Annetaanko koronarokotuksia Suomessa liian hitaasti? HUS vastaa

HUSin apulaisylilääkäri vastaa kritiikkiin – tästä Suomen rokotusvauhdissa oikeasti kiikastaa 1:22
HUSin apulaisylilääkäri vastaa kritiikkiin – tästä Suomen rokotusvauhdissa oikeasti kiikastaa. Voit katsoa haastattelun kokonaisuudessaan artikkelin lopusta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) toivoo, että rokotetahti Suomessa olisi ripeämpi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo, että suurin hidastava tekijä koronarokotteiden antamisessa on rokotteiden heikko saatavuus. 

– Odotimme Suomeen paljon suurempia rokotusmääriä. Puhuttiin yli 100 000 rokotteesta ensimmäisessä erässä, mutta meille tuli Suomeen 10 000 rokotetta. HUSin osuus oli 3 000 rokotetta, jotka me olemme jo pistäneet. Viime viikolla tuli jälleen 9 000 rokotetta, Ruotsalainen selventää. 

Kysymys on siis rokotteiden yleisestä vähyydestä, eikä tilanne helpotu vielä tammikuun aikana Suomeen tulevien rokotteiden osalta. 

Muita haasteita ovat haastava rokotelogistiikka ja rokotteen laimentaminen. Koronarokotteen valmistelu käyttökuntoon annettavaksi vaatii huomattavasti enemmän osaamista ja aikaa kuin vaikkapa tavallisen kausi-influenssarokotteen antaminen. 

Ruotsalainen ei kuitenkaan allekirjoita väitettä, jonka mukaan jokin olisi mennyt rokottamisessa vikaan.

– Mikään ei ole mennyt pieleen, rokottaminen on lähtenyt hyvin liikkeelle.

Rokote on tie ulos pandemiasta

Koronavirusrokotteen antama suoja alkaa kahden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta ja tulee täyteen mittaansa neljän viikon kohdalla ensimmäisestä rokotteesta. Välissä on otettava myös toinen koronarokote, joka tehostaa ensimmäisen rokotteen vastetta. 

Ruotsalaisen mukaan mitä enemmän ihmisiä saadaan rokotettua tänä keväänä, sitä nopeammin pääsemme irti pandemiasta ja rajoitustoimista. Tarkoitus on saavuttaa 70-90 prosentin laumasuojan. 

– Sanoisin näin, että vain rokotteen ottamalla pääsemme eteenpäin ja ulos pandemiasta, Ruotsalainen kiteyttää.

Täsmennetty kello 17.48 jutun 5. kappaleeseen koronarokotteen valmistelun kestosta influenssarokotteeseen verrattuna: Koronarokotteen valmistelu käyttökuntoon annettavaksi vaatii huomattavasti enemmän osaamista ja aikaa kuin vaikkapa tavallisen kausi-influenssarokotteen antaminen. 

Katso apulaisylilääkärin haastattelu Suomen rokotustilanteesta kokonaisuudessaan videolta:

Lue myös:

    Uusimmat