Suomi sulkee kaikki idän rajanylityspaikat Inarin Raja-Jooseppia lukuun ottamatta

Sisäministeri Rantanen: Tätä uudet rajapäätökset tarkoittavat – ”Ilmiö saattaa voimistua” 2:29
Sisäministeri Rantanen: Tätä uudet rajapäätökset tarkoittavat – ”Ilmiö saattaa voimistua”

Hallitus esittää, että itärajan raja-asemista jätetään auki vain Suomen pohjoisin rajanylityspaikka Raja-Jooseppi ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään sinne. Raja-Jooseppi on ollut tällä hetkellä auki päivittäin neljän tunnin ajan.

Tällä hetkellä kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille, mutta myös ne suljetaan. Päätös tulee voimaan ylihuomenn perjantaina 24. marraskuuta kello 00.00. Päätös on voimassa 23. joulukuuta asti.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että tilanteen kehitystä seurataan edelleen tarkasti ja tarvittaessa tehdään lisää ratkaisuja. Hänen mukaansa tämä on järein toimi, mitä tässä tilanteessa voi tehdä.

– Raja-Jooseppi on pohjoisin rajanylityspaikka. Kyllä se jo vaatii todellista vaivaa, että lähtee sinne, Orpo sanoi.

Viime viikolla Suomi sulki Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat kolmeksi kuukaudeksi. Tämä ei Orpon mukaan kuitenkaan ole riittänyt, vaan rajan yli on ollut tulijoita kasvavassa määrin.

Pääministeri Orpo: Kaikki paitsi Raja-Joosepin raja-asema suljetaan – tästä on kyse 2:39
Pääministeri Orpo: Kaikki paitsi Raja-Joosepin raja-asema suljetaan – tästä on kyse

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen näytti tänään keskiviikkona myöhäisiltapäivällä vihreää valoa uudelle sisäministeriön päätösluonnokselle itärajan tilanteeseen vastaamiseksi. Lyhyessä kannanotossaan apulaisoikeuskansleri arvioi, että asiakirjojen perusteella ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ollut oikeudellista estettä.

Orpo antaa huomenna torstaina eduskunnalle itärajan tilanteesta pääministerin ilmoituksen.

Orpo maahan pyrkivien masinoinnista itärajalle: Venäjän rajaviranomaiset eivät yritä edes peitellä sitä 2:10
Orpo maahan pyrkivien masinoinnista itärajalle: Venäjän rajaviranomaiset eivät yritä edes peitellä sitä

Höllennetään tai kiristetään

Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan on varauduttava siihen, että ilmiö itärajalla jatkuu tai jopa voimistuu.

– On hyvä huomata, että tilanne voi muuttua nopeasti. Tilannetta täytyy koko ajan seurata, ja sitä mukaan joko rajoituksia höllennetään tai kiristetään, hän sanoi.

Rantanen perusteli keskiviikkona tehtyä päätöstä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden sekä kansallisen turvallisuuden varmistamisella.

– Nämä päätökset perustuvat rajavartiolakiin.

Rajavartiolakiin tehtiin viime hallituskaudella muutoksia. Lain uudistamisen tarkoituksena oli varautua poikkeusoloihin ja hybridivaikuttamiseen.

Lain 16. pykälän nojalla hallitus voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta tai rajanylitysliikenteen rajoittamisesta määräajaksi tai toistaiseksi. Rajanylityspaikkoja ei kuitenkaan saa sulkea, rajanylitysliikennettä rajoittaa tai kansainvälisen suojelun hakemista keskittää enempää kuin on välttämätöntä.

Näin Rajavartiolaitos kuvaa itärajan tilannetta: ”Vaikea häiriötilanne jatkuu” 0:48
Näin ytimekkäästi Rajavartiolaitos kuvaili Suomen itärajan tilannetta tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa

Orpo ja Rantanen kehuvat vuolaasti viranomaistyötä itärajalla – katso ministerien kiitospuheet 2:33
Orpo ja Rantanen kehuvat vuolaasti viranomaistyötä itärajalla – katso ministerien kiitospuheet

Juttuun korjattu 22.11.2023 kello 20.12 päätöksen voimaantuloaika sisäministeriön tarkennusten jälkeen. Päätös tulee voimaan jo 24.11. klo 00.00. Sisäministeri Rantanen sanoi tiedotustilaisuudessa, että kyse olisi 24. ja 25.11. välisestä yöstä.

Lue myös:

    Uusimmat