ISW: Lännen vaunuvitkuttelu rajoitti Ukrainan vastahyökkäyksiä – Venäjä valmistelee toista liikekannallepanoaan

9:00
Suomalaisasiantuntija Antti Paronen kommentoi lännen panssarivaunuapua Ukrainalle 27. tammikuuta Viiden Jälkeen-ohjelmassa.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War kertoo tuoreessa raportissaan, että länsimaiden pitkittyneet neuvottelut päätöksestä lähettää taistelupanssarivaunuja Ukrainalle ovat vaikuttaneet Ukrainan sotilasoperaatioihin.

Ajatushautomon mukaan ne ovat rajoittaneet Ukrainan kykyä hyödyntää Venäjän operaatioiden puutteiden ja epäonnistumisten tarjoamia mahdollisuuksia vastahyökkäysoperaatioihin.

Ukrainalla ei ole merkittävää kotimaista sotateollisuutta.

Koulutus ja huolto uusiin järjestelmiin vie aikaa

Ajatushautomo kertoo, että länsimaiden epäröinnissä toimittaa aseita keskellä sotaa ei otettu riittävästi huomioon sitä, että Ukrainan olisi siirryttävä nopeasti neuvostoliittolaisista järjestelmistä länsimaisiin järjestelmiin.

Uusiin järjestelmiin kouluttautuminen ja huolto vie aikaa ja vaatii resursseja.

Ajatushautomo korostaa, että länsimaiden antama sotilaallinen apu on ollut Ukrainan selviytymisen kannalta äärimmäisen tärkeää.

Javelin- ja HIMARSien toimittaminen vahvisti Ukrainan puolustusta

Esimerkiksi Javelin-panssarintorjuntaohjus auttoi Ukrainaa kukistamaan helmikuun 24. päivänä alkaneen hyökkäyksen Kiovaan ja siirtämään venäläiset takaisin lähtökohtiinsa.

Kehittyneempien länsimaisten järjestelmien, kuten Yhdysvalloissa valmistetun 155 mm:n tykistönja HIMARSin toimittaminen helpotti Ukrainan vastahyökkäyksiä. Niillä vapautettiin suurin osa Harkovan alueesta ja myös läntinen Hersonin alue.

ISW:n mukaan Venäjä edistää toista liikekannallepanoaaltoaan.

Venäjän joukot ovat jatkaneet maahyökkäyksiä Bahmutin ja Avdijivkan alueella Donetskissa. Ukrainan joukot ovat torjuneet hyökkäyksiä Pobiedan ja Vuhledarin lähellä.

Länsimaiden toimitukset voivat muuttaa sodankäynnin suunnan

Saksa kertoi viime viikolla odotetusta päätöksestä lähettää Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja. Näin ollen myös muut Leopardeja omistavat maat voivat antaa Ukrainalle omiaan.

Saksalaisten Leopardien, amerikkalaisten Abramsien ja Britanniaan Challengereiden myötä Ukraina saa länsimaiden parhaiksi sanottuja panssarivaunuja. Niiden kerrotaan olevan parempia kuin Venäjän käyttämät. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja