ISW: Venäjä on uudistanut ohjustaktiikkaansa – Umanin iskussa kuoli ainakin 17

Venäjän ohjusisku sytytti asuinrakennuksen tuleen Umanissa 1:07
Venäjän ohjusisku sytytti asuinrakennuksen tuleen Umanissa. Ukraina sanoo ainakin 10 kuolleen Venäjän viime yön ilmahyökkäyksissä.

Venäläisjoukot väitetään käyttävän ohjusiskuja tehdessään uutta taktiikkaa, jonka pyrkimyksenä on vaikeuttaa Ukrainan ilmapuolustuksen toimintaa. Asiasta kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW kertoo ukrainalaislähteiden sanovan, että Venäjä on alkanut iskeä ohjuksillaan maastonmuotoja hyödyntäen. Lisäksi Venäjä laukaisee ohjuksia useita eri reittejä pitkin ja lentoratoja vaihdellen.

Venäjä aloitti talven aikana Ukrainan vastaisen ohjuskampanjan, jonka tavoitteena vaikutti olevan Ukrainan kriittisen infrastruktuurin vaurioittaminen.

Ilmaiskujen määrä on huomattavasti vähentynyt viime aikoina. ISW:n mukaan Venäjä "ehdottomasti epäonnistui" ohjuskampanjassaan. ISW katsoo, että Venäjällä on edelleen mahdollisuus tähän, jos se vain niin tahtoo.

Toisaalta jotkut sotilasasiantuntijat ja esimerkiksi Britannian puolustusministeriö ovat epäilleet useaan otteeseen, että Venäjän pitkän kantaman tarkat ohjukset ovat loppumassa.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut 7:46
Putinin hävittäjille ilmaherruus Ukrainassa on ollut vain unelma – asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut. Juttu on elokuulta 2022.

Viime yön iskuissa kuoli ainakin 21

Venäjän viimeöisten ohjusiskujen uhriluku on noussut ainakin 21:een. Haavoittuneita on ainakin 17.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Umaniin tehdyssä iskussa on kuollut ainakin 17 ihmistä. Uhreista kolme on ukrainalaisviranomaisten mukaan lapsia. 

Uman sijaitsee 215 kilometriä pääkaupunki Kiovasta etelään.

Kiovassa taasen kaksi risteilyohjusta osui kerrostaloon. Brittilehti Guardianin mukaan Venäjän isku koostui yli 20 risteilyohjuksesta. Myös droneja käytettiin hyökkäyksessä. Ohjusiskujen on raportoitu osuneen siviilikohteisiin.

– Tämä on Venäjän vastaus kaikkiin rauhanaloitteisiin: He tappavat viattomia nukkuvia ukrainalaisia, mukaan lukien 2-vuotiaan lapsen, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kirjoitti Twitterissä.

Samalla Kuleba toisti Ukrainan julkisen toiveen saada käyttöönsä Yhdysvaltain valmistamia F-16-hävittäjiä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ennen viime yötä Venäjä ei ollut tehnyt ohjusiskua Kiovaan yli 50 päivään.

Ukraina väittää viime yönä ampuneensa alas 21 Venäjän laukaisemista 23 ohjuksesta, minkä lisäksi maan ilmapuolustuksen sanotaan tuhonneen kaksi dronea.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsi Venäjän ilmahyökkäyksen ja vannoi maan vastaavan "venäläiseen terroriin", Guardian sanoo.

– 10 asuinrakennusta vaurioitui Umanissa. Kokonainen kortteli tuhoutui, Zelenskyi kirjoitti Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Päivitetty ohjusiskujen uhrilukua 28.4.2023 klo 16.01.

Lue myös:

    Uusimmat