Israelin talousministeri vaatii "suhteetonta" vastaiskua, joka "järisyttää Teherania"

Tätä kieltä Lähi-idässä puhutaan, ministeri sanoo.

Israelin kovan linjan talousministeri Bezalel Smotrich vaatii Israelia vastaamaan Iranin viime viikonlopun ohjusiskuun tavalla, joka aiheuttaa "raskaita, vakavia ja suhteettomia tappioita" ja "järisyttää Teherania". 

Raskaalla vastaiskulla Israel tekisi Iranille selväksi, ettei sen kannata jatkossa hyökätä Israelia vastaan, Smotrich perusteli kantaansa Israelin armeijan radiokanavalle yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan. Smotrichin mielestä Israelin vastaiskun tulisi panna Iran "katumaan sitä hetkeä, kun he edes harkitsivat tulittamista".

– Tätä kieltä Lähi-idässä puhutaan, Smotrich totesi.

Israelin vastaisku tulee määrittämään maan aseman Lähi-idässä, Smotrich katsoo. Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan Israel on perinteisesti pyrkinyt hallitsemaan naapureidensa toimintaa iskemällä aina raskaasti takaisin.

Smotrich on Israelin äärioikeistoa edustavan sionistisen puolueen johtaja. Smotrich ei ole jäsen Israelin sotakabinetissa, jolla on oikeus määrittää, millainen Israelin mahdollinen vastaisku Irania vastaan on. 

Iran on aiemmin todennut, että asia on sen puolesta loppuun käsitelty. Samaan hengenvetoon se on kuitenkin sanonut vastaavansa, jos Israel tekee hyökkäyksen Iraniin. Yhdysvallat puolestaan on mediatietojen mukaan viestittänyt Israelille, ettei se aio olla mukana mahdollisessa vastahyökkäyksessä.

Aaltola ja Penttilä: Vastaisku tulee

Israelissa tällä hetkellä olevan MTV Uutisten ulkomaantoimittajan Niko Nurmisen mukaan tunnelma maan pääkaupungissa Tel Avivissa on "jännittynyt".

Viikonlopun isku painaa ihmisten mieltä ja mielessä on se, mitä tästä seuraa, kun selvää kuitenkin näyttää olevan se, että vastaisku tulee, Nurminen kertoo.

– Joidenkin lähteiden mukaan vastaiskun kohde ja laajuus on jo selvä. Kysymys on vain se, milloin se tulee, hän jatkaa.  

Israelissa vietetään ensi viikolla juutalaista pääsiäistä, minkä odotetaan vaikuttavan vastaiskun ajankohtaan. Viikon kestävä pääsiäisjuhla päättyy maanantaina 29. huhtikuuta. 

– Sen aikana on oletuksena, että Israel ei ryhtyisi vastaiskuun ja ottaisi vastaan Iranin lupaamaa ankaraa vastaiskua, Nurminen kertoo.

MTV Israelissa: Vastaiskuun ryhdytään tuskin vielä ensi viikolla – ”Tunnelma on jännittynyt” 2:18
Katso Niko Nurmisen raportti Tel Avivista.

Iran hyökkäsi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Iraniin yli 300 ohjuksella ja dronella, jotka aiheuttivat Israelin mukaan kuitenkin vain vähäisiä vaurioita. Ainoastaan yhden henkilön on kerrottu haavoittuneen hyökkäyksessä.

Suomalaisasiantuntijoista esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä ovat arvioineet MTV:lle, että Israel tekee vastahyökkäyksen.

– Muuten hyväksyttäisiin se, että Iran saa iskeä, kunhan ohjukset torjutaan. Ohjusten lähes täydellinen torjuminen ei riitä Israelin näkökulmasta, Aaltola arvioi.

Kostaako Israel Iranille - mitä vihanpidosta voi seurata? 11:22
Kostaako Israel Iranille - mitä vihanpidosta voi seurata? Näin arvioi Mika Aaltola.

Risto E.J Penttilä: Israel ei voi jättää kostamatta Iranin tekemää iskua 3:18
Risto E.J Penttilä: Israel ei voi jättää kostamatta Iranin tekemää iskua.

Lue myös:

    Uusimmat