Wagner avannut kymmeniä rekrytointikeskuksia Venäjällä – MTV seurasi sotaa

Kiovassa synkkä aamuyö: useita räjähdyksiä kaupungissa 1:17
Kiova kuvattuna tänään aamulla Venäjän ohjusiskujen alettua.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 10. maaliskuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä on iskenyt ohjuksin useille Ukrainan alueille varhain torstaina
  • Muun muassa Kiovasta ja Harkovasta on raportoitu räjähdyksiä 
  • Zelenskyi: Nykyaikaiset hävittäjät olisivat sodan kannalta ratkaisevan tärkeitä
  • Brittitiedustelu: Ukrainan puolustus Bahmutin pohjoispuolella pitää taas
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.19: Kaikkonen toppuuttelee Marinin puheita Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan

Puolustusministeri Antti Kaikkonen toppuuttelee pääministeri Sanna Marinin puheita Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

Marin sanoi tänään Ukrainan-vierailullaan, että Suomessa tulisi keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

– Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle, Marin sanoi vierailullaan Kiovassa.

Kaikkonen toppuuttelee Marin lausuntoja.

– Ehkä nyt vähän toppuuttelisin tätä asiaa. Näitä uusia F-35 -koneita saamme Suomeen vuodesta 2026 alkaen, ja lähivuodet me kyllä tarvitsemme Horneteja ihan oman maamme turvana. 

17.30: Wagner avannut kymmeniä rekrytointikeskuksia Venäjällä

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on avannut Venäjällä kymmeniä rekrytointikeskuksia, ilmoittaa Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin. Keskuksia on kaikkiaan 42 kaupungissa.

Lausunnossaan Prigozhin kuvailee ukrainalaisjoukkojen vastarintaa mittavaksi, mutta sanoo ryhmänsä jatkavan eteenpäin.

Wagner-pomo on ollut viime aikoina poikkiteloin Venäjän puolustusministeriön kanssa. Prigozhinin mukaan jatkuva pula ammuksista ja täydennysjoukoista on vaikeuttanut Wagnerin taistelijoiden etenemistä Itä-Ukrainan Bahmutissa. Kiivaat taistelut Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo kuukausia.

15.55: Marin vakuuttaa: Suomen apu jatkuu Ukrainalle niin kauan kuin on tarve

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee tänään Kiovassa. Hän on tavannut vierailullaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Marin vieraili Kiovassa muun muassa sairaalassa ja tapasi ukrainalaisia sotilaita. Hän vakuutti tiedotustilaisuudessa Zelenskyin kanssa, että Suomen apu Ukrainalle jatkuu niin kauan kun on tarve.

Zelenskyiltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa väitteistä, joiden mukaan Ukraina olisi sekaantunut Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin. Hän sanoi, ettei Ukrainalla ole mitään tekemistä asian kanssa.

12.25: Ukraina: Venäjä menettänyt päivässä 870 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 870 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän panssarivaunua, 13 tykkiä tai raketinheitintä ja yhden sotilaslentokoneen.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

12.18: Kyllästyikö Kreml Wagner-pomon valitukseen? "He katkaisivat yhteydet"

Venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän perustaja ja johtaja Jevgeni Prigozhin on jälleen avannut sanaisen arkkunsa ja kritisoitunut Venäjän puolustusministeriötä.

Prigozhin vaati äskettäin julkisesti puolustusministeriötä lähettämään Wagner-joukoilleen lisää ammuksia. Erityisesti hän on valittanut tykistöammuksien vähyydestä.

Wagner-johtajan mukaan viimeisen pyynnön jälkeen hänen kommunikaatiokeinonsa päätöksiä tekeviin tahoihin pantiin poikki.

– Jotta en enää voisi pyytää ammuksia, he katkaisivat kaikki puhelinyhteydet toimistoissa ja (Wagnerin) yksiköissä. He myös estivät pääsyni tahoihin, jotka tekevät päätöksiä, Prigozhin kirjoitti Telegramissa.

Wagner-johtajan lausunnoista uutisoi muun muassa The Moscow Times.

Prigozhin syytti helmikuussa Venäjän johtoa "maanpetoksesta", koska hänen mukaansa Wagner-joukkoille suunnatut ammustoimitukset ovat tahallaan olleet niukkoja.

Sittemmin Prigozhin on todennut, että ammuksia on jälleen annettu, mutta tilanne on edelleen heikonlainen.

Wagner-pomo vakuuttaa: Bahmutin valtauksen jälkeen “maailma tulee vavahtelemaan” – väittää kaupungin itäosan olevan palkka-armeijan kynsissä 1:27
Wagner-pomo vakuuttaa: Bahmutin valtauksen jälkeen “maailma tulee vavahtelemaan” – väittää kaupungin itäosan olevan palkka-armeijan kynsissä.

9.37: Venäjän ohjusiskujen väli pitenee, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäjän torstaina tekemä ohjushyökkäys oli ensimmäinen sitten helmikuun 16. päivän ja todennäköisesti laajin sitten joulukuun, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Ukrainan viranomaisten mukaan ainakin 11 ihmistä sai surmansa hyökkäyksessä.

Ministeriön mukaan hyökkäysten välillä kulunut aika pitenee todennäköisesti sen vuoksi, että Venäjän on saatava kokoon riittävästi uusia, suoraan tehtaalta toimitettuja ohjuksia, jotta se voi tehdä riittävän suuren iskun Ukrainan ilmatorjunnan lyömiseksi.

Ministeriö kertoo, että Venäjä käytti keskiviikkoisessa hyökkäyksessään risteilyohjuksia, ilmatorjuntaohjuksia, iranilaisia miehittämättömiä ilma-aluksia ja epätavallisen paljon ilmasta laukaistavia hypersoonisia ohjuksia. Hypersooniset ohjukset voivat liikkua jopa viisi kertaa ääntä nopeammin.

Yhteensä tehtiin ainakin 80 iskua Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin.

(STT)

9.12: Suomi antaa Ukrainalle apua 29 miljoonaa euroa

Apupaketti on osa viime vuonna myönnettyä 70 miljoonan euron lisärahoitusta Ukrainan tukemiseen.

Suomi antaa Ukrainalle yhteensä 29 miljoonan euron edestä humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötukea. Summasta humanitaarista apua on 15 miljoonaa ja kehitysyhteistyötukea 14 miljoonaa euroa. Apu kohdistuu opetukseen sekä ympäristön ja säteilyturvallisuuden välittömiin ja pidempiaikaisiin tarpeisiin.

Apupaketti on osa Suomen hallituksen viime vuonna Ukrainan tukemiseen myöntämää 70 miljoonan euron lisärahoitusta. Lisäksi Ukrainan tukemiseen kehitysyhteistyön kautta on varattu tänä vuonna 37 miljoonaa euroa. Ukraina on tämän myötä Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa.

6.53: Ukraina: Venäjä on käyttänyt hypersoonisia ohjuksia

Torstaina Venäjä teki jälleen suuren ohjusiskun Ukrainaan. Jo totuttuun tapaan hyökkäysten pääkohde oli Ukrainan infrastruktuuri.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui yhteensä 84 ohjusta, joista kuusi oli hypersoonisia.

– He käyttävät hypersoonisia ohjuksia. He käyttävät uudentyyppisiä aseita ja he näkevät, miten meidän ilmapuolustuksemme pärjää niille, sanoi presidentti Volodymyr Zelenskyin talousneuvonantaja Alexander Rodnyanskyi.

– (Ilmapuolustus) ei pärjää tarpeeksi hyvin, hän jatkoi.

Eilinen ei ollut ensimmäinen kerta, kun Venäjä käytti Ukrainassa hypersoonisia ohjuksia. Harvinaista se on tosin ollut. Venäjä iski samaisilla ohjuksilla muutamia kertoja suurhyökkäyksensä ensiviikkojen aikana viime vuonna, amerikkalaismedia CNN kirjoittaa.

6.20: ISW: Venäjä edennyt Bahmutin alueella

Venäläisjoukot todennäköisesti etenivät Bahmutin luoteispuolella torstaina, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan yleisesikunta väitti, että keskiviikkona 8. maaliskuuta noin 30 prosenttia Venäjän tekemistä hyökkäyksistä tapahtui juuri Bahmutin luoteispuolella.

ISW katsookin, että Venäjä on kiristänyt hyökkäystensä tempoa alueella viime päivinä. Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet Bahmutista kuukausien ajan.

Ukraina on toistuvasti lähettänyt kaupunkiin ja sen ympäristöön vahvistuksia.

Bahmut kartta
Bahmut sijaitsee Itä-Ukrainan Donetskin alueella. Lähde: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

5.42 ISW: Venäjä ehkä yrittää hyökätä uudelleen Vuhledarissa

Venäjä ehkä valmistelee uutta hyökkäystä Vuhdelarin suunnalla, toteaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW tosin arvioi, että Venäjää vaivaa sen luokan henkilöstö- ja ammuspula, että ne todennäköisesti estävät Venäjää etenemästä Vuhledarissa.

Raporttien perusteella Bahmut ja Vuhledar ovat olleet Venäjän alkuvuoden laajojen hyökkäysten pääpainopistealueet.

Vuhledarissa Venäjä kärsi aiemmin tänä vuonna katastrofaalisiksi kuvattuja tappioita yhteenotoissa, joita ukrainalaissotilaat kuvasivat New York Timesille "sodan suurimmaksi tankkitaisteluksi".

21.20: Liettuan sotilastiedustelu arvelee, että Venäjän nykyiset resurssit riittävät sotaan vielä pari vuotta

Liettuan sotilastiedustelu arvelee Venäjän resurssien riittävän vielä kahdeksi vuodeksi, jos Ukrainan sota jatkuu tämänhetkisellä intensiteetillä. Liettuan sotilastiedustelun päällikkö Elegijus Paulavicius kertoi torstaina toimittajille, että Venäjä kerrytti aseita ja kalustoa kylmän sodan pitkien vuosien aikana.

Paulavicius painotti arvion perustuvan sille, ettei mikään muu maa anna Venäjälle sotilaallista apua. Hänen mukaansa Venäjällä on kuitenkin varastoissaan mittava määrä aseistusta, jolla voidaan saada aikaiseksi valtavia vahinkoja sekä kasvattaa jälleenrakennuksen kustannuksia.

Paulavicius puhui yhdessä siviilitiedustelun edustajan kanssa vuosiraportin julkaisutilaisuudessa. Raportissa arvellaan Venäjän viimevuotisen mobilisaation osoittaneen, ettei tuki sodalle ole niin laajaa kuin Venäjän hallinto propagandassaan pyrkii esittämään. Raportin mukaan tyytymättömyys hallinnon toimintaan näkyy nyt passiivisesti siten, että venäläiset välttelevät mobilisaatiota sekä valittavat huonosta varustelusta ja epäjärjestyksestä armeijassa.

Lisäksi raportti ottaa esiin mahdollisuuden, että Venäjän epäonnistumisilla taistelukentällä, uusilla mobilisoinneilla ja taloustilanteen äkillisellä huonontumisella olisi kielteisiä vaikutuksia maan hallinnon vakauteen.

Liettua on sekä EU:n että sotilasliitto Naton jäsen. Maa on tukenut Ukrainaa merkittävästi Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

18.18: Viro sai Suomelta luvan toimittaa lisää haupitseja Ukrainaan

Valtioneuvosto on myöntänyt Virolle jälleenvientiluvan sille, että maa vie lisää haupitsi-kenttätykkejä Ukrainaan. Valtioneuvoston torstaina tekemässä päätöksessä Viro sai Suomelta luvan paitsi 122mm D-30 -haupitsien, myös niiden ammusten viemiseen. Tykkien ja ammusten määrä ei ole julkista tietoa.

Viro tarvitsee Suomen luvan, koska kyse on aseista, joita se on hankkinut Suomelta. Lupa tarvitaan myös Saksalta, jolta Suomi aikanaan hankki aseet.

Neuvotteleva virkamies Riikka Pitkänen puolustusministeriöstä kertoo STT:lle, että Suomella on Saksalta myönteinen lupa sille, että Viro voi luovuttaa tykkejä Ukrainalle. Viro on toimittanut Suomelta hankkimiaan haupitseja Ukrainaan aiemminkin sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti hyökkäyssotansa Ukrainaan. Suomi antoi Virolle myös vastaavankaltaisen vientiluvan noin vuosi sitten.

Viro ilmoitti tammikuussa julkistamassaan asepaketissa toimittavansa Ukrainaan lisää haupitseja. Samassa paketissa Viro ilmoitti antavansa Ukrainalle myös kranaatinheittimiä.

15.35: Zaporizhzhjan ydinvoimalan ulkoinen sähkönsyöttö on palautettu

Zaporizhzhjan ydinvoimalaan Ukrainassa on saatu palautettua sähkö, kertoo Ukrainan valtiollinen energiayhtiö Ukrenergo. Virta katkesi aiemmin Venäjän tehdessä ohjusiskuja eri puolille maata.

Ydinvoimala tarvitsee sähköä muun muassa reaktorien jäähdyttämiseen.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi muistutti aiemmin tänään lausunnossaan, että ydinvoimala on Euroopan suurin ja että kyseessä oli jo kuudes kerta, kun se joutuu turvautumaan hätävirtaan.

Hän painotti, että joka kerta voimalan mennessä hätätilaan kyse on nopan heitosta ja jos näin tapahtuu toistuvasti, jonain päivänä tuuri loppuu. (STT)

Lisää torstain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat