Risto E.J Penttilä: Israel ei voi jättää kostamatta Iranin tekemää iskua

Risto E.J Penttilä: Israel ei voi jättää kostamatta Iranin tekemää iskua 3:18
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J Penttilän mukaan Israelin kannalta kaikkein pahin vaihtoehto on se, että Iran saisi kehitettyä ydinaseen valmiiksi.

Israelin sodanjohto on ollut koolla pohtimassa, miten Iranin viimeöiseen ohjushyökkäykseen vastataan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kehottanut Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua harkitsemaan tarkasti Iranin iskujen kostamista, sanoo yhdysvaltalainen korkea-arvoinen virkamies. Virkamiehen mukaan Israel on sanonut, ettei se pyri tilanteen merkittävään eskalaatioon Iranin kanssa.

Yhdysvaltalaislehti New York Times kertoi tänään, että Israel on perunut suunnittelemansa kostoiskun Iraniin. 

Israelin puolustusministerin mukaan Israel kuitenkin ryhtyy lujittamaan kansainvälistä koalitiota Irania vastaan. Israelin presidentti Isaac Hertzog sanoo, että Iranin hyökkäys oli sodanjulistus, mutta Israel harkitsee vastatoimet tarkkaan.

"Kukaan ei halua uutta sotaa"

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J Penttilä arvelee MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa, että käytännössä Yhdysvaltojen mukaan Israelin tulisi tehdä vastaiskunsa vasta myöhemmin.

– Kukaan tällä hetkellä ei halua uutta sotaa ja kaikkein vähiten Yhdysvallat, jossa on presidentinvaalit tulossa. Todennäköisimmin Israel odottaa jonkin aikaa juuri sen takia, että G7-maat ja Yhdysvallat painostavat tähän, Penttilä toteaa.

Penttilä uskoo, että Israelin isku on varmasti tulossa.

– Se me tiedetään, koska Israel ei tällaista voi jättää kostamatta. Milloin se tulee ja suuntautuuko se sotilaskohteisiin vai kenties Iranin ydinaseohjelmaan, niin se jää nähtäväksi.

Penttilä kommentoi, että Israelin kannalta kaikkein pahin vaihtoehto on se, että Iran saisi kehitettyä ydinaseen valmiiksi.

– Israel on ennenkin iskenyt, jotta Iran ei saisi ydinasetta. Tämä on se, jonka Israel haluaisi tehdä, mutta se on myöskin se asia, jonka Yhdysvallat haluaa estää, jotta ei tulisi suurta alueellista sotaa.

"Isrelille uusi mahdollisuus tuen saamiseksi"

Penttilä arvelee, että tilanne tarjoaa nyt Israelille mahdollisuuden saada uutta tukea Yhdysvalloilta, Britannialta ja jopa Euroopalta. Tuki Israelille on ollut heikkenemässä Gazan toimien takia koko ajan. 

– Nyt tämä on ikään kuin uusi alku Israelille. Sen kannattaisi malttaa nyt hetken aikaa ennen kuin tehdään uusia sotilasiskuja.

Suomen ja maailman johtajat varoittivat tänään laajemman konfliktin vaarasta Lähi-idässä. Penttilä toteaa, että laajemmalla konfliktilla tarkoitetaan Iranin ja Israelin välistä sotaa, joka vaikuttaisi maailman talouteen ja lisäisi epävarmuutta. 

– Jos tässä nyt joku hyvä asia on mainittava, niin mainittakoon se, että sekä Venäjä että Kiina ovat olleet hyvin pidättyväisiä. Ne eivät ole lähteneet tukemaan Irania, jolloin tämä konflikti olisi syttyessään alueellinen konflikti.

Lue myös:

    Uusimmat