Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen MTV:lle: Venäjää ei pidä aliarvioida sotilaallisesti – aseita riittää varastoissa ja virheistä on otettu oppia

Puolustusvoiman komentaja Kivinen: Venäjää ei pidä aliarvioida sotilaallisesti – aseita riittää varastoissa ja virheistä on otettu oppia 10:20
Puolustusvoimain komentaja Kivinen: Venäjää ei pidä aliarvioida sotilaallisesti – aseita riittää varastoissa ja virheistä on otettu oppia

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen varoittaa aliarvioimasta Venäjää sotilaallisesti. Kivinen totesi MTV:n Uutisextran haastattelussa, että Naton jäsenenä Suomeen voidaan tietyissä tilanteissa sijoittaa myös ulkomaalaisia joukkoja.

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivisen mukaan Suomi ei vielä ole päättänyt lähetetäänkö Ukrainaan sen toivomia Leopard-taistelupanssarivaunuja.

Eri vaihtoehtoja Ukrainan panssarivoimien tukemiseen vasta selvitetään. Taistelupanssarivaunut tarvitsevat tuekseen muun muassa rynnäkköpanssareita ja tykistöä. Myös koulutusta ja huoltoa tarvitaan.

Ruotsi päätti viime viikolla toimittaa Ukrainaan ruotsalaisvalmisteisia CV90 rynnäkköpanssarivaunuja, joita myös Suomella on käytössään. Voisiko Suomikin toimittaa niitä?

– Minä en lähde tässä tietenkään vielä spekuloimaan sillä, että mikä se meidän sotilaallinen suositus tulee olemaan, koska tämä valmistelu ei ole niin pitkällä, totesi puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen MTV:n Uutisextran haastattelussa.

"Venäjää ei pidä aliarvioida"

Puolustusvoimain komentaja varoittaa aliarvioimasta Venäjää sotilaallisesti. Sekin oppii virheistään ja varastoissa riittää aseita ja ammuksia.

– Jos tässä sotilaallisessa operoinnissa aletaan aliarvioimaan vastustajaa, niin se voi johtaa oman toiminnan kannalta vääränlaisiin johtopäätöksiin, sanoi Kivinen.

Kivisen mielestä Suomenkaan ei pidä tuudittautua vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.

– Me olemme niin kutsuttu etulinja-maa, joka tarkoittaa siis sitä, että olemme Venäjän rajanaapuri. Venäjä käy hyökkäyssotaa emmekä ole Naton jäsen, joten meidän ei pidä tuudittautua sellaiseen ajatukseen, että elämme lintukodossa, varoitti Kivinen.

Korkealle ulottuvaa ilmatorjuntaa hankitaan

Kaikkien muiden tavoin myös Suomi parantaa puolustuskykyään. Aivan kohta päätetään korkealle ulottuvien ilmatorjuntaohjusten hankinnasta.

– Se hanke on kyllä ihan loppusuoralla. Ihan tässä lähitulevaisuudessa odotan, että tästä tehdään päätös. Puolustusvoimat tekee tästä esityksen ja hankintapäätös menee puolustusministeriön ja ministerin päätettäväksi, paljasti Kivinen.

Ukrainan sodan myötä asemarkkinat ovat kuumentunmeet ja hinnat nousseet. Kivisen mukaan Suomi onnistui tilaamaan lisää puolustusmateriaalia etupainotteisesti ja ensimmäisten joukossa, mutta silti toimitusajat voivat olla joissain tapauksissa pitkiä.

Nato-joukkoja Suomeen, jos tilanne kiristyy?

Kivinen ei sulje pois ulkomaisten joukkojen sijoittamista Suomeen, jos joko Suomi tai Nato pitää sitä sotilaallisen pelotteen ja pidäkkeen kannalta tarpeellisena. Kyse olisi siis sotilaallista uhkaa ennalta ehkäisevästä toiminnasta.

– Jos sitten tuolta kannalta on perusteltua, että Suomessa on pysyvästi pidempiaikaisesti liittolaismaan joukkoja, niin sitten varmasti niin toimitaan, arvioi Kivinen.

Kivisen mukaan päätös mahdollisista Nato-joukoista riippuu oleellisesti turvallisuustilanteen kehityksestä. Lopullinen päätös on silti poliitikkojen käsissä.

Katso kaikki Uutisextrat MTV Katsomosta!

Lue myös:

    Uusimmat