Mainos

Israel vetänee joukkonsa palestiinalaisvaalien ajaksi

Israel on kuitenkin asettanut vetäytymiselle tiukat ehdot.

Israelin pääministeri Ariel Sharon (kuvassa) harkitsee joukkojen vetämistä palestiinalaisista asutuskeskuksista tulevien vaalien ajaksi. New York Times -lehden mukaan tämä on tulosta Yhdysvaltain hallituksen taivuttelusta, jolla halutaan tukea maltillisia palestiinalaisjohtajia Jasser Arafatin kuoleman jälkeen.

Israel on kuitenkin asettanut tiukkoja ehtoja vetäytymiselle. Palestiinalaisten on muun muassa taattava, että palestiinalaisten omat turvallisuusjoukot saadaan riittävässä määrin korvaamaan israelilaisjoukot.

-Mitä tulee vaalien järjestämiseen 60 päivän kuluessa, pohdittavana on Israelin puolustusvoimien asema. Palestiinalaisille olisi annettava vapaus liikkua, mutta toisaalta olisi varmistettava, etteivät israelilaiset ole vaarassa, totesi nimettömänä esiintynyt israelilaisviranomainen lehdelle.

-Miten vaalit voidaan järjestää 60 päivän kuluessa, jos israelilaisia on yhä joka puolella Gazaa ja Länsirantaa? Tätä me olemme alkaneet pohtia, sanoi puolestaan amerikkalaisviranomainen.

Palestiinan lakien mukaan Arafatille on valittava seuraaja 60 päivän kuluessa tämän kuolemasta.

Ulkoministeri: Jerusalemissa ei pitäisi äänestää

Israelin ulkoministeri Silvan Shalom vastustaa Jerusalemin palestiinalaisten osallistumista vaaleihin, joissa valitaan seuraaja palestiinalaisten presidentille Jasser Arafatille.

-Jerusalemin arabiväestön osallistuminen vaaleihin olisi ongelmallista, koska Itä-Jerusalemkin on Israelin valtion pääkaupunkia ja sillä voisi olla vaikutusta kaupungin tulevaan asemaan, josta on vielä neuvoteltava, Shalom sanoi Israelin radiossa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.