Hamas: Israelin hyökkäyksen aikana Gazassa kuollut lähes 15 000 – MTV seurasi sotaa

Israelin ja Hamasin tulitauko alkaa perjantaina – siviilejä vapautuu 2:04
Israelin ja Hamasin tulitauko alkaa perjantaina – siviilejä vapautuu

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa torstaina 23. marraskuuta 2023.

  • Israelin hallitus on hyväksynyt sopimuksen väliaikaisesta aselevosta Gazassa
  • Israel väittää löytäneensä Hamasin komentokeskuksen al-Shifan sairaalan alta, Hamas kiistää
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 13 300 (Äärijärjestö Hamas 20.11. )
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

19.55: Hamas: Israelin hyökkäyksen aikana Gazassa kuollut lähes 15 000

Gazan kaistaleella Israelin hyökkäyksen aikana kuolleiden kokonaismäärä on noussut lähes 15 000:een, ilmoitti Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas. Hamasin mukaan kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja noin 4 000 naista, minkä lisäksi haavoittuneita on noin 36 000.

Lukuja ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Hamasin alainen terveysministeriö on aiemmin kertonut, ettei se voi enää antaa kuolonuhrien tarkkoja lukuja, koska rajut taistelut ovat estäneet ruumiiden löytämisen.

19.26: Ennenaikaisten synnytysten määrä kasvanut Gazassa

Ennenaikaisten synnytysten määrä on kasvanut kolmanneksella Israelin piirittämässä Gazassa viimeisen kuukauden aikana, kun odottavat äidit kärsivät vakavista stressi- ja traumaoireista, kertoo Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam.

Oxfamin Lähi-Idän aluejohtaja sanoo, että jotkut synnyttäjät ovat joutuneet synnyttämään ahtaissa luokkahuoneissa vailla lääkkeitä ja perushygieniaa.

Jo ennen Israelin ja Hamasin konfliktia Gazan lapsikuolleisuus oli korkea. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan vastasyntyneiden kuolleisuus oli 68 prosenttia Gazan kaikista kuolemista.

Gazan suurimmasta sairaalasta al-Shifasta evakuoitiin hiljattain 31 keskosvauvaa. Ennenaikaisesti syntyneet vauvat vietiin Egyptiin turvaan väkivaltaisuuksilta.

16.30: Israelin ja Hamasin välinen tulitauko alkaa perjantaina kello 7.00

Israelin ja Hamasin välinen tulitauko alkaa perjantaina kello 7.00. Qatarin ulkoministeriön tiedottaja kertoi, että ensimmäiset panttivangit vapautetaan kello 16.00. Qatar on vetänyt Israelin ja Hamasin välisiä neuvotteluja.

Tiedottajan mukaan luettelo vapautettavista panttivangeista on olemassa.

Neuvotteluista aiemmin kerrottujen tietojen mukaan Hamas vapauttaisi yhteensä 50 panttivankia vastineeksi 150 palestiinalaisvangista sekä nelipäiväisestä aselevosta.

Qatarin mukaan humanitaarista apua aletaan kuljettaa Gazaan välittömästi tulitauon alkaessa. 

15.01: Israel: Gazan suurimman sairaalan al-Shifan johtaja on pidätetty

Israelin armeija kertoo, että Gazan suurimman sairaalan al-Shifan johtaja on pidätytty. Israelin mukaan todisteet viittaavat siihen, että sairaala toimi äärijärjestö Hamasin komentokeskuksena.

– Sairaalassa oli hänen johdollaan laajaa terroristitoimintaa, Israelin armeija sanoo lausunnossaan.

10.02: Palestiinalaislähde: Aselepo viivästyy 

Gazan aselepo viivästyy, koska osapuolten välillä on epäselvyyksiä siitä, ketkä Hamasin hallussa olevista panttivangeista vapautetaan ja miten vapauttaminen tapahtuu, kertovat nimettöminä pysytelleet palestiinalaisviranomaiset.

Valkoisen talon edustaja Adrienne Watson kertoi jo aikaisemmin uutiskanava CNN:lle, että viivästys johtuu "logististen yksityiskohtien" selvittämisestä panttivankien vapauttamisessa.

Israelilainen virkamieslähde kertoi puolestaan uutistoimisto AFP:lle, ettei taisteluita keskeytetä ennen huomista.

7.21: Valkoinen talo: Panttivankien vapauttamisessa selvitetään lopullisia logistisia yksityiskohtia

Osapuolet selvittävät lopullisia logistisia yksityiskohtia äärijärjestö Hamasin ottamien panttivankien vapauttamisessa, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson lausunnossa. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Valkoisen talon mukaan mitään ei tulisi jättää panttivankien luovutuksen suhteen sattuman varaan.

