Itärajalla kuohuu: Tullin synkimmässä skenaariossa idästä vähennettäisiin lähes 150 työntekijää

Rajan vartijat 5:57
Venäjältä luvattomasti tulleet 11 miestä kulkivat Aimon ja Ritvan talon vierestä – "Löivät kokon lehmien syöttöpöydälle"

Tullivirkamiesliiton pääluottamusmies ja jukolainen Jari Nieminen pitää hyvin erikoisena ja huolestuttavana ratkaisuna, jos Tulli päätyy itärajan muuttuneen tilanteen vuoksi vähentämään idästä henkilökuntaa lähes puolella.

– Tuntuu erikoiselta ratkaisulta sitä vasten, kun samaan aikaan Puolustusvoimat kutsuu töihin reserviläisiä ja Rajavartiolaitos turvautuu eläkeläisten apuun, niin tulli vähentäisi henkilökuntaa merkittävästi.

Niemisen mukaan kuohunta sai alkunsa, kun johdon työryhmän rapotti itärajan liikenteen vähenemisestä vuoteen 2030 saakka kerrottiin henkilöstölle toissapäivänä.

 – Raportissa on arvioitu, että idänkauppa ei tule palautumaan aikaisempaan, minkä vuoksi vähennystarve olisi raportin mukaan 148 henkeä.

Nieminen korostaa kuitenkin, että virallista ilmoitusta muutosneuvotteluista ei ole siis tehty ja kaikki on vielä auki.

– Työnantaja on vilautellut mahdollisia lomautuksia jo aiemmin. Nyt itärajalta henkilöstöä on komennettu Vainikkalan junaliikenteen valvontaan, Kotkaan laivaliikenteen valvontaan ja Helsinki-Vantaalle lentoliikenteen valvontaan, luettelee Nieminen.

"Kuka haluaisi perheensä siirtää"

Niemisen mukaan vähennyksiä on suunniteltu erityisesti Kaakkois-Suomeen eli Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan raja-asemille.

– Työntekijöitä on kannustettu siirtymään myös muualle Suomea töihin, mutta kuka haluaisi perheensä siirtää, kun kukaan ei tiedä – miten tilanne kehittyy. Mielestäni ketään ei voi myöskään pakottaa eläkkeelle, vaikka työnantaja on arvioinut luonnollisen poistuman määriä, lisää Nieminen.

Näin presidentti Sauli Niinistö kommentoi itärajan tilannetta viimeisessä lehdistötilaisuudessaan 2:26
Näin Sauli Niinistö kommentoi itärajan tilannetta viimeisessä lehdistötilaisuudessaan tasavallan presidenttinä 29. helmikuuta.

Tullissa ei tiedetä, pysyykö itäraja täysin suljettuna

Nieminen arvioi, että kukaan ei voi tietää tai arvata, miten tilanne tulee kehittymään itärajalla.

– Mielestäni tilannetta pitää katsoa nyt rauhassa ja neuvotella, mutta on selvää, että olemme huolissamme työntekijöiden oikeusturvasta ja työturvallisuudesta,  jos resurssit vedetään ohkaiselle – eihän kukaan tullivirkailija voi yksistään esimerkiksi autokaistalla tarkistaa.

Toisaalta Nieminen sanoo ymmärtävänsä, että työantaja selvittää muuttunutta toimintaympäristöä. Hän kuitenkin toteaa, että raportissa liikennemäärät vaihtelevat kuukausittain, pyhäpäivittäin ja jopa viikoittain.

– Tullilla on lakisääteiset tehtävät kuitenkin hoidettavana rajalla. Raportissa on jäänyt selvittämättä esimerkiksi oikeuskanslerilta, että voidaanko kaikki raja-asemat pitää 14.4. jälkeenkin suljettuna? 

Niemisen näkemyksen mukaan Tullin koulutettua henkilöstöä voitaisiin käyttää myös Rajavartiolaitoksen apuna virka-apupyynnöllä, sillä osa tehtävistä sopisi suoraan tullilaisille.

Tulli vaitonainen tilanteesta

Tullin viestintäjohtajan Mika Parkkosen mukaan tullissa ei ole koskaan ollut edes lomautuksia. Parkkonen sanoo, ettei hän voi paljastaa tarkkaa määrää, kuinka monta työntekijää Tullilla on itärajalla.

– Voin sanoa vai joitakin satoja, toteaa Parkkonen vedoten salassapitoon.

Parkkonen jatkaa, että ei tiedetä, miten liikenne itärajalla kehittyy ja elpyykö tavaraliikenne edes viidessä vuodessa.

– Olemme sopeuttamassa henkilökuntaa pitemmällä aikavälillä, jolloin myös eläkepoistuma voidaan ottaa huomioon. 

Tulli myöntää, että he eivät tiedä, mitä hallitus päättää itärajan sulusta reilun kuukauden kuluttua.

– Työntekijöitä on ollut komennuksilla eri puolilla. Tämän lisäksi henkilökuntaa on koulutettu marraskuusta lähtien. 

Parkkonen heittää ilmoille lopuksi vain kysymyksiä, että vielä ei tiedetä: milloin mahdollinen lomautusvaroitus annetaan, aukeaako itäraja tai pyytääkö Rajavartiolaitos Tullilta virka-apua.

Tullin viestinnästä luvattiin MTV Uutisille johdon haastattelua, mutta se peruttiin vedoten siihen, että mitään uutta kerrottavaa ei ole eikä Tulli halua käydä keskustelua pääluottamusmiehen kanssa julkisuudessa.

 

Lue myös:

    Uusimmat