MTV Israelissa: Vastaiskuun ryhdytään tuskin vielä ensi viikolla – "Tunnelma on jännittynyt"

MTV Israelissa: Vastaiskuun ryhdytään tuskin vielä ensi viikolla – ”Tunnelma on jännittynyt” 2:18
Video: Vastaiskuun ryhdytään tuskin vielä ensi viikolla – ”Tunnelma on jännittynyt”

Suuri osa maailmaa odottaa tai pelkää miten ja milloin Israel aikoo vastata Iranin viime viikonloppuna tekemään iskuun. MTV Uutiset on paikalla Tel Avivissa. 

Israelilaisen The Jerusalem Post -lehden mukaan Israelin armeija on päättänyt, kuinka se aikoo iskeä Irania vastaan. Vastaiskun ajankohtaa ei kuitenkaan ole lehden tietojen mukaan vielä päätetty.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Niko Nurminen raportoi Tel Avivista, että yleistunnelma on jännittynyt, vaikka ihmiset käyvät töissä ja koulut ovat auki normaalisti. 

– Kyllä täällä jännittynyt tunnelma on, vaikka arki näyttääkin suhteellisen hyvin pyörivän. Viikonlopun isku kuitenkin painaa ihmisten mieltä ja mielessä on se, mitä tästä seuraa, kun selvää kuitenkin näyttää olevan se, että vastaisku tulee, Nurminen kertoo.

– Joidenkin lähteiden mukaan vastaiskun kohde ja laajuus on jo selvä. Kysymys on vain se, milloin se tulee, hän jatkaa.  

Israel tuskin ryhtyy vastaiskuun vielä ensi viikolla

Israelissa vietetään ensi viikolla juutalaista pääsiäistä, minkä odotetaan vaikuttavan vastaiskun ajankohtaan. Viikon kestävä pääsiäisjuhla päättyy maanantaina 29. huhtikuuta. 

– Sen aikana on oletuksena, että Israel ei ryhtyisi vastaiskuun ja ottaisi vastaan Iranin lupaamaa ankaraa vastaiskua, Nurminen kertoo. 

Ylipäätään ihmiset Tel Avivissa peräänkuuluttavat fiksua ja täsmällistä iskua, jos sellaiseen ryhdytään. 

– Selkeä ajatus ja toive ihmisillä tuntuu olevan se, että jos ja kun isku tehdään, sitä ei tehtäisi massamittakaavassa esimerkiksi asutuskeskuksiin kohdistamalla, Nurminen kertoo. 

Nurmiselle puhuneet telavivilaiset kannattavat mieluummin esimerkiksi hybriditoimia kuin aseellisia iskuja. 

– Joka tapauksessa yllätyksellisyys ja fiksuus tuntuu olevan täällä kaduilla toiveena, eivätkä laajamittaiset, laajaa tuhoa aiheuttavat vastatoimet, Nurminen summaa. 

Kostaako Israel Iranille - mitä vihanpidosta voi seurata? 11:22
UPI:n johtaja Mika Aaltola arvioi Huomenta Suomessa: Kostaako Israel Iranille - mitä vihanpidosta voi seurata?

Lue myös:

    Uusimmat