Italian pääministeriä puhutettiin kolme tuntia koronasta – Syyttäjät selvittävät, miksi rajoitustoimet viivästyivät aluksi

WHO:n mukaan osassa maita on ehkä jo koronan toinen aalto 2:19
WHO:n mukaan osassa maita on ehkä jo koronan toinen aalto

Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoo antaneensa syyttäjille kattavan selityksen siitä, miten hän toimi koronaviruspandemian levittyä Italiaan. Conte ei usko, että asiasta avataan oikeudellista selvitystä.

Syyttäjät selvittävät, miksi rajoitustoimet viivästyivät koronaepidemian alkuvaiheessa. He puhuttivat Giuseppe Contea kolme tuntiä tänään.

Syyttäjät puhuttivat Contea perjantaina kolmen tunnin ajan.

Pääsyyttäjä Maria Cristina Rotan johtama syyttäjäryhmä yrittää selvittää, miksi Italiassa epidemian alkuvaiheessa rajoitustoimia ei pantu voimaan Bergamon maakunnassa Nembron ja Alzanon kunnissa. Molemmissa todettiin varhain useita koronatapauksia. Asiantuntijoiden mukaan useilta kuolemilta olisi vältytty, jos alueet olisi eristetty.

– Kerroin heille (syyttäjille) kaikki vaiheet niistä kauheista päivistä, kun taistelimme näkymätöntä vihollista vastaan. Minulla ei ole mitään pelättävää, Conte sanoi La Stampa -lehdelle.

Hänen mukaansa tehdyt toimet perustuivat "tieteelle ja omalletunnolle".

Italiassa koronavirusepidemian aikana on kuollut yli 34 000 tautiin sairastunutta ihmistä.

Kenellä oli päätösvalta ja -vastuu?

Syyttäjät tapasivat korkeita viranhaltijoita Lombardiassa, jossa Bergamo sijaitsee. Lombardialaisten mukaan päätös siitä, eristetäänkö alueita, kuului hallitukselle.

Conte on vastustanut väitettä sanomalla, että hallinnollisilla alueilla oli täysi vapaus tehdä eristämispäätöksiä epidemian alkaessa.

– Käytössämme olleen epidemiologisen viitekehyksen perusteella maaliskuun alussa pelkästään Alzanon ja Nembron kuntien eristäminen ei olisi ollut järkevää. Ongelmamme oli silloin keksiä nopeita ja voimakkaita ratkaisuja koko Italialle. Niin me teimme, hän sanoi La Stampalle.

Ensimmäinen Italiassa eristetty kaupunki oli Codogno, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä etelään Nembrosta ja Alzanosta. Eristys alkoi helmikuun 21. päivä.

Codognon ympärillä eristystä laajennettiin ensin yhdeksään muuhun kaupunkiin, kunnes maaliskuun 8. päivä koko Lombardian alue ja 14 maakuntaa Veneton, Piedmontin ja Emilia Romagnan hallintoalueilla laitettiin eristyksen piiriin. Koko maassa liikkuminen pistettiin jäihin maaliskuun 10. päivä.

Lue myös:

    Uusimmat