Pohjois-Italian aluejohtaja kuvailee koronan leviämistä sotatilaksi – "Nukun kolme tuntia yössä"

10:36
Videolla tutkija kertoo, miten koronaviruksen leviäminen vaikuttaisi Suomessa.

Italiassa koronavirus on levinnyt etenkin Pohjois-Italiassa, jossa Veneton maakuntajohtaja Luca Zaia kuvailee vallitsevaa olotilaa sotatilan kaltaiseksi. Kouluja on suljettu ja ihmiset hamstraavat kaupoista ruokaa.

Italiassa on Aasian maiden jälkeen eniten koronavirustapauksia. Tartuntoja on todettu tähän mennessä 270. Seitsemän ihmistä on kuollut. Virus on levinnyt myös jo etelämmäksi: Toscanaan ja Sisiliaan.

Yksi Pohjois-Italian pahimmista korona-alueista on Veneto, jonka maakuntajohtaja Luca Zaia kuvailee tilannetta dramaattisesti Corriere del Veneto -lehdelle.

– Tämä on kuin sotatila. Nukun yössä 3–4 tuntia – vastaan kaikkiin puheluihin. Olen myös pyytänyt hallitukselta lisävaroja tilanteen hoitamisen, Zaia sanoo.

Zaia on tottunut käsittelemään hätätiloja, sillä alueella on viime vuosina muun muassa tulvinut, maa järissyt ja myrskynnyt.

– En kuitenkaan koskaan voinut kuvitellakaan, että maakunta joutuisi hätätilaan ihmisten terveyden takia.

– Tämä on raskasta aikaa. Koen olevani sekä fyysisesti että psyykkisesti vastuussa venetolaisten terveydestä. Teen kaikkeni, jotta lisää ihmisiä ei sairastuisi.

Viranomaiset ovat määränneet Venetossa ja Lombardiassa tiukat karanteenit alueille, joilla koronaa on tavattu eniten. BBC kertoi sunnuntaina, että noin 50 000 ihmiseltä kiellettiin kahdeksi viikoksi kotikaupungistaan poistuminen ilman erityistä syytä.

"Varauduttava pahimpaan"

77-vuotias mies kuoli koronavirukseen Venetossa sijaitsevassa Paduassa viime perjantaina. Luca Zaia kertoo määränneensä heti, että sairaalan pihalle pystytetään telttakylä.

– Meidän täytyy varautua pahimpaan. 

Zaia sanoo luottavansa täysin Italian terveydenhuoltojärjestelmään.

– Terveyskoneistossamme on 54 000 työntekijää. He riskeeraavat elämänsä yhteisen hyvän vuoksi, ja tätä asiaa ei voi kylliksi painottaa.

Zaiaa kutsuttu rasistiksi virustaistelussa

Maakuntajohtaja Luca Zaia sanoo tartunnan saaneiden eristämisen olevan kaiken A ja O. Lehti kysyy, mitä mieltä hän on siitä, että häntä on jo aiemmin nimitetty rasistiksi hänen matkustusrajoituksia koskevan ehdotuksensa takia.

– Se on loukkaavaa. Ehdotin rajoituksia niille, jotka tulevat koronavirusalueilta. Se ei liittynyt mitenkään ihonväriin tai uskontoon.

Sittemmin myös viisi miljoonaa venetolaista on määrätty karanteeniin viruksen takia.

Zaia kommentoi myös sitä, että ihmiset ovat tyhjentäneet peloissaan ruokakauppojen hyllyjä.

– Minusta tämä on hyvä osoitus sivistyneisyydestä. Se osoittaa, että venetsialaiset ovat valmiita pysymään kodeissaan, jos tarpeellista.

Artikkelin lopuksi Luca Zaialta kysytään, mitä hän haluaa sanoa johtamansa maakunnan asukkaille.

– Sanon "No panic", älkää panikoiko.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.