Mainos

Israelin armeija ampui opiskelijoita kumiluodein

Israelin ja palestiinalaisten välinen tulitauko on taas vaikeuksissa Israelin armeijan ammuttua kumiluodein mieltään osoittaneiden opiskelijoiden joukkoa Länsirannalla.

Lähi-idän hatara tulitauko horjahteli jälleen tänään, kun Israelin armeija käytti kumiluoteja ja kyynelkaasua hajoittaakseen mielenosoituksen Ramallahissa Länsirannalla.

Parituhatta Bir Zeit -yliopiston opiskelijaa osoitti mieltään armeijan tiesululla, joka estää opiskelijoiden pääsyn yliopistolle. Paikalla olleen uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan armeija turvautui voimakeinoihin rauhallisesti sujunutta mielenilmausta vastaan. Kahakassa haavoittui lievästi kahdeksan mielenosoittajaa, Punainen Puolikuu -järjestö kertoi.

Lehtitietojen mukaan palestiinalaisnainen joutui eilen synnyttämään samalla tiesululla, kun armeija ei päästänyt naista kuljettanutta ambulanssia jatkamaan sairaalaan. Yliopiston rehtorin Hanna Nasserin mielestä tiesulku on silkkaa kiusantekoa, koska sitä ei voida perustella Israelin turvallisuusmääräyksillä.

Erillisessä välikohtauksessa palestiinalaispoika haavoittui vakavasti luodista, jonka israelilaissotilas ampui hänen selkäänsä Ramallahin läntisellä tiesululla, silminnäkijät kertoivat.

Israelin hallituksen on määrä kokoontua myöhäänillalla arvioimaan tilannetta. Sunnuntaina Israelin hallitus antoi palestiinalaisten presidentille Jasser Arafatille kaksi vuorokautta aikaa hillitä palestiinalaisten väkivaltaa.

Arafat ja Israelin ulkoministeri Shimon Peres sopivat viime viikon keskiviikkona tulitauosta, joka on kuitenkin rakoillut pahasti osapuolten syytellessä toisiaan väkivallasta. Sopimuksen mukaan Israelin oli määrä purkaa palestiinalaisten liikkumista estäviä tiesulkuja. Palestiinalaisten mukaan muutosta ei ole tapahtunut muualla kuin Jerikossa, jonka asukkaat ovat päässeet kaupungin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa seitsemään kuukauteen.

USA painostaa osapuolia

Yhdysvallat, joka toivoo terrorismin vastaiselle liittoumalleen tulea myös muslimi- ja arabimaista, on painostanut Lähi-idän konfliktin osapuolia takaisin neuvottelupöytään. Presidentti George W. Bush tähdensi jälleen Washingtonissa, että ensiaskel rauhaan on väkivallan vähentäminen. Hän myös sanoi, että "ajatus Palestiinan valtion muodostamisesta on aina ollut osa rauhanprosessia, kunhan Israelin valtion oikeutta kunnioitetaan".

Palestiinalaiset suhtautuvat varauksellisesti lehtitietoihin, joiden mukaan Bushin hallinto olisi ollut valmis tunnustamaan palestiinalaisten oikeuden omaan valtioon ennen syyskuun tuhoisaa terrori-iskua.

-Bush voisi tehdä sen nytkin. Bushin tuki Palestiinan valtion perustamiselle korjaisi 50 vuotta vanhan virheen evätä tuki Palestiinan valtion perustamiselta Israelin kylkeen, palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.