Mainos

Itsenäisyyspäivän kunniavartioihin ilmoittautunut jo lähes 8 000 vapaaehtoista

Sankarihautojen erityiskunniavartioihin on parissa viikossa ilmoittautunut tuhansia vapaaehtoisia. Marraskuun puolessavälissä vapaaehtoisia oli noin 3 000, mutta nyt heitä on jo 7 000–8 000, kertoo tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen valtioneuvoston kansliasta.

– Tätä asiaa on tuotu mediassa esille, ja se on aivan varmasti merkinnyt sitä, että ihmiset ovat olleet tietoisia tästä ja lähteneet tähän mukaan.

Suomi 100 -hankkeen sihteeristöön kuuluvan Tiina-Kaisa Laakso-Liukkosen mukaan vapaaehtoiset osallistuvat itsenäisyyspäivän kunniavartioihin jo 35 paikkakunnalla.

Tavoitteena on, että itsenäisyyspäivänä eri hautojen kohdalla seisoo kunkin vainajan kanssa samanikäinen ja samaa sukupuolta oleva ihminen. Tavoitteesta saatetaan kuitenkin joustaa, etenkin pienemmillä paikkakunnilla.

– On paikkakuntia, joissa ikärakenne tuottaa haasteita. Joillain paikkakunnilla myös omaiset haluavat olla mukana vartiossa. Kaikki kunnioittaminen on kuitenkin aivan yhtä arvokasta, Laakso-Liukkonen sanoo.

Riihimäellä kaivataan nuoria

Riihimäellä kunniavartion järjestelyistä vastaa kaupunginmuseo.

– Se sopii museon toimialaan hyvin, sanoo museon amanuenssi Päivi Yli-Karhula.

Riihimäellä lähdettiin Yli-Karhulan mukaan liikkeelle jonkin verran hitaasti, mutta muutamien viime päivien aikana ilmoittautumisia on tullut runsaasti. Kaikki tarvittavat 180 ihmistä ovat nyt koossa.

– Joukossa on yli-ikäisiä, joten nuorille on vielä tilaa. Ilmoittautumisaikaa on maanantaihin asti.

Turussa yli 900 sankarihautaa

Turun hautausmaan kunniavartioston järjestää Turun Reserviupseerit yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Turku lähti mukaan juhlavuoden järjestelyihin virallisesti vasta viime viikolla, jolloin kaupunki käynnisti vapaaehtoisten ilmoittautumisen.

Kunniavartiostosta pitäisi riittää vartijoita hieman yli 900 sankarihaudalle. Turun Reserviupseerien perinnetoimikunnan yliluutnantti Juha-Pekka Sainion mukaan ilmoittautuneita on tällä hetkellä noin 150. Ilmoittautumisaika päättyy 4. päivä joulukuuta.

– Yhteydenottoja on tullut hyvin, joten uskon, että pääsemme aika pitkälle. Aika näyttää, saadaanko ihan sitä 900:aa täyteen.

Sainion mukaan vapaaehtoisten iällä ja sukupuolella ei ole niin suurta merkitystä.

– Tärkeintä on se väkimäärä, että olisi näyttävä tilaisuus sitten hartauden yhteydessä.

Kuopiossa apuna oli some

Kuopiossa kunniavartio järjestetään Hatsalan hautausmaalla. Ilmoittautumisaika päättyi perjantaina.

– Nyt on reilut 650 ihmistä kasassa. Olen tosi tyytyväinen, meillä toteutuu hyvin se tavoite että kullekin haudalle tulee samanikäinen ihminen vartioon, kertoo Jari Sihvonen, Kuopion Suomi 100 -aluekoordinaattori.

Sihvosen mukaan kunniavartioon on nyt niin paljon ilmoittautuneita, että viime hetken sairastumiset tai muut peruutukset pystytään paikkaamaan.

Kuopiossa osanottajia etsittiin lähinnä oppilaitosten ja oppilaskuntien kautta.

– Sosiaalinen media ja puskaradio olivat hyvänä apuna, Sihvonen kertoo.

Sodassa kaatui eniten 19–25-vuotiaita. Samanikäisiä on Kuopion kunniavartioon ilmoittautuneiden joukossa 350–400.

– Yhteydenotot ovat olleet hyvin lämminhenkisiä ja koskettavia. En ole ollut mukana missään muussa hankkeessa, jossa tulisi näin suuria tunteita mukaan, Sihvonen sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja