Itkua, punastumista ja hikoilua? Lue ratkaisut tavallisimpiin stressireaktioihin työpaikalla

Kova stressi voi nostaa pintaan näkyviä stressioireita. Tällaisia ovat muun muassa punasteleminen tukalassa tilanteessa, hikoilu, käsien täriseminen ja itkuherkkyys.

Työpaikalla kaikki edellä mainitut tuntuvat äärimmäisen kiusallisilta vaivoilta.

Harva hermostumisen oireista kärsivä tiedostaa, että stressioireet ovat sangen yleisiä. Jokainen on varmasti joskus kokenut jonkinlaista hermostumista ja tilanteenhallinnan menettämistä kesken työpäivän. Et ole ainoa, jonka kädet alkavat vapista ennen PowerPoint -esityksen alkamista. 

Stressioireita pystyy lievittämään yksinkertaisilla vinkeillä. Lue alta ratkaisut tavallisimpiin, kiusallisiin jännitysoireisiin. 

1. Punastuminen

Punastuminen on inhottava ongelma, koska sitä on todella vaikeaa peittää. Tomaatinpunaisina helottavat kasvot paljastavat muille saman tien, että olet hermostunut. Punastuminen hermostuessa johtuu pitkälti siitä, että hengität jännittyneenä nopeammin kuin tavallisesti. Tiheä hengitystahti kiihdyttää verenkiertoasi ja saa kasvosi muuttumaan punaisiksi.

Punaisuutta voi yrittää hillitä viilentämällä kehoaan mahdollisimman hyvin. Talvella voi pistäytyä takapihalla pakkasessa ilman takkia. Keho viilenee nopeasti ja punaisuus vähenee. Kesällä voi pitää mukanaan pullollista jääkylmää vettä. Juo vettä reippaasti ennen ahdistusta aiheuttavaa tilannetta. Voit myös pitää hetken aikaa poskillasi jääkaapissa ollutta tölkkiä tai pulloa. 

2. Hikoileminen

Odotat tärkeää kokousta, tapaamista tai haastattelua, ja ahdistavat hikikarpalot valuvat kehollasi kuin pienet purot. Vaistomaisesti yrität pyyhkiä otsaasi hihalla tai heilutella vaatteitasi viilentyäksesi hieman. Jännityksen aiheuttama hikoilu ei liity millään tavalla ilman lämpötilaan.

Rauhoita itseäsi jollain liikkeellä tai iskulauseella. Keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan helpottaa jännitystä ja saa mielesi siirtymään pois voimakkaasta tunnetilasta. Etsi itsellesi mukavin pieni asia, johon voit keskittyä jännityksen iskiessä. Taputa sormellasi lempikappaleesi rytmiä vaikka reittäsi vasten. Mene hiljaiseen ja rauhalliseen paikkaan, ja toista ääneen monta kertaa: ”Minä pystyn tähän”, tai jotain muuta kannustavaa. Keskittyminen johonkin pieneen asiaan hämää mielesi unohtamaan jännityksen. Näin hikoilukin asettuu kuriin. 

3. Itkuun purskahtaminen

Jotkut ihmiset reagoivat stressaantuneina äärimmäisen tunteellisesti kritiikkiin. Ei ole tavatonta, että negatiivinen palaute kollegalta huonona hetkenä nostattaa palan kurkkuun.

Hallitse hermojasi opettelemalla hengittämään kunnolla. Hengitä syvään ja pitkään. Tee tätä mahdollisimman usein päivän mittaan, ei vain silloin, kun jännitys alkaa jo tehdä tehtäväänsä. Jännitykseen ja hermoiluun taipuvaisilla ihmisillä on tapana hengittää tiheästi, koska jännittynyt keho viestii aivoille, että keho tarvitsee nopeasti happea.

Jos tilanne on päässyt jo etenemään niin pitkälle, että silmäsi alkavat kostua ja hengittäminen vaikeutuu, katkaise itkulta kaula ajattelemalla jotain erityisen hauskaa. Muistele jotain tilannetta tai vitsiä, jonka aikana olet nauranut maha kippurassa. Näin saat vaihdettua negatiivisen tunnetilan positiivisempaan suuntaan. Hetken rauhoituttuasi voit katsoa tilannetta analyyttisemmin ja arvioida saamaasi palautetta ilman tunneryöppyä. 

4. Huuliherpes

Huuliherpes on muutenkin jo ihan riittävän ikävä vaiva, mutta kaiken lisäksi sillä on vielä tapana puhjeta juuri silloin, kun stressaat eniten. Pahimmassa jännitystilassa herpesnäppylä saattaa ilmestyä huuleesi kuin tyhjästä. Tyypillistä on, että jos jännität illalla ennen nukkumaan menemistä, näppylä kasvaa huuleesi yön aikana. Yllätys ei luonnollisesti ole mieluinen, jos aamulla on vaikka työhaastattelu.

Huuliherpeksen hoitoon löytyy onneksi lukuisia reseptivapaita apteekkituotteita, jotka vaikuttavat jo parissa vuorokaudessa. Levitä hoitoa saman tien huuleesi ja anna vaikuttaa. Voit taputella näppylän päälle kevyttä peitevoidetta halutessasi. Älä kuitenkaan käytä kuivattavaa peitevoidetta, sillä rakko tarvitsee kosteutta parantuakseen.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

    Uusimmat