Kreikassa yli 3 000 hehtaaria palanut maastopaloissa – "Emme enää puhu ilmastonmuutoksesta, vaan ilmastouhasta"

Ateenassa ilma sakeana savusta - maastopalot vaatineet lisää uhreja 1:48
Katso video: Ateenan taivas täyttyi savusta maastopalojen takia.

Kreikassa kaksi suurta maastopaloa on aiheuttanut tuhoja.

Yli 3 000 hehtaaria mänty- ja oliivilehtoa on palanut sen jälkeen, kun maastopalo syttyi lauantaina lähellä Patrasin kaupunkia 200 kilometriä Ateenasta.

–  Tämä on pahin lämpöaalto siten vuoden 1987, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis sanoi AFP:lle.

Pääministerin mukaan kuumuus kuormittaa sähköverkkoa. Hän pyysi kreikkalaisia rajoittamaan sähkönkäyttöä maanantaina iltapäivällä ja yöllä.

Yhden vuorokauden aikana syttyi toistasataa paloa

Väestönsuojelusta vastaavan ministerin Nikos Hardaliasin mukaan Kreikassa syttyi heinäkuussa yhteensä noin 1 580 maastopaloa.

Vuonna 2019 luku oli 953. Pelkästään viimeisen vuorokauden aikana on syttynyt 116 uutta paloa.

–  Emme enää puhu ilmastonmuutoksesta, vaan ilmastouhasta, hän sanoi Star TV:lle.

Paikallisen uutistoimiston mukaan maastopaloa Patrasin suunnalla ei ole saatu täysin hallintaan. Sääennusteen mukaan lämpötila saattaa nousta jopa 45 asteeseen lähialueilla, mikä lisää uusien palojen riskiä.

Viranomaiset ovat evakuoineet viisi kylää ja yhden kaupungin. Kahdeksan ihmistä on sairaalahoidossa palovammojen ja hengitysongelmien takia.

Maastopalot riivaavat myös naapurimaita

Myös Turkki, Espanja ja Italia ovat kärsineet maastopaloista viikonlopun aikana. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos pahentaa sekä palojen intensiteettiä että niiden esiintymistiheyttä.

Turkki kärsii pahimmista maastopaloista ainakin kymmeneen vuoteen. Kahdeksan ihmistä on kuollut ja sadat ovat joutuneet evakuoitumaan turistienkin suosimilta eteläisiltä alueilta.

Lue myös:

    Uusimmat