Israel sanoo aloittaneensa laajan hyökkäyksen Iranin tukemaa Hizbollah-järjestöä vastaan

Israelin maahyökkäys etenee Gazan kaupunkiin – Hamas tekee kovaa vastarintaa 0:48
Israelin maahyökkäys etenee Gazan kaupunkiin – Hamas tekee kovaa vastarintaa.

Israelin asevoimat sanoi torstai-iltana aloittaneensa laajan hyökkäyksen Libanonissa toimivaa Hizbollah-järjestöä vastaan sen jälkeen, kun Iranin tukema ryhmä ilmoitti iskeneensä 19:ään Israelin kohteeseen.

Hizbollah sanoi torstaina iskeneensä kaikkiin israelilaiskohteisiin rajalla samanaikaisesti.

Israelin armeijan lausunnon mukaan se hyökkäsi Hizbollahin kohteisiin vastauksena Libanonin alueelta tulleeseen tulitukseen sekä tykistö- ja panssaritulitukseen.

Pohjoisessa Israelin ja Hizbollah-liikkeen välillä on tulitettu lähes päivittäin, ja konfliktin on varoiteltu voivan laajentua Lähi-idässä.

Näin Israelin ja Hamasin sota voi paistua laajentua ympäri Lähi-itää 1:26
Risto E.J. Penttilä on aiemmin arvioinut, miten sota Gazassa voi kärjistyä ja laajentua Lähi-idässä.

Israel iski YK:n kouluun Gazan kaistalla

Terroristijärjestö Hamasin hallinnassa toimiva Gazan terveysministeriö sanoi torstaina lähes 30 ihmisen kuolleen Israelin ilmaiskussa lähelle YK:n koulua Gazan pohjoisosassa.

Uutistoimisto AFP:n videokuva paikan päältä näytti iskun jälkeen useita haavoittuneita tai kuolleita ihmisiä. Koulu sijaitsee Jabalian alueella, jonne Israel on iskenyt useamman kerran viime päivinä.

Asiasta uutisoineet kansainväliset mediat, kuten BBC, al-Jazeera ja Reuters, eivät kuitenkaan pystyneet torstai-iltaan mennessä vahvistamaan tietoa kuolleiden lukumäärästä riippumattomista lähteistä.

YK:n palestiinalaispakolaisia auttava järjestö (UNRWA), joka pitää YK:n koulua Jabalian pakolaisleirillä, vahvisti iskun torstai-iltana ja sanoi yhteensä neljän YK:n koulun vaurioituneen pommituksissa. Kouluihin oli hakeutunut sen mukaan siviilejä suojaan.

YK on tuominnut iskut siviilikohteisiin ja sanonut tällä viikolla, että iskut Jabalian pakolaisleireille voidaan luokitella sotarikoksiksi.

Gazan viranomaiset kertoivat myös Bureijin pakolaisleirille isketyn ja myös siellä kuolleen ainakin 15 ihmistä. Tästäkään ei illan aikana saatu vahvistusta riippumattomista lähteistä.

Gazan taistelut ja Israelin iskut alueelle ovat jatkuneet pian kuukauden. Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen, kun terroristijärjestö Hamas oli hyökännyt Israeliin ja tappanut Israelin viranomaisten mukaan noin 1 400 ihmistä, valtaosin siviilejä.

BBC: Israelin armeija eteni

Israelin armeija jatkoi torstaina hyökkäystään Gazan pohjoisosaan. Yleisradioyhtiö BBC:n armeijalähteen mukaan sotilaat murtautuivat ilma- ja merivoimien tuella läpi äärijärjestö Hamasin taistelijoiden etulinjoista ja olivat "Gazan kaupungin porteilla".

Israelin armeija sanoo piirittäneensä Gazan kaupungin.

Taistelujen keskellä on edelleen loukussa yli 20 000 haavoittunutta, kertoi Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestö. Järjestön mukaan yli 20 sen henkilökuntaan kuuluvaa on lähtenyt alueelta, mutta heitä korvaava ryhmä odottaa pääsyä Gazaan "heti, kun tilanne sen sallii".

MSF vaati jälleen, että evakuointeja alueelta olisi tehostettava samalla, kun alueelle olisi saatava tulitauko ja lisää apua.

Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö kertoi, että yli 9 000 ihmistä on saanut surmansa Israelin sotatoimissa Gazassa. Ministeriön mukaan kuolleista on lapsia 3 760, ja haavoittuneita on noin 32 000. Lukuja ei ole vahvistettu riippumattomasta lähteestä.

Biden kannattaa taukoa taisteluihin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut kannattavansa humanitaarista taukoa Gazan taisteluihin. Biden kertoi kannastaan kampanjatapahtumassa Minnesotassa, kun asiaa kysyttiin yleisöstä.

– Uskoakseni tarvitsemme tauon. Tauko tarkoittaa sitä, että saadaan aikaa vankien vapauttamiseen, Biden sanoi.

Valkoinen talo tarkensi myöhemmin, että Biden tarkoitti Hamasin panttivankeja.

Israel päivitti torstaina Hamasin hallussa olevien panttivankien lukumäärän yli 240:een viimeisimmän laskun mukaisesti, kertoi BBC. Joukossa tiedetään olevan naisia, lapsia ja vanhuksia.

Biden sanoi myös käyneensä neuvotteluja sekä Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun että Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin kanssa.

– Minä olen se kaveri, joka suostutteli Bibin (Netanjahun) vaatimaan tulitaukoa siksi aikaa, että vangit pääsevät pois. Olen myös se kaveri, joka suostutteli Sisin avaamaan oven, Biden sanoi.

Valkoinen talo on aikaisemminkin ilmoittanut, että Yhdysvallat kannattaa taukoja humanitaarisen avun toimittamiseksi Gazaan ja panttivankien vapauttamiseksi. Täyden tulitauon Yhdysvallat kuitenkin uskoo vain hyödyttävän Hamasia.

Israel jatkaa rajuja pommituksiaan – tältä Gazan kaupungissa näyttää 1:26
Israel jatkaa rajuja pommituksiaan – tältä Gazan kaupungissa näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat