Liettuan sotilastiedustelu arvelee, että Venäjän nykyiset resurssit riittävät sotaan vielä pari vuotta – MTV seurasi sotaa

Kiovassa synkkä aamuyö: useita räjähdyksiä kaupungissa 1:17
Kiova kuvattuna tänään aamulla Venäjän ohjusiskujen alettua.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 9. maaliskuuta 2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä on iskenyt ohjuksin useille Ukrainan alueille varhain torstaina
  • Muun muassa Kiovasta ja Harkovasta on raportoitu räjähdyksiä 
  • Zelenskyi: Nykyaikaiset hävittäjät olisivat sodan kannalta ratkaisevan tärkeitä
  • Brittitiedustelu: Ukrainan puolustus Bahmutin pohjoispuolella pitää taas
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.20: Liettuan sotilastiedustelu arvelee, että Venäjän nykyiset resurssit riittävät sotaan vielä pari vuotta

Liettuan sotilastiedustelu arvelee Venäjän resurssien riittävän vielä kahdeksi vuodeksi, jos Ukrainan sota jatkuu tämänhetkisellä intensiteetillä. Liettuan sotilastiedustelun päällikkö Elegijus Paulavicius kertoi torstaina toimittajille, että Venäjä kerrytti aseita ja kalustoa kylmän sodan pitkien vuosien aikana.

Paulavicius painotti arvion perustuvan sille, ettei mikään muu maa anna Venäjälle sotilaallista apua. Hänen mukaansa Venäjällä on kuitenkin varastoissaan mittava määrä aseistusta, jolla voidaan saada aikaiseksi valtavia vahinkoja sekä kasvattaa jälleenrakennuksen kustannuksia.

Paulavicius puhui yhdessä siviilitiedustelun edustajan kanssa vuosiraportin julkaisutilaisuudessa. Raportissa arvellaan Venäjän viimevuotisen mobilisaation osoittaneen, ettei tuki sodalle ole niin laajaa kuin Venäjän hallinto propagandassaan pyrkii esittämään. Raportin mukaan tyytymättömyys hallinnon toimintaan näkyy nyt passiivisesti siten, että venäläiset välttelevät mobilisaatiota sekä valittavat huonosta varustelusta ja epäjärjestyksestä armeijassa.

Lisäksi raportti ottaa esiin mahdollisuuden, että Venäjän epäonnistumisilla taistelukentällä, uusilla mobilisoinneilla ja taloustilanteen äkillisellä huonontumisella olisi kielteisiä vaikutuksia maan hallinnon vakauteen.

Liettua on sekä EU:n että sotilasliitto Naton jäsen. Maa on tukenut Ukrainaa merkittävästi Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

18.18: Viro sai Suomelta luvan toimittaa lisää haupitseja Ukrainaan

Valtioneuvosto on myöntänyt Virolle jälleenvientiluvan sille, että maa vie lisää haupitsi-kenttätykkejä Ukrainaan. Valtioneuvoston torstaina tekemässä päätöksessä Viro sai Suomelta luvan paitsi 122mm D-30 -haupitsien, myös niiden ammusten viemiseen. Tykkien ja ammusten määrä ei ole julkista tietoa.

Viro tarvitsee Suomen luvan, koska kyse on aseista, joita se on hankkinut Suomelta. Lupa tarvitaan myös Saksalta, jolta Suomi aikanaan hankki aseet.

Neuvotteleva virkamies Riikka Pitkänen puolustusministeriöstä kertoo STT:lle, että Suomella on Saksalta myönteinen lupa sille, että Viro voi luovuttaa tykkejä Ukrainalle. Viro on toimittanut Suomelta hankkimiaan haupitseja Ukrainaan aiemminkin sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti hyökkäyssotansa Ukrainaan. Suomi antoi Virolle myös vastaavankaltaisen vientiluvan noin vuosi sitten.

Viro ilmoitti tammikuussa julkistamassaan asepaketissa toimittavansa Ukrainaan lisää haupitseja. Samassa paketissa Viro ilmoitti antavansa Ukrainalle myös kranaatinheittimiä.

15.35: Zaporizhzhjan ydinvoimalan ulkoinen sähkönsyöttö on palautettu

Zaporizhzhjan ydinvoimalaan Ukrainassa on saatu palautettua sähkö, kertoo Ukrainan valtiollinen energiayhtiö Ukrenergo. Virta katkesi aiemmin Venäjän tehdessä ohjusiskuja eri puolille maata.

Ydinvoimala tarvitsee sähköä muun muassa reaktorien jäähdyttämiseen.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi muistutti aiemmin tänään lausunnossaan, että ydinvoimala on Euroopan suurin ja että kyseessä oli jo kuudes kerta, kun se joutuu turvautumaan hätävirtaan.

Hän painotti, että joka kerta voimalan mennessä hätätilaan kyse on nopan heitosta ja jos näin tapahtuu toistuvasti, jonain päivänä tuuri loppuu. (STT)

15.25: Ainakin kolme kuollut Hersonissa

The Guardian kertoo, että ainakin kolme siviiliä on kuollut Hersonissa Venäjän tekemiin ohjusiskuihin. Hersonissa asuva paikallinen kertoo alla olevalla videolla tämänpäiväisistä Venäjän ohjusiskuista.

Ainakin kolme siviiliä saanut surmansa Hersonin iskuissa 0:40
Ainakin kolme siviiliä saanut surmansa Hersonin iskuissa.

14.55: IAEA:n pääjohtaja vetoaa, että Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille luotaisiin suojavyöhyke

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi vetoaa, että Venäjän hallussa olevalle Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille luotaisiin suojavyöhyke, uutisoi Reuters. Venäjän tämänpäiväisten ohjusiskujen seurauksena Zaporizhzhja menetti sähkönsyöttönsä ja on nyt turvautunut sen dieselgeneraattoreidensa varaan.

Reuters kertoo, että dieselgeneraattorit ovat ydinvoimalan viimeinen keino, joilla se saa jäähdytettyä reaktorissa olevaa polttoainetta. 

– Joka kerta, kun heitämme noppaa ja sallimme tämän jatkuvan, niin jonain päivänä onnemme loppuu, Grossi sanoi IAEA:n hallintoneuvostolle viitaten Zaporizhzhjan tilanteeseen.

14.03: Puola kertoo toimittaneensa Ukrainaan kaikki lupaamansa taistelupanssarivaunut

Puola kertoi tänään toimittaneensa Ukrainaan kymmenen Leopard 2 -taistelupanssarivaunua lisää. Puola on jo aikaisemmin toimittanut Ukrainaan neljä panssarivaunua.

– Kysymys on taistelupanssarivaunupataljoonasta, josta Puolan osuus on jo toimitettu. Liittolaisemme toimittavat oman osansa Ukrainaan hyvin pian, kertoi Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak.

Blaszczakin mukaan Ukrainalle on tulossa kahdeksan tankkia sekä Kanadasta että Norjasta sekä ainakin kuusi Espanjasta. (STT)

13.58: Liettuan mukaan Venäjän voimavarat riittävät

Liettuan sotilastiedustelun mukaan Venäjällä on voimavaroja jatkaa sotaa ainakin kaksi vuotta.

Tiedustelujohtaja Elegijus Paulavicius kertoo toimittajille, että arvio perustuu voimavarojen tämänhetkiseen kulutukseen.

Liettuan sotilastiedustelun mukaan Venäjän sodankäyntikykyyn vaikuttaa myös muista maista, kuten Iranista ja Pohjois-Koreasta saatava tuki.

– Mutta jos katsomme, paljonko reservejä, varusteita, ammuksia ja aseita Venäjällä on, se voi jatkaa sotaa nykyisellä tahdilla kaksi vuotta.

(Reuters.)

12.03: Transnistrian hallinto sanoo estäneensä Ukrainan terrori-iskun

Venäjän tukema Transnistrian alueen separatistihallinto sanoo estäneensä Ukrainan terrori-iskun, jonka kohteena olivat alueen viranomaiset.

Transnistrian viranomaisten mukaan suunnitellun hyökkäyksen takana oli Ukrainan turvallisuuspalvelu. Epäillyt on hallinnon mukaan otettu kiinni ja he ovat tunnustaneet tekonsa.

Transnistria on Moldovasta yksipuolisesti itsenäiseksi julistautunut alue Ukrainan rajalla. Sen itsenäisyyttä ei ole tunnustanut mikään maa.

10.39: Venäjä iski myös Lviviin 

Venäjä iski yöllä myös läntiseen Lvivin kaupunkiin. Tällaista tuhoa se aiheutti.

10.31: Ukraina: Venäjä ampui maahan 81 ohjusta

Ukrainan ilmavoimat on julkaissut tietoja yön ohjusikuista ympäri maata.

Ilmavoimien mukaan Venäjä ampui maahan 81 erityyppistä ohjusta, jotka ammuttiin lentokoneista ja Mustanmeren laivoista.

Ilmavoimat sanoo torjuneensa 34 risteilyohjusta ja neljä iranilaista miehittämätöntä lennokkia.

Myös presidentti Volodymyr Zelenskyi on kommentoinut yön tapahtumia. Iskuissa on kuollut ainakin viisi ihmistä.

– On ollut vaikea yö. Massiivinen rakettihyökkäys ympäri maata. Hyökkäys kohdistui kriittisen infrastruktuuriin ja asuinrakennuksiin, Zelenskyi sanoo Telegramissa.

Zelenskyi lupaa, että energiajärjestelmä palautetaan kuntoon. Energian käyttöä on rajoitettu kaikilla alueilla.

– Vihollinen ampui 81 ohjusta yrittääkseen pelotella ukrainalaisia ​​uudelleen palatessaan heidän epätoivoiseen taktiikkaansa. Valloittajat voivat vain terrorisoida siviilejä. Se on kaikki, mitä he voivat tehdä. Mutta se ei auta heitä.

9.53: Viisi kuollut Lvivissä Venäjän ohjusiskusta

Lvivin viranomaisten mukaan viisi ihmistä on kuollut tänään Venäjän tekemissä ohjusiskuissa, uutisoi CNN

Ukrainalaisviranomaiset ilmoittivat aiemmin, että ainakin kaksi ihmistä oli kuollut pääkaupunki Kiovassa ohjusiskuissa.

8.05: Ensimmäiset kuvat Kiovasta räjähdysten jälkeen

Ukrainan pääkaupungista Kiovasta on raportoitu useita räjähdyksiä aamuyöstä lähtien. Katso alla olevalta videolta, miltä kaupungissa näyttää. 

Kiovassa synkkä aamuyö: useita räjähdyksiä kaupungissa 1:17

7.48: Ukraina: Zaporizhzhjan ydinvoimala menettänyt sähkönsyötön

Ukrainan valtion energiayhtiö Energoatom tiedottaa, että Venäjän hallinnassa oleva Zaporizhzhjan ydinvoimala on menettänyt sähkönsyötön muualle Ukrainaan, uutisoi Reuters. 

– Viimeinen linkki miehitetyn Zaporizhzhjan ydinvoimalan ja Ukrainan sähköjärjestelmän välillä katkesi, Reuters uutisoi Energoatomin kertoneen tiedotteessaan. 

Energoatomin mukaan ydinvoimalan viides ja kuudes reaktori on suljettu ja laitoksen toimintaan tarvittava sähkö tuotetaan 18 dieselgeneraattorilla, joilla riittää polttoainetta 10 päiväksi.

Asiasta uutisoi myös ukrainalainen The Kyiv Independent Twitterissä.

Uutista päivitetty kello 8.01.

7.40: Kiovan pormestari: Kaupungista noin 15 prosenttia ilman sähköä

Kiovan pormestari Vitali Klitshkon mukaan noin 15 prosenttia Kiovasta on ilman sähköä sen jälkeen, kun Venäjä iski ohjuksilla kaupunkiin torstaiaamuna, uutisoi CNN.

– Ohjushyökkäyksen vuoksi energiateollisuus katkaisi pääkaupungin sähkönsyötön. Tällä hetkellä noin 15 prosenttia kuluttajista on ilman sähköä, Klitshko kertoi Telegramissa CNN:n mukaan.

6.31: Myös toinen media raportoi räjähdyksestä Kiovassa

Myös toinen ukrainalaislehti, Dzerkalo Tyzhnia, raportoi räjähdyksestä Kiovassa, kertoo The Guardian.

Lehden mukaan myös Sumyssa on kuultu räjähdys, ja lisäksi läntisen Lvivin kaupungin yllä on nähty lennokki.

6.20: Kiovassa voimakas räjähdys

The Kyiv Independent -lehti kertoo, että pääkaupunki Kiovassa on kuultu räjähdyksiä.

Lehden toimittajan mukaan ainakin yksi räjähdyksistä kuulosti voimakkaalta.

Aiemmin Kiovan alueen kuvernööri oli sanonut, että alueen ilmatorjunta on ollut toiminnassa.

Räjähdyksistä ei ole raportoitu muista lähteistä.

5.29: Venäjältä jälleen ohjusryöppy Ukrainaan

Venäjä on iskenyt ohjuksin useille Ukrainan alueille aikaisin torstaina, kertoo uutistoimisto Reuters paikallisviranomaisten perusteella.

Iskuja on tehty ainakin Mustanmeren satamakaupunkiin Odessaan ja Koillis-Ukrainassa sijaitsevaan maan toisiksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan.

Odessan alueen kuvernöörin mukaan "massiivinen ohjushyökkäys" osui energialaitokseen ja aiheutti sähkökatkoja. Myös asutusalueille on osunut, mutta mahdollisista uhreista ei ole raportoitu.

Harkovan alueen kuvernöörin mukaan alueella tehtiin 15 iskua. Iskujen kerrottiin myös osuneen infrastruktuurikohteisiin.

The Kyiv Independent -lehti raportoi räjähdyksistä useissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa.

Lehden mukaan räjähdyksiä on kuultu ainakin Kiovassa, Poltavassa, Lvivissä, Vinnytsjassa, Ivano-Frankivskissa, Ternopilissä, Harkovassa, Odessassa, Kirovohradissa ja Dnipropetrovskissa. Harkovassa useiden räjähdysten kerrotaan aiheuttaneen sähkökatkoja. 

BBC:n Ukraina-kirjeenvaihtajan mukaan ilmahälytyssireenit ovat soineet ympäri Ukrainaa.

– Kello on kolme aamuyöllä. Venäjä ei anna ukrainalaisten herätä rauhassa. Paljon droneja ja raketteja ammuttu kaikkiin mahdollisiin suuntiin Ukrainassa. Heräävätkö kaikki? Tämä on terroria, jota siviilit ovat eläneet yli vuoden ajan, BBC:n kirjeenvaihtaja kirjoittaa Twitterissä.

5.09: Zelenskyi CNN:lle: Nykyaikaiset hävittäjät olisivat sodan kannalta ratkaisevan tärkeitä

Länsiliittolaisilta saatavat nykyaikaiset hävittäjät kuten yhdysvaltalaiset F-16:t olisivat sodan kannalta ratkaisevan tärkeitä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Zelenskyi vetosi lähetyksessä Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniin, jotta ukrainalaiset lentäjät voisivat saada koulutusta F-16:n käyttöön.

Ukraina on toivonut tukijamailtaan hävittäjiä jo pitkään, mutta toistaiseksi niiden luovuttamisesta ei ole tehty päätöksiä. Yhdysvallat on toistaiseksi kieltäytynyt antamasta F-16-hävittäjiään ja on sanonut, ettei usko Ukrainan tällä erää tarvitsevan niitä.

23.59: Zelenskyi kiitti georgialaisia Ukrainan lipun esillä pitämisestä 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on illan lausunnossaan kiittänyt georgialaisia Ukrainan lippujen pitämisestä esillä ja Ukrainan kansallislaulun soittamisesta pääkaupunki Tbilisissä. Zelenskyin mukaan ei ole sellaista ukrainalaista, joka ei toivoisi demokraattista ja eurooppalaista menestystä Georgialle.

Georgiassa on vastustettu laajoissa mielenosoituksissa kiistanalaista lakiesitystä, jolla eri tahoja pyrittäisiin Venäjän vastaavan lain tavoin nimeämään ulkomaisiksi agenteiksi. Lakiesitys sai alustavasti tiistaina tukea Georgian parlamentissa, mutta maan presidentti on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan estääkseen sen voimaantulon.

Keskiviikkona kaduilla oli kymmeniätuhansia mielenosoittajia, ja poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoituksen hajottamiseksi. Oppositiopoliitikko Nika Melia on kehottanut georgialaisia kokoontumaan joka iltapäivä.

Mielenosoittajat ovat heiluttaneet EU:n lippuja. Zelenskyi sanoi lausunnossaan, että Ukraina haluaa EU:hun ja tulee pääsemään siihen. Zelenskyin mukaan Ukraina haluaa myös Georgian ja Moldovan osaksi unionia.

–  Kaikki Euroopan vapaat kansat ansaitsevat tämän, hän painotti.

Georgia haki EU-jäsenyyttä yhdessä Ukrainan ja Moldovan kanssa Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Kesäkuussa EU-johtajat antoivat Ukrainalle ja Moldovalle virallisen ehdokasmaan statuksen, mutta Georgian on ensin toteutettava uudistuksia. Sekä Naton että EU:n jäsenyydellä on kyselyiden perusteella vankka tuki georgialaisten keskuudessa.

Yhdysvallat on vedonnut Georgian hallitukseen rauhanomaisten mielenosoitusten sallimiseksi. Ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kertoi maan tukevan georgialaisia.

20.14: Venäjä tuskin etenee merkittävästi Ukrainassa tänä vuonna, uskoo Yhdysvaltojen tiedustelujohtaja

Venäjän joukot tuskin pystyvät etenemään merkittävästi Ukrainassa tänä vuonna, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines. Hän puhui asiasta keskiviikkona senaatin istunnossa.

Hainesin mukaan Venäjä ei todennäköisesti pysty pitämään yllä tämänhetkistä taistelutasoa eikä tekemään merkittäviä aluevaltauksia Ukrainassa tänä vuonna.

Hän arvioi, että Venäjän armeijan on vaikea toipua suurista takaiskuista taistelukentällä ja siksi se luultavasti keskittyy hallinnassaan olevien alueiden puolustamiseen.

Hainesin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin luultavasti uskoo sodan pitkittämisen olevan etujensa mukaista. Putin on valmistautunut sotimaan Ukrainassa vielä vuosia pitäen välillä taukoja taisteluista, Haines sanoi.

19.46: Puolan presidentti kehottaa antamaan ukrainalaisille hävittäjälentäjille F-16-koulutusta

Puolan presidentti Andrzej Duda kehottaa kouluttamaan ukrainalaislentäjiä lentämään F-16-hävittäjillä. Duda kommentoi asiaa uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Duda piti koulutusta välttämättömänä ja sanoi uskovansa, että Ukraina haluaa tulevaisuudessa täyttää Naton standardit ja käyttää näin ollen F-16-hävittäjiä.

Lue myös:

    Uusimmat