Israel moukaroi Gazaa jo viidettä kuukautta – mikä taho voisi painostaa osapuolet rauhaan?

Mikä taho voisi painostaa osapuolet rauhaan Gazassa? 11:20
Mikä taho voisi painostaa osapuolet rauhaan Gazassa?

Silmitön sota voi Gazassa jatkua siihen saakka, kunnes Yhdysvallat viheltää pelin poikki, sanovat asiantuntijat.

Israel on moukaroinut Gazaa ilmaiskuin ja hyökkäyksin lokakuulta saakka. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin tekemissä iskuissa on kuollut yli 31 600 ihmistä, joista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.

Humanitaarinen katastrofi alueella pahenee päivä päivältä. Maailman ruokaohjelma WFP on painottanut helmikuun lopusta lähtien, että Gazan pohjoisosassa ihmisiä uhkaa välitön nälänhätä.

Ratkaisua lohduttomalle tilanteelle ei toistaiseksi ole näköpiirissä. Miten kauan Israel voi jatkaa Gazan moukarointia?

– Yksi keskeinen tekijä on tietysti miten kauan Yhdysvallat jatkaa ehdotonta tukeaan Israelille, sanoi maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta maanantaiaamun Huomenta Suomessa.

Teivaisen kanssa aiheesta keskustelemassa ollut kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä on Teivaisen kanssa samoilla linjoilla.

– Silmitön sotilaallinen operaatio voi jatkua varmasti siihen saakka, kunnes Yhdysvallat todellakin sanoo, että nyt riittää tai Israel on saavuttanut sellaisen vaiheen, että se uskaltaa lähteä neuvottelemaan rauhasta, Penttilä sanoi.

Yhdysvaltojen tuki rakoilee

Yhdysvallat on Israelin läheinen liittolainen ja ollut sen vankkana tukena. Nyt, ainakin puheiden tasolla, Yhdysvaltojen tuessa on näkynyt pientä rakoilua.

Muun muassa senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer arvosteli torstaina kovin sanoin Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua Israelia käsitelleessä puheessaan.

– Nyt demokraatit ovat valinneet sen tien, että he kritisoivat Netanjahua, mutta eivät vielä Israelia, ja siinä mielessä rakoilemassa kyllä, Penttilä sanoi.

Schumer on Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tavoin demokraatti. Biden kehui perjantaina Schumerin puhetta ja vaikutti antavan tukensa tämän näkemyksille.

Bidenille Gazan sota on ollut poliittisesti hankala kysymys. Biden on pyrkinyt toisaalta vakuuttamaan seisovansa Israelin rinnalla, mutta toisaalta pyrkimällä hillitsemään Israelin sotatoimia Gazassa.

Israel on ollut perinteisesti tärkeä osa Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa. Penttilä arvioi, että Yhdysvallat ei tule lopettamaan tukeaan Israelille ainakaan lähiaikoina.

– Miten se voisi? Ainoastaan sillä, että se lopettaisi kaiken tuen Israelille, ja se ei vaalivuonna varmasti tule tapahtumaan, Penttilä sanoi.

Israel on maininnut keskeisimmäksi päämääräkseen Hamasin tuhoamisen, mutta onko Hamasia ylipäätään mahdollista tuhota kokonaan? Kuinka pitkään Israel ja länsimaat voivat perusteella Israelin toimia? Katso koko haastattelu jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat