Itälä jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana

Sisäministeri Ville Itälä jatkaa odotetusti kokoomuksen puheenjohtajana. Puoluesihteeriksi valittiin Itälän ehdokas Heikki A. Ollila.

Sisäministeri Ville Itälä jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana. Kokoomuksen puoluekokous valitsi Itälän tänään Turussa yksimielisesti jatkokaudelle.

Uudeksi puoluesihteeriksi nousi Heikki A. Ollila, joka oli Itälän ehdokas tälle paikalle. Myös Ollilan valinta oli yksimielinen.

Linjapuheessaan Itälä asetti etusijalle perheiden palveluiden kehittämisen seuraavalla vaalikaudella. Se on kokoomuksen keskeisin tavoite. -Seuraavassa hallituksessa lapsille palaa vihreä valo. Muut saavat odottaa vuoroaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja uskoi, että ihmisille on tärkeämpää saada kunnollisia palveluja kuin muutaman euron korotus tulonsiirtoihin. Itälän mukaan seuraavalla hallituskaudella on selvitettävä päivähoidon eri tukimuodot ja vahvistettava perheiden valintamahdollisuuksia. Hän vaati myös kotityön teettämiseen liittyvän verovähennysoikeuden laajentamista ja kuntien päivähoitovirkojen vakinaistamista. Itälä haluaisi lisäksi aloittaa peruskoulun kunnostamista koskevan projektin.

Linjattomuus este porvariyhteistyölle

Itälä otti puheessaan kantaa tulevaan hallituspohjaan moittimalla keskustan politiikkaa ja varoittamalla punamullan eli SDP:n ja keskustan yhteistyön hajusta. -Keskustan linjattomuus ja nopeat poliittiset suunnanmuutokset heikentävät mahdollisuuksia porvarihallitukseen. Kokoomus ei voi olla hallituksessa, jossa se ei tiedä keskeisen hallituskumppaninsa politiikan sisältöä, Itälä sanoi.

Hän kuvaili keskustan puheenjohtajaehdokkaiden kiertuetta Suomen pisimmäksi hautajaiskulkueeksi. Se kiertää ympäri maata hautaamassa työreformia. Itälän mielestä keskustan puheenjohtajakilpa on ollut väritön eikä ole tuonut esille ehdokkaiden poliittisia linjauksia. Hän vakuutti, että kokoomuksella on selkeät näytöt ja tavoitteet esimerkiksi aluepolitiikasta, yrittäjäpolitiikasta sekä maa- ja metsätalouspolitiikasta. Itälä toivoi myös keskustan tuovan julki oman linjansa.

"Globalisaatio hyväksi Suomelle"

Globalisaatio on ollut Suomen kannalta edullinen prosessi. Pieni korkean osaamisen maamme on hyötynyt kansainvälistymisestä taloudellisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti ja poliittisesti. Näin toteaa kokoomus, joka hyväksyi puoluekokouksessaan Turussa lauantaina ulkomaankauppaministeri Jari Vile'nin johdolla valmistellun globalisaatiokannanoton.

Kannanotossaan kokoomus tahtoo käyttää hyväksi globalisaation tarjoamat mahdollisuudet niin taloudellisen, sosiaalisen kuin ympäristönkin hyvinvoinnin kasvuun. Kokoomuksen mielestä on kuitenkin ensisijaisen tärkeää noudattaa läheisyysperiaatetta. Ylikansallisiin päätöksiin tulee turvautua vain sellaisissa asioissa, joita ei voida tyydyttävästi ratkaista kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla.

Kehitysmaat mukaan markkinajärjestelmään


Kokoomuksen mielestä paras keino kehitysmaiden aseman parantamiseen on useimmiten niiden integroiminen osaksi kansainvälisiä markkinoita. EU:n ja muiden teollisuusmaiden on avattava kansainvälisten sopimusten mukaisesti markkinansa myös vähemmän kehittyneiden maiden tuotteille, edellytyksellä että niissä noudatetaan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Kehitysapu on kokoomuksen mielestä kohdentaa apu sellaisiin maihin, joilla on aitoa pyrkimystä edistää demokratian ja markkinatalouden toteutumista. Puolue sitoutuu julkisen kehitysavun nostamiseen realistisella aikataululla 0,7 prosentin tasolle bruttokansantuotteesta. Kehitysyhteistyössä olisi panostettava erityisesti multilateraalisiin hankkeisiin. Käytännössä nämä olisivat YK:n alajärjestöjen ja EU:n projekteja.

Kokoomuksen mielestä teollisuusmaiden on annettava köyhille kehitysmaille myös kaupalliselta pohjalta annettuja vientiluottoja anteeksi. Velkojen anteeksiannon on kuitenkin edesautettava demokratian ja markkinatalouden kehittymistä ja koiduttava kansalaisten hyödyksi.

Kokoomus esittää kansallisen rahaston perustamista tukemaan talouspolitiikan uudistamista ja liberalisointia niissä maissa, jotka itse haluavat siirtyä markkinaperusteiseen talousjärjestelmään ja auttamaan kehitysmaiden kauppakapasiteetin kasvattamisessa.

Sotaveteraanialoite äänestettiin läpi

Aloite kaikkien sotaveteraanien tuomisesta nykyisin yli 30 prosentin sotainvalideille myönnettävien sosiaalietuuksien piiriin meni yllättäen läpi kokoomuksen puoluekokouksessa.

Puoluehallitus esitti Lempäälän kokoomuksen tekemän aloitteen hylkäämistä kustannussyistä. Puoluehallitus huomautti aloitevastauksessaan, että aloitteen ehdotuksen toteuttaminen lähes tuplaisi veteraanimäärärahan. Kaikkien sotainvalidien saattaminen korvauksen piiriin aiheuttaisi lisäkustannuksia 32,7 miljoonaa euroa. Jos myös kaikki rintamaveteraanit vielä lisättäisiin korvauksen piiriin, lisäys edelliseen olisi 380 miljoonaa euroa.

Kokouksen puheenjohtaja Tuomo Raasio vetosi aloitteen tekijöihin, ettei tällaisesta asiasta tarvitsisi puoluekokouksessa äänestää. Raasio perusteli pyyntöään sillä, ettei julkisuudessa syntyisi vaikutelmaa, että kokoomus jakaantuu veteraanien asian vastustajiin ja kannattajiin. Toive ei toteutunut, ja puoluehallituksen kanta hävisi parillakymmenellä äänellä. Kalliin aloitteen tulevaisuus ei kuitenkkan näytä kovin ruusuiselta, vaikka se muodollisesti hyväksyttiinkin.

Yksi kokouksen mielenkiintoisimmista aloitteista, viinien tuominen ruokakauppoihin siirtyi huomiselle. Päätöspäivälle siirtyi myös puolueen uuden aluekehitysohjelman hyväksyminen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 08.06.2002)

Lue myös:

    Uusimmat