Israelilaisministeriön ohje lapsipanttivankien vastaanottamiseen: Älä vastaa kysymykseen "Missä äiti on?"

Israelin ja Hamasin tulitauko alkaa perjantaina – siviilejä vapautuu 2:04
Israelin ja Hamasin tulitauko alkaa perjantaina – siviilejä vapautuu

Israelin sosiaaliministeriö on julkaissut oppaan israelilaissotilaille ja muille viranomaisille siitä, kuinka vastaanottaa lapsipanttivankeja, joita Hamasin on määrä vapauttaa tänään vankeinvaihdossa.

Israelilaisia sotilaita sekä viranomaisia ohjeistetaan oppaassa kohtelemaan vapautettuja lapsia erityisellä tarkkuudella, kertovat yhdysvaltalaismediat, kuten New York Times ja CNN.

Sotilaan tulee ministeriön ohjeiden mukaan ensin esitellä itsensä lapselle ja kysyä lupaa lapselta ennen koskettamista tai syliin nostamista.

–  Lapset tulevat kysymään sellaisia kysymyksiä kuin "missä äiti on" tai "missä on isä". Sotilaiden ei pidä vastata näihin kysymyksiin, vaikka he tietäisivät vastauksen, kuuluu yksi neuvoista CNN:n mukaan.

–  Kyselyihin tulee vasta seuraavasti: Kultapieni, olen pahoillani, en tiedä. Minun tehtäväni on viedä sinut turvalliseen paikkaan Israelissa, missä sinua odottavat sinun tuntemasi ihmiset. He vastaavat kaikkiin kysymyksiisi, oppaassa ohjeistetaan.

Ohjeiden mukaan ensimmäisen vuorokauden aikana tulee rajoittaa sitä, kuinka monta omaista, naapuria tai muuta läheistä saa tavata. Myös lapsia tutkivien terveydenhoitoalan ammattilaisten tulee vakuuttaa lapsille, että he ovat turvallisessa paikassa.

Vankeinvaihdon määrä tapahtua iltapäivällä

Panttivankeja on tarkoitus vapauttaa iltapäivällä. Ensimmäisessä erässä on tarkoitus vapauttaa yhteensä 13 Hamasin kaappaamaa panttivankia, jotka ovat kaikki samoista perheistä.

Heitä vastaan Israel on puolestaan luvannut tänään vapauttaa 24 palestiinalaista naisvankia sekä 15 teinipoikaa, kertoi vangeista vastaava palestiinalaisviranomainen uutistoimisto Reutersille. Hamas on kertonut vapauttavansa aselevon aikana naisia ja alaikäisiä poikia.

Yhteensä Israelin mukaan Hamasilla on panttivankeina 240 ihmistä, jotka siepattiin lokakuun hyökkäyksessä Israeliin. AFP:n mukaan se on varmistanut ainakin 210 panttivangin henkilöllisyyden. Panttivangeista ainakin 35 on lapsia.

Unicef: Gaza lapselle maailman vaarallisin paikka

YK:n lastenjärjestö Unicef on arvostellut molempia konfliktin osapuolia piittaamattomuudesta lasten turvallisuudesta. Useat kansainväliset järjestöt ovat vaatineet aselepoa jo useita viikkoja, joten tauko taisteluissa oli tervetullut.

Unicefin mukaan Gazan kaistalla on kuollut yli 5 300 lasta sen jälkeen, kun Israel aloitti massiivisen kostoiskunsa Hamasin Israeliin 7. lokakuuta tekemän hyökkäyksen jälkeen. Luvut kuolleista ovat Hamasin hallitseman Gazan terveysviranomaisten keräämiä, eikä niitä ole vielä voitu vahvistaa riippumattomasti.

–  Gaza on maailman vaarallisin paikka olla lapsi, Unicefin tiedotteessa sanottiin keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat