Tanska pohtii toisen koronarokotepiikin viivyttämistä – viranomaiset tutkivat, voiko toisen pistoksen antamista lykätä suositellusta kolmesta viikosta

Britannia viivästyttää toisen annoksen antamista, jotta rokotetta riittää useammalle – asiantuntijat kertovat, miksi sitä ei tehdä Suomessa 4:06
MTV Uutiset Live: Britannia viivästyttää toisen annoksen antamista, jotta rokotetta riittää useammalle – asiantuntijat kertovat, miksi sitä ei tehdä Suomessa.

Tanskan viranomaiset aikovat tutkia, voiko Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen toisen pistoksen antamista viivästyttää 12 viikkoon suositellun kolmen viikon sijasta, kertoo Tanskan radio. Näin vähäinen määrä rokotetta saataisiin riittämään suuremmalle määrälle ihmisiä.

Britannia on jo tehnyt vastaavan päätöksen.

–  Asiasta on järkevää aloittaa keskustelu. Toistaiseksi toimimme kuitenkin virallisten suositusten mukaan, koska silloin tiedämme, mitä teemme ja meillä on kaikki asiaan liittyvät dokumentit, perusteli Statens Serum Institut -laitoksen (SSI) johtaja Henrik Ullum.

Ullumin mukaan SSI seuraa nyt tarkasti sitä, millaisia vaikutuksia toisen pistoksen siirtämisestä on Britanniassa ja toimii sen mukaan.

Britannian viranomaisten mukaan jo ensimmäinen rokotepiikki antaa hyvän suojan vakavalta taudilta, eikä tehosterokote paranna lyhyellä aikavälillä merkittävästi suojaa.

Rokotevalmistajat ovat vastustaneet suunnitelmaa. Niiden mukaan rokotteen teho on testattu vain kahdella rokotekerralla, joten ne eivät voi taata yhden rokotepiikin antamaa suojaa.

Lue myös:

    Uusimmat