Italialle lisäedustaja EU:n konventtiin

EU taipui Italian pääministeri Silvio Berlusconin edessä, kun Italia sai läpi vaatimuksensa lisäedustajasta EU:n konventissa. Myös Belgia saa konventtiin toisen edustajan.

Euroopan unioni päätyi hyväksymään Berlusconin vaatimuksen ottaa konventtiin mukaan Italian varapääministeri Gianfranco Fini, kun myös vastaan hangoitelleet Ruotsi ja Hollanti hyväksyivät Finin mukanaolon. Suomea edustanut ulkomaankauppaministeri Jari Vilén muistutti, miten keskeinen asia konventti on EU:n tulevaisuuden kannalta.

-Tärkeintä oli löytää ratkaisu, joka mahdollistaa konventin työn alkamisen, Vilén sanoi Brysselissä.

Konventti valmistelee EU:n rakenteiden muutoksia, jotta unioni olisi toimintakykyinen kun se laajenee lähivuosina 25 maan yhteisöksi.

Noloa EU:lle on ollut se, että konventin koostumuksesta puhkesi riita jo ennen ensimmäistäkään kokousta. Erimielisyyden taustalla on joulukuun Laekenin huippukokous, joka hyväksyi konventin kokoonpanon. Tarkoitus oli, että konventin varapuheenjohtajat - Italian Giuliano Amato ja Belgian Jean-Luc Dehaene - edustaisivat myös maittensa hallituksia. Asian kirjaaminen loppupäätelmiin kuitenkin ontui mm. eri kieliversioiden takia.

Italian entinen pääministeri ja sosialisti Amato ei kelvannut Berlusconille. Berlusconin vaatimus saada lisäksi mukaan Fini herätti epäilyksiä ainakin Ruotsissa, Hollannissa ja Saksassa. Fini johtaa Allianza Nationale -puoluetta, joka polveutuu Benito Mussolinin fasistipuolueesta.

Nyt EU-ministerit sopivat, että myös Belgia saa oman hallituksensa edustajan Dehaenen lisäksi. Belgia ei kuitenkaan ilmoittanut vielä edustajansa nimeä.

Konventin puheenjohtajalle roimat kulukorvaukset

EU:n konventin puheenjohtaja Valery Giscard d'Estaing ei saa varsinaista palkkaa, mutta reilun kulukorvauksen. Ranskan entinen presidentti tulee kuittaamaan työstään toistakymmentä tuhatta euroa kuukaudessa puhtaana käteen.

EU:n ulkoministerit hyväksyivät tänään korvaukseksi 1000 euroa per kokouspäivä. Puheenjohtajiston ja itse konventin arvioidaan kokoontuvan 12 kertaa kuukaudessa, joten Giscard saisi palkkiota 12 000 eli euroa eli noin 71 500 markkaa. Giscardin on maksettava summasta majoitus- ym. juoksevat kulut.

Konventin varapuheenjohtajat saavat 750 euroa kokouspäivästä. Kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 10 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 28.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat