Israelissa kymmeniä tuhansia evakuoitu – pensaspalot riistäytyneet hallitsemattomiksi

Pensaspalot roihuavat eri puolilla Israelia 0:47

Israelissa kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet Haifan kaupungissa riehuvien pensaspalojen tieltä.

Kaupungin pormestari on sanonut, että 60 000 ihmistä on evakuoitu. BBC:n mukaan evakuointimääräys on annettu noin 80 000 ihmiselle.

Maan pohjoisosassa sijaitsevassa kaupungissa riehuu paikallispoliisin mukaan kuusi erillistä paloa. Aiemmin on sanottu, että tilanne ei ole hallinnassa. Ainakin Carmenin kaupunginosassa tuli on levinnyt talosta toiseen hallitsemattomasti. 

Arviolta 65 ihmistä on joutunut sairaalaan. Kukaan ei tiettävästi ole kuollut paloissa. Lukuisia kaupungin asukkaita on pelastuslaitoksen tiedottajan mukaan jumissa asunnoissaan.

Haifan palojen lisäksi myös Jerusalemin ja Länsirannalla sijaitsevan Talmonin lähettyvillä riehuu tulipaloja. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan paloja on yhteensä 15. 

Sateita luvassa vasta ensi viikolla

Israelin turvallisuusministeri Gilad Erdan on sanonut olevansa vakuuttunut, että palojen takana on tuhopolttaja.

– On selvää, että näin monta paloa on saanut alkunsa tuhopolttoina, Erdan sanoi. 

Israelin koulutusministeri Naftali Bennett osoitti jo sormella ilmeisesti maan arabivähemmistön ja palestiinalaisten suuntaan Twitterissä. Hän tviittasi, että vain "ne, joille maa ei kuulu", voisivat sytyttää sen palamaan.

Pääministeri Netanjahu on puolestaan sanonut, että jos kyse on tuhopoltosta, on kyse terrorista. 

Paloja on edeltänyt kaksi kuivaa kuukautta, BBC kertoo. Lisäksi tuuli on voimakas Haifan suunnalla. 

Meteo-Tech -meteorologisivuston johtajan mukaan seuraavien päivien sääennuste ei näytä palojen sammuttamisen kannalta lupaavalta. Johtajan mukaan tuuli heikentyy, mutta sateita ei ole odotettavissa kuin vasta ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat