Mainos

Italia huutaa apua pakolaistulvan edessä

Italia pyytää muita EU-mailta apua, koska maahan on pyrkinyt jo 30 000 ihmistä Pohjois-Afrikasta tänä vuonna. EU-komission mielestä koko Euroopan pitäisi jakaa taakkaa ja ottaa vastaan Etelä-Euroopan maihin rantautuvia ihmisiä. Suomi ja useimmat muut EU-maat vastustavat pakkokiintiöitä.

Italian Lampedusaan on tuotu tänäänkin ruumissäkkejä mereltä. Satojen hädänalaisten hukkuminen kerralla on noussut otsikoihin ja huomisen EU:n sisäministerien kokouksen asialistalle.

Kokous pohtii myös, pitäisikö muiden EU-maiden ottaa vastaan esimerkiksi Italiaan perille päässeitä turvapaikanhakijoita.

– Etelä-Euroopan maat ovat kovassa paineessa, varsinkin nyt Italia. Ja on selvää, että koko Euroopan unionin on otettava tässä asiassa omalla tavallaan vastuuta, toteaa sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

EU-komissio on jo vuosia esittänyt, että kaikkien EU-maiden pitäisi ottaa vastaan esimerkiksi Italiaan rantautuneita turvapaikanhakijoita. Suomi ja useat muut maat kuitenkin vastustavat ajatusta pakollisista kiintiöistä.

– Emme kannata pakollisia sisäisiä siirtoja, koska siitä tulisi herkästi myös vääränlainen vetovoimatekijä. Jos jostakin maasta siirrettäisiin pakolaisia (toisiin EU-maihin), niin herkästi siihen maahan jatkossa kohdistuisi vielä suurempi laittomien reittien paine ja sitä tulee pyrkiä estämään, Räsänen perustelee.

Vapaaehtoinen vastaanottaminen toisesta EU-maasta on mahdollista, mutta erittäin harvinaista. EU tukee sitä taloudellisesti, samoin kuin pakolaisvyöryn kohteeksi joutuneita maita.

– Italialla on mahdollisuus anoa hätärahoitusta komissiolta, ja sitä kannattaa käyttää, Räsänen sanoo.

Suomi pyrkii auttamaan ottamalla kiintiöpakolaisia, auttamalla tilannetta lähtömaissa sekä tukemalla EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin toimintaa. Frontexilla on parhaillaan käynnissä kaksi operaatiota Välimerellä.

– Ne ovat nimenomaan meripelastustehtäviä. Frontex on kaiken kaikkiaan meripelastamassa 18 000 ihmistä, jotka ovat olleet laittomia reittejä pyrkimässä Euroopan Unioniin, Räsänen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.