippijoen suistoalueella. Kaupunginjohtaja Ray Nagin arvioi, että hirmumyrsky voi vyöryttää kaupunkiin jopa yli viisi metriä korkean tulva-aallon. Hän onkin kiirehtinyt kaupungin asukkaita lähtemään turvaan niin kauan kuin se on mahdollista.

Myös Alabamassa asukkaita on kehotettu noudattamaan evakuointimääräystä pikaisesti.

- Täältä on parasta olla kaukana kun myrsky iskee rannikolle, sanoi Alabaman kuvernööri Bob Riley.

Jo viikon Karibialla riehunut Ivan on tappanut ainakin 70 ihmistä ja aiheuttanut laajaa tuhoa Grenadassa, Jamaikassa ja Caymansaarilla. Yhdysvalloissa harvinaisen vaarallisen myrskyn arvioidaan vaikuttavan yli kuuden miljoonan ihmisen elämään.

Karibialla jälleen uusi myrskyvaroitus

Karibianmerellä on annettu uusi myrskyvaroitus. Puerto Ricossa ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla annettiin hirmumyrskyvaroitus eilen, kun trooppinen myrsky Jeanne voimistui. Myrskyvaroituksia annettiin myös Dominikaanisen tasavallan rannikkoalueilla.

Yhdysvaltain kansallisen hirmumyrskykeskuksen mukaan myrskyn keskus sijaitsi eilen iltapäivällä 140 kilometriä kaakkoon Neitsytsaarilla sijaitsevasta St. Croix'n kaupungista. Neitsytsaarille myrskyn ennustettiin saapuvan tänä aamuna ja Puerto Ricoon myöhemmin päivän aikana. Myrskyn etenemisnopeudeksi on mitattu noin viisi metriä sekunnissa. Nopeimmillaan Jeanne on puhaltanut 26 metriä sekunnissa.

Trooppinen myrsky luokitellaan hirmumyrskyksi eli hurrikaaniksi, kun tuulen nopeus ylittää 33 metriä sekunnissa. Säätieteilijöiden mukaan Jeanne saattaa kasvaa hirmumyrskyksi huomiseen mennessä.

Karibianmerellä on viime viikkojen aikana koettu jo kolme hirmumyrskyä, joista viimeisin Ivan on parhaimmillaan lähestymässä Yhdysvaltain ja Meksikon rannikkoa.

(MTV3-AFP-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.