Italia huutaa apua pakolaistulvan edessä

Italia pyytää muita EU-mailta apua, koska maahan on pyrkinyt jo 30 000 ihmistä Pohjois-Afrikasta tänä vuonna. EU-komission mielestä koko Euroopan pitäisi jakaa taakkaa ja ottaa vastaan Etelä-Euroopan maihin rantautuvia ihmisiä. Suomi ja useimmat muut EU-maat vastustavat pakkokiintiöitä.

Italian Lampedusaan on tuotu tänäänkin ruumissäkkejä mereltä. Satojen hädänalaisten hukkuminen kerralla on noussut otsikoihin ja huomisen EU:n sisäministerien kokouksen asialistalle.

Kokous pohtii myös, pitäisikö muiden EU-maiden ottaa vastaan esimerkiksi Italiaan perille päässeitä turvapaikanhakijoita.

– Etelä-Euroopan maat ovat kovassa paineessa, varsinkin nyt Italia. Ja on selvää, että koko Euroopan unionin on otettava tässä asiassa omalla tavallaan vastuuta, toteaa sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

EU-komissio on jo vuosia esittänyt, että kaikkien EU-maiden pitäisi ottaa vastaan esimerkiksi Italiaan rantautuneita turvapaikanhakijoita. Suomi ja useat muut maat kuitenkin vastustavat ajatusta pakollisista kiintiöistä.

– Emme kannata pakollisia sisäisiä siirtoja, koska siitä tulisi herkästi myös vääränlainen vetovoimatekijä. Jos jostakin maasta siirrettäisiin pakolaisia (toisiin EU-maihin), niin herkästi siihen maahan jatkossa kohdistuisi vielä suurempi laittomien reittien paine ja sitä tulee pyrkiä estämään, Räsänen perustelee.

Vapaaehtoinen vastaanottaminen toisesta EU-maasta on mahdollista, mutta erittäin harvinaista. EU tukee sitä taloudellisesti, samoin kuin pakolaisvyöryn kohteeksi joutuneita maita.

– Italialla on mahdollisuus anoa hätärahoitusta komissiolta, ja sitä kannattaa käyttää, Räsänen sanoo.

Suomi pyrkii auttamaan ottamalla kiintiöpakolaisia, auttamalla tilannetta lähtömaissa sekä tukemalla EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin toimintaa. Frontexilla on parhaillaan käynnissä kaksi operaatiota Välimerellä.

– Ne ovat nimenomaan meripelastustehtäviä. Frontex on kaiken kaikkiaan meripelastamassa 18 000 ihmistä, jotka ovat olleet laittomia reittejä pyrkimässä Euroopan Unioniin, Räsänen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat