Mainos

Israelin ja Libanonin ammuskelu sai alkunsa puunkaadosta

Israelin ja Libanonin joukot ovat kahakoineet maiden rajalla. Yhteenoton uhriluvuista ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.

Libanonilaislähteiden mukaan kaksi libanonilaista sotilasta ja yksi toimittaja on kuollut. Lisäksi Libanonin puolelta yhteenotossa haavoittui 15 ihmistä. Israel kertoo yhden everstiluutnanttinsa kuolleen ja yhden sotilaan haavoittuneen.

Paikallisten asukkaiden mukaan yhteenotot alkoivat, kun Israelin joukot ryhtyivät kaatamaan puuta, joka on Libanonin puolella rajaa. Laukaustenvaihdon jälkeen Israelin joukot olivat pyytäneet kovaäänisillä arabiaksi tulitaukoa, jotta voisivat siirtää haavoittuneet pois taistelukentältä.

Libanonissa presidentti Michel Sleiman kutsui välittömästi koolle hätäkokouksen ja pääministeri Saad Hariri tuomitsi Israelin hyökkäyksen.

Ensimmäisen laukauksen ampuja epäselvä

Israel väittää, että libanonilaisjoukot avasivat tulen Israelin rajapartiota vastaan, vaikka se oli koko ajan Israelin puolella rajaa. Rajapartion partiokäynti oli tavanomainen.

Libanon taas sanoo Israelin avanneen tulen ensin. Alueella olleen libanonilaisupseerin mukaan Israelin panssarivaunu ampui neljä kranaattia jotka osuivat lähelle Libanonin armeijan asemia ja vahingoittivat kahta taloa. Tämän jälkeen libanonilaisjoukot kertovat vastanneensa tuleen.

Alueen YK-joukkojen komentaja prikaatikenraali Santi Bonfanti lensi ammuskelun alkamisen jälkeen helikopterilla tapahtumapaikalle, ja vaati henkilökohtaisesti molempia osapuolia lopettamaan ampumisen.

Israelin ulkoministeriö ilmoitti pitävänsä Libanonia vastuullisena tapahtuneesta ja varoitti seurauksista, jos väkivaltaisuudet jatkuvat. YK kehottaa osapuolia ehdottomasti pidättäytymään enemmistä yhteenotoista. Israelin pohjoisen alueen komentaja arvioi, että kyseessä oli yksittäistapaus, eivätkä uudet taistelut vaikuta todennäköisiltä.

Raja-alueen jännitteet ovat lisääntyneet viime aikoina. Tämänpäiväinen laukaustenvaihto on vakavin maiden välillä sattunut selkkaus sitten vuoden 2006 Libanonin sodan, jolloin Israel soti shiiamuslimien Hizbollah-järjestöä vastaan.

(MTV3 - AFP - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.