Valkoisen talon toive Watsonin mukaan on, että panttivankien luovutus alkaisi perjantaiaamuna. Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tzachi Hanegbi sanoi myöhään keskiviikkona, ettei vapautuksia aloiteta ennen perjantaita.

5.36: Aselepo ei astu voimaan ennen perjantaita, sanoo israelilainen virkamieslähde

Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisiä taisteluita ei keskeytetä ennen perjantaita, sanoo israelilainen virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle varhain torstaina.

Israel hyväksyi sopimuksen väliaikaisesta aselevosta varhain keskiviikkona. AFP:n aiempien tietojen mukaan aselevon oli ollut määrä astua voimaan kymmeneltä aamulla torstaina.

Hamasin pitämiä panttivankeja ei niin ikään olla vapauttamassa torstaina. Panttivankitilannetta keskiviikkoiltana päivittäneen Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Tzachi Hanegbin mukaan panttivankien vapautuksia ei aloiteta ennen perjantaita.

–  Vapautukset alkavat osapuolten välisen alkuperäisen sopimuksen mukaisesti, eivätkä ennen perjantaita, Hanegbi sanoi.

Hamas ja Israel sopivat nelipäiväisestä aselevosta, jonka aikana Hamas vapauttaisi ainakin 50 lokakuun alun hyökkäyksessään ottamaansa panttivankia. Vapautettavat panttivangit ovat naisia ja lapsia. Israelin mukaan Hamas otti yli 240 panttivankia hyökättyään Israeliin 7. lokakuuta.

Israelin on sopimuksen mukaan puolestaan määrä vapauttaa ainakin 150 palestiinalaisvankia ja sallia enemmän humanitaarista apua Gazan kaistalle, jota se on pommittanut Hamasin lokakuisen hyökkäyksen jälkeen tauotta. AFP:n mukaan israelilaisvankiloista vapautettavat palestiinalaiset ovat naisia, alle 18-vuotiaita poikia sekä 18 vuotta täyttäneitä nuoria miehiä.

Gazassa Israelin pommituksissa ja hyökkäyksessä on saanut surmansa yli 14 000 ihmistä, sanovat viranomaiset Hamasin hallinnoimalla Gazan kaistalla. Hamasin lokakuun alun hyökkäyksessä puolestaan kuoli Israelin mukaan noin 1 200 ihmistä.

00.03: Reuters: Neljä kuollut Israelin iskussa Etelä-Libanoniin

Ainakin neljä ihmistä kuoli Israelin iskussa Etelä-Libanoniin keskiviikkona. 

Uutistoimisto Reuters perustaa tietonsa kolmeen omaan lähteeseensä. 

23.20: Biden kiitti Egyptin presidenttiä

Reuters kertoo Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi saaneen puhelinsoiton Yhdysvaltain presidentiltä Joe Bidenilta. Uutistoimiston mukaan Egyptin presidentintoimisto kertoo Bidenin kiittäneen al-Sisiä Egyptin roolista yhteisessä sovittelussa, joka johti humanitaarisen tulitauon saavuttamiseen Gazan kaistalla. 

21.26: Presidentti Niinistö keskusteli panttivankien vapauttamisesta

Presidentti Sauli Niinistö kertoo viestipalvelu X:ssä puhuneensa palestiinalaishallinnon presidentin Mahmoud Abbasin kanssa. He keskustelivat Gazan humanitaarisesta tilanteesta, sopimuksesta panttivankien vapauttamiseksi, humanitaarisesta tulitauosta, Länsirannan tilanteesta sekä tarpeesta palata rauhanprosessiin.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lisäksi Niinistö kertoo – niin ikään viestipalvelu X:ssä –  puhuneensa myös Israelin presidentin Isaac Herzogin kanssa. Puheenaiheet pysyttelivät samoina presidenttien kesken: he keskustelivat tarpeesta palata neuvottelupöytään rauhasta sekä Gazan- tulevaisuudesta sekä tämänhetkisestä humanitaarisesta tilanteesta. Asialistalla olivat myös panttivankien vapauttamiseen ja humanitaariseen tulitaukoon liittyvä sopimus, jonka sisällöstä Niinistö sai tilannepäivityksen. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Israelin pääministerin kanslia kertoi aiemmin tänään, että maan hallitus hyväksyi sopimuksen ensimmäisen vaiheen pääpiirteet, joiden mukaan vähintään 50 äärijärjestö Hamasin ottamaa panttivankia vapautetaan neljän päivän aikana. Vapautettavat panttivangit ovat naisia ja lapsia.

Israelin hallituksen tiedottaja sanoi AFP:lle, että näiden 50 panttivangin lisäksi aselepo jatkuisi päivällä jokaista kymmentä vapautettua panttivankia vastaan.

Aseleponeuvotteluissa mukana olleen Qatarin mukaan myös Israelin vankiloista vapautettavat palestiinalaiset ovat naisia ja lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat