Mainos

Israelin iskut surmasivat noin 50 Libanonissa

Israelin ilmaiskut Etelä-Libanoniin ovat jatkuneet kiivaina. Myös Hizbollah on ampunut yli 70 rakettia Israeliin. Israelin kranaatit osuivat myös YK-joukkojen tukikohtaan.

Israelin sotatoimet Libanonissa ovat jatkuneet kiivaina. Ilmaiskuissa sai surmansa noin 50 libanonilaissiviiliä päivän mittaan. Vain yksi kohteena olevan Hizbollahin taistelijoista sai surmansa.

Rajuimmassa iskussa Srifan kylässä Etelä-Libanonissa ainakin 12 kuoli ja 30 haavoittui iskussa, joka tuhosi useita taloja. Suurin osa kuolleista oli saman suvun jäseniä.

- Srifassa on tapahtunut joukkomurha, kylän pormestari Afif Najdi kommentoi tapahtumia.

Hizbollah ampui raketteja

Israelissa erityisesti Haifan satamakaupungin asukkaat joutuivat yhä elämään jatkuvien raketti-iskujen pelossa. Hizbollah-järjestö ampui Israelin puolelle yli 70 rakettia, joista suurin osa osui Haifaan.

Myös Nasaretin kaupunkiin osui ohjus, joka surmasi tiettävästi kaksi tai kolme ihmistä. Sotatoimien aikana yhteensä 15 israelilaissiviiliä on kuollut Hizbollahin raketti-iskuissa.

Israelin ja Libanonin rajan tuntumassa käytiin myös sodan tähän mennessä rajuimmat maajoukkojen yhteenotot. Israelin maajoukot tekivät kolme hyökkäystä rajan yli Libanonin puolelle tavoitteenaan iskeä Hizbollahin tukikohtiin. Hizbollahin televisiokanavan mukaan kolme israelilaissotilasta kuoli ja kymmenen haavoittui taisteluissa. Israel ei vahvistanut tietoa.

Yhteenotto pakolaisleirillä Gazassa

Israelin sotilaat tappoivat kaikkiaan yhdeksän palestiinalaista Gazan kaistalla ja Länsirannalla.

Kahdeksan palestiinalaista kuoli yhteenotoissa Maghazin pakolaisleirillä Gazassa. Tulitaistelut käytiin varhain aamulla, ja ne syttyivät välittömästi israelilaissotilaiden saavuttua alueelle.

Pakolaisleiri sijaitsee Israelin rajan tuntumassa. Palestiinalaislähteiden mukaan kymmeniä ihmisiä haavoittui. Israelin armeija puolestaan kertoi, että viisi sen sotilasta sai vammoja taisteluissa.

Illalla toisessa välikohtauksessa Gazan keskiosassa kuoli ainakin yksi palestiinalainen ja haavoittui kymmenen.

Israelin joukot jatkoivat Gazassa hyökkäystään kesäkuun lopulla siepatun israelilaissotilaan vapauttamiseksi.

"Iskut jatkuvat tarpeen mukaan"

Ulkomaalaisten evakuoinnit jatkuivat kiivaina sotatoimien keskellä. Beirutista lähti lukuisia laivoja ja busseja, jotka kuljettivat matkalaisia kotimaihinsa.

Suurin yksittäinen erä oli risteilyalukseen lastattu noin tuhannen amerikkalaisen ryhmä, joka lähti iltapäivällä Suomen aikaa Beirutista kohti Kyprosta.

Israelin pääministeri Ehud Olmert sanoi Israelin hyökkäyksen jatkuvan "niin kauan kuin on tarpeen". Tavoitteena on Olmertin mukaan kahden siepatun israelilaissotilaan vapauttaminen ja sen varmistaminen, ettei Hizbollah enää ole uhka Israelille.

Israelin armeijan radio kertoi kuitenkin hallituksen sisällä olleen erimielisyyksiä mahdollisista tulitaukoneuvotteluista, sillä Israelin ulkoministeriö haluaisi avata neuvottelukanavan tulitauosta keskustelemiseksi.

Syyria kommentoi keskiviikkona ensi kertaa runsaan viikon jatkuneita sotatoimia. Valtiollisen uutistoimisto Sanan mukaan presidentti Bashar al-Assad kertoi toivovansa pikaista tulitaukoa Syyrian tukeman Hizbollahin ja Israelin välille.

Beirutissa pidätettiin tänään yli 20 ihmistä epäiltyinä Israelin ilmavoimien avustamisesta iskuissa Hizbollahin tukikohtiin. Monet pidätetyistä tunnustivat avustaneensa iskuissa.

Libanon pyysi apua

Libanonin pääministeri Fuad Siniora pyysi kansainvälisen yhteisön apua konfliktin päättämiseksi.

- Pyydämme teitä vastaamaan välittömästi ja varauksetta avunpyyntöömme tulitauon ja kansainvälisen humanitaarisen avun saamiseksi, Siniora sanoi.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbour arvosteli iskujen kohdistumista liiaksi siviileihin. Hän sanoi lausunnossaan, että Lähi-idän väkivaltaisuuksiin saattaa sisältyä myös selviä sotarikoksia.

Israelin kranaatit osuivat YK:n tukikohtaan

Kaksi Israelin tykistön kranaattia osui YK:n rauhanturvaajien tukikohtaan Maroun al-Rasin alueella Etelä-Libanonissa. Tulitus ei aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta rakennus vaurioitui, kertoo Unifil-operaation tiedottaja.

YK:n tiloissa oli tulituksen sattuessa henkilökunnan lisäksi 36 siviiliä, jotka oli otettu sinne suojaan taisteluilta. Tiedottajan mukaan myös Hizbollah-järjestön taistelijat ovat tulittaneet aivan YK:n tukikohdan lähistöllä.

Tämän lisäksi yksi Israelin armeijan kranaatti on osunut myös Unfilin päämajaan Naqouran kaupungissa.

Kymmenen vuotta sitten huhtikussa 1996 Israelin sotilasoperaation aikana Israelin tykistö ampui kranaatteja Unifil-joukkojen tukikohtaan, jolloin yli sata alueella ollutta siviiliä sai surmansa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.