Lähi-idässä pattitilanne: "Terroristijärjestö ei voi edustaa Palestiinaa"

Israelin suurhyökkäys Gazaan voi alkaa hetkenä minä hyvänsä – asiantuntija arvioi, mitä seuraavaksi tapahtuu 13:40

Israelin asevoimat sanoo joukkojensa valmistautuvan toteuttamaan useita hyökkäyssuunnitelmia, joihin voi sisältyä iskuja maalla, merellä ja ilmassa. Joukot ovat täydessä valmiudessa. Israelin armeijan voisi silti olla vaikeaa voittaa Hamasia, ainakaan poliittisesti, sanoo asiantuntija.

Palestiinalaishallinnon sisäinen tilanne on ollut umpisolmussa jo vuoden 2006 parlamenttivaaleista lähtien. Tuolloin Hamas voitti vaalit Muutos ja uudistus -nimisenä poliittisena puolueena ja keräsi laajan kannatuksen nimenomaan Gazasta.  Sen jälkeen vaaleja ei ole järjestetty, sillä hallinto on ajautunut sisäiseen kiistelyyn. Länsirannan palestiinalaisalueilla suurin puolue oli maltillinen ja maallinen Fatah.

Yhtenä syynä palestiinalaishallinnon toimintavaikeuteen on konfliktinratkaisujärjestö CMI:n ohjelmajohtaja Ville Brummerin mukaan se, kumpikaan palestiinalaisten pääpuolueista ei pysty tarjoamaan uskottavia vaihtoehtojen tavallisille ihmisille.

 – Kaikenlaisia teknisiä ratkaisuja olisi hyvinkin mahdollista kehittää, mutta poliittista tahtoa ei ole. Tästä syystä palestiinalaisilla ei ole ehkä ollut kannustinta rakentaa väliaikaishallintoa. Yksi kysymys on myös, että ei Hamas eikä Fatah ole pystynyt tarjoamaan sellaista poliittista agendaa, jonka kansalaiset tuntisivat omakseen.

Palestiinalaiset eivät Brummerin mukaan kuitenkaan usko, että lähitulevaisuudessa käytäisiin mitään vakavia neuvotteluita. Syinä tähän ovat Hamasin perimmäinen luonne terroristijärjestönä. Palestiinan presidentti Mahmud Abbas puolestaan on epäsuosittu ja jo 88-vuotias.

– Perimmäinen syy on se, että Hamas on terroristijärjestö. Terroristijärjestö ei voi edustaa Palestiinaa kansainvälisesti puhuttakaan siitä, että se voisi edustaa Palestiinaa rauhanneuvotteluissa Israelin kanssa.

Onko rauha mahdollinen?

Hamasin tämänhetkisestä kannatuksesta on Brummerin mukaan mahdotonta sanoa mitään varmaa. Hänen mukaansa on kuitenkin vaikea nähdä, että kukaan voittaisi tässä sodassa.

– Se on päivänselvää, että suurin osa palestiinalaisista ei pidä väkivaltaa pitkän aikavälin ratkaisuna.

Brummer ei ole täysin varma, että Israel onnistuisi tavoitteessaan Hamasin tuhoamiseksi sotilaallisesti.

– On vaikea nähdä, miten tämä päättyy. Yksi kysymys on, että pystytäänkö Hamas tuhoamaan sotilaallisesti. Vaikka se tuhottaisiin sotilaallisesti, sille jäisi kuitenkin aika paljon poliittista kannatusta.

– En näe, että tässä sodassa on voittajia. Kukaan ei voi kovin paljoa tästä hyötyä. Enemmänkin näen, että tämä pitäisi jotenkin rauhoittaa ja sitten miettiä uusia strategioita.

Israelin ja Hamasin iskuissa on kuollut jo yli 3 500 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat