Saksa sulkee kauppojen ja ravintoloiden ovet rokottamattomilta

1:48
Tältä Saksan koronavirustilanne näytti marraskuun loppupuolella – rokotuspakkoon suhtauduttiin joulutorilla yllättävän myönteisesti

Saksan parlamentissa äänestetään vuoden loppuun mennessä siitä, määrätäänkö koronarokotteet kaikille pakollisiksi.

Saksa tiedotti torstaina kansallisista sulkutoimista, jotka koskevat tällä kertaa rokottamattomia. Rokottamattomat henkilöt eivät sulun myötä pääse muihin kuin välttämättömiin kauppoihin, kuten ruokakauppoihin, leipomoihin ja apteekkeihin. Rajoitusten myötä myös kodin ulkopuolisia kontakteja rajataan. Rokottamattomat ihmiset voivat tavata oman taloutensa ulkopuolelta vain kahta henkilöä, kertoo CNN. Vain rokotetut henkilöt ja he, jotka ovat sairastaneet koronataudin pääsevät julkisiin tiloihin kuten urheilutapahtumiin, kulttuurinäytöksiin ja ravintoloihin.

Rajoitukset ovat voimassa alueilla, joissa sairaalahoidon tarve on kolme koronapotilasta 100 000 henkilöä kohden seitsemän päivän aikavälillä. BBC:n mukaan suurin osa maan osavaltioista ylittää tällä hetkellä kyseisen kynnyksen.

Rajoituksilla yritetään hillitä Saksan koronatilannetta, mutta myös nostaa rokotekattavuutta. Lähes 69 prosenttia saksalaisista on saanut täyden rokotesuojan. Saksassa raportoitiin torstaina yli 73 000 tartuntaa.

– Tilanne on erittäin vakava. Tartuntojen määrä on vakiintunut, mutta aivan liian korkealle tasolle, väistyvän liittokansleri Angela Merkel totesi torstaina tiedotustilaisuudessa.

Saksan parlamentissa äänestetään vuoden loppuun mennessä siitä, määrätäänkö koronarokotteet kaikille pakollisiksi. Asiasta kertoi Saksan tuleva liittokansleri Olaf Scholz tiistaina saksalaislehdissä.

Scholz sanoi Bild-lehden haastattelussa, että asiasta äänestetään parlamentissa, koska kyseessä on omantunnon kysymys. CNN:n mukaan pakolliset rokotukset voisivat astua voimaan aikaisintaan helmikuussa.

Viime viikkoina useat poliitikot ovat patistaneet kansalaisia rokotettaviksi kattavuuden nostamiseksi. Merkelin hallitus ei kannattanut rokotepakkoa, mutta sen kannatus on noussut sairaaloiden kuormituksen kasvaessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja