Zelenskyi: Venäjän pommit tappoivat ruokaostoksilla olleita – MTV seurasi sotaa

Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän 0:24
Ukrainan maaliskuussa julkaisemalla videolla maan armeijan lennokki tuhoaa Venäjän raketinheitinjärjestelmän.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 11. maaliskuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • Brittitiedustelu: Venäjä on valloittanut puolet Bahmutista
  • Zelenskyi: Nykyaikaiset hävittäjät olisivat sodan kannalta ratkaisevan tärkeitä
  • Pääministeri Marin vieraili Kiovassa perjantaina 10. maaliskuuta
  • Brittitiedustelu: Ukrainan puolustus Bahmutin pohjoispuolella pitää taas
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.29: Zelenskyi: Venäjän pommit tappoivat ruokaostoksilla olleita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän tekemissä pommituksissa Hersonin kaupunkiin on kuollut kolme siviiliä. Zelenskyi kutsuu iskuja raaoiksi terrori-iskuiksi. Uhrit olivat olleet ruokaostoksilla.

Ukraina sai Hersonin takaisin hallintaansa marraskuussa. Alue on nyt jälleen lähes jatkuvan pommituksen kohteena. 

– Paha valtio käyttää erilaisia aseita...tuhotakseen elämää. Raunioita, romua, pommien tekemiä kuoppia ovat kuva Venäjästä, Zelenskyi toteaa.

16.55: Wagner-johtaja kertoo videolla pyrkivänsä Ukrainan presidentiksi

Venäläisen Wagner palkka-armeijan perustaja Jevgeni Prigozhin on julkaissut videon, jossa hän kertoo haluavansa Ukrainan presidentiksi.

Prigozhinin erikoisesta ulostulosta kertoo Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko, joka on julkaissut videon Twitterissä tekstitettynä.

– Teen poliittisen ulostulon kovalla äänellä, jotta kaikki kuulevat sen. Katsoen kaikkea ympärilläni olevaa, minulla on poliittisia ambitioita, Wagner-pomo kertoo sodan äänten kuuluessa taustalla.

– Olen päättänyt pyrkiä Ukrainan presidentiksi vuonna 2024. Jos voitan vaalin, kaikki tulee olemaan hyvin, ammuksia ei enää tarvita, Prigozhin julistaa.

Herashtshenko tulkitsee Wagner-johtajan ulostuloa niin, että Prigozhin pyrkii kääntämään huomiota pois hänen omista valtahaaveistaan kotimaassa Venäjällä.

14.16: Ukrainan ratkaiseva vastahyökkäys voi tapahtua vain yhdessä suunnassa – "Selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa"

Aina kun Ukrainan vielä teoreettinen keväthyökkäys nousee sille, mainitaan Etelä-Ukraina kohteena.

– On selvää, että (Ukrainan) ratkaiseva hyökkäys voi tapahtua vain etelässä. Se on selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa, toteaa sotilasanalyytikko, CNA:n Russia Studies -ohjelman johtaja Michael Kofman ukrainalaismedia The Kyiv Independentille.

Yleisimmin esitetyssä skenaariossa Ukraina murtaa Venäjän puolustuksen Etelä-Ukrainassa ja valloittaa Hersonin ja Mariupolin välissä olevan Melitopolin kaupungin.

Toteutuessaan suunnitelma käytännössä halkaisisi Venäjän miehittämän osan Ukrainaa kahtia. Samalla poikki menisi Venäjän maayhteys Krimille.

10.46: Ukraina: Kolme kuollut, viisi haavoittunut Venäjän pommituksissa Hersonissa

Venäjä on tappanut kolme siviiliä Hersonin aluetta pommittaessaan, väittää alueen ukrainalainen sotilashallinto. Asiasta uutisoi ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Pommituksissa on Ukrainan mukaan lisäksi haavoittunut viisi ihmistä. Riippumattomat tahot eivät ole vahvistaneet lukuja.

Ukrainan mukaan Venäjä tulitti yhteensä 335 ammusta muun muassa raketinheittimillä, tykeillä, tankeilla ja kranaatinheittimillä.

9.28: Brittitiedustelu: Venäjä on valloittanut puolet Bahmutista

Neljän viime päivän aikana Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän sotilaat ovat valloittaneet suurimman osan Bahmutin itäosasta, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Itä-Ukrainan Donetskin kaupungissa on taisteltu kuukausien ajan. Brittitiedustelun mukaan Bakhmutka-joki muodostaa nyt rintamalinjan. Joki käytännössä halkaisee Bahmutin kaupungin kahtia.

Ukrainalaisjoukot ovat räjäyttäneet Bakhmutka-joen yli menevät keskeiset sillat, Britannian puolustusministeriö toteaa.

Jokea ympäröi Britannian mukaan paikasta riippuen 200–800 metriä leveä avoin maasto, jota rakennukset kehystävät. Puolustavat ukrainalaiset siis pystyvät tulittamaan avaimeen maastoon linnoitetuista rakennuksista.

– Siitä on tullut tappoalue, mikä todennäköisesti tekee suorasta rynnäköstä länteen vaikean Wagner-joukoille, brittitiedustelu toteaa.

Venäjä on yrittänyt piirittää Bahmutia hyökkäämällä sekä pohjoisesta että etelästä. Venäläisjoukot ovatkin onnistuneet katkaisemaan useita keskeisiä huoltoreittejä Bahmutiin.

Bahmutin taistelutilanne kartalla 11.3.2023
Bahmut sijaitsee Itä-Ukrainan Donetskin alueella. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

8.59: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 000 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 010 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Luku on keskimääräistä suurempi.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 10 panssarivaunua, 20 panssariajoneuvoa ja 10 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

7.29: Venäjä rakentaa puolustuslinjoja  

Venäjä rakentaa yhä puolustuslinjoja alueille, joissa tuskin tullaan taistelemaan, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri Vjacheslav Gladkov väitti maaliskuun 9. päivä, että Venäjän ja Ukrainan väliselle rajalle on pystytetty uusi puolustuslinja.

Gladkovin mielestä Venäjän tulisi miehittää puolustuslinja siltä varalta, että Ukraina hyökkää Belgorodiin.

Ajatushautomo ISW:n mukaan tämä olisi venäläisjoukkojen väärinkäyttöä. ISW katsoo, että sotilaista olisi Kremlin kannalta enemmän hyötyä, jos ne tukisivat Venäjän käynnissä olevia hyökkäyksiä Itä-Ukrainassa.

7.02: Presidentti Niinistö: Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle ei ole puhuttu

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta.

Niinistö vierailee paraikaa Yhdysvalloissa. Presidentin kanslia välitti hänen kommenttinsa STT:lle sähköpostitse.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi perjantaina vierailullaan Kiovassa, että Suomen käytöstä poistuvien hävittäjien luovuttamista Ukrainaan voidaan arvioida. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi myöhemmin MTV Uutisille, ettei hän tiennyt etukäteen Marinin aikeista puhua asiasta Kiovassa.

23.19: Kaikkonen toppuuttelee Marinin puheita Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan

Puolustusministeri Antti Kaikkonen toppuuttelee pääministeri Sanna Marinin puheita Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

Marin sanoi tänään Ukrainan-vierailullaan, että Suomessa tulisi keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

– Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle, Marin sanoi vierailullaan Kiovassa.

Kaikkonen toppuuttelee Marin lausuntoja.

– Ehkä nyt vähän toppuuttelisin tätä asiaa. Näitä uusia F-35 -koneita saamme Suomeen vuodesta 2026 alkaen, ja lähivuodet me kyllä tarvitsemme Horneteja ihan oman maamme turvana. 

17.30: Wagner avannut kymmeniä rekrytointikeskuksia Venäjällä

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on avannut Venäjällä kymmeniä rekrytointikeskuksia, ilmoittaa Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin. Keskuksia on kaikkiaan 42 kaupungissa.

Lausunnossaan Prigozhin kuvailee ukrainalaisjoukkojen vastarintaa mittavaksi, mutta sanoo ryhmänsä jatkavan eteenpäin.

Wagner-pomo on ollut viime aikoina poikkiteloin Venäjän puolustusministeriön kanssa. Prigozhinin mukaan jatkuva pula ammuksista ja täydennysjoukoista on vaikeuttanut Wagnerin taistelijoiden etenemistä Itä-Ukrainan Bahmutissa. Kiivaat taistelut Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo kuukausia.

15.55: Marin vakuuttaa: Suomen apu jatkuu Ukrainalle niin kauan kuin on tarve

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee tänään Kiovassa. Hän on tavannut vierailullaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Marin vieraili Kiovassa muun muassa sairaalassa ja tapasi ukrainalaisia sotilaita. Hän vakuutti tiedotustilaisuudessa Zelenskyin kanssa, että Suomen apu Ukrainalle jatkuu niin kauan kun on tarve.

Zelenskyiltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa väitteistä, joiden mukaan Ukraina olisi sekaantunut Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin. Hän sanoi, ettei Ukrainalla ole mitään tekemistä asian kanssa.

Lisää perjantain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat