Netanjahu: Rafahiin ei hyökätä, ennen kuin siviilien pakeneminen mahdollistettu

Gazaan on saatu humanitaarista apua meriteitse 1:18
Gazaan on saatu humanitaarista apua meriteitse

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan Israel ei aio hyökätä Gazan Rafahiin ennen kuin siviilien pakeneminen kaupungista on mahdollistettu.

– Emme tee sitä, jos väestö on paikoillaan loukussa, Netanjahu sanoi tänään tiedotustilaisuudessa Jerusalemissa.

Netanjahun kanslian aamulla julkaisemalla videolla pääministeri vakuuttaa, että Israelin asevoimat aikoo toteuttaa suunnitellun hyökkäyksen Rafahiin kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

Esimerkiksi YK ja Yhdysvallat ovat vastustaneet suunniteltua hyökkäystä Rafahiin, jonne yli miljoona Gazan asukasta on paennut taisteluita.

Netanjahu tapasi tänään Jerusalemissa Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin, joka on myös vastustanut suunnitelmia maahyökkäyksestä.

Gazan taisteluita on paennut Rafahiin yli miljoona palestiinalaista.

Israelin johto keskusteli tänään siitä, millaisella mandaatilla maan delegaatio lähetetään Dohaan neuvottelemaan Gazan aselevosta.

Netanjahu sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei Israel aio hyväksyä minkäänlaista aselepoa, joka tekisi Israelista "heikon ja kyvyttömän puolustamaan itseään".

"Lisää kuolemaa ja kärsimystä"

Israelia tukevan Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on sanonut, ettei hän hyväksyisi Israelin hyökkäystä Rafahiin, jos uskottavaa suunnitelmaa siviilien suojelemiseksi ei ole.

Eilen YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vetosi Israeliin, jotta se ei ryhtyisi täysimittaiseen maahyökkäykseen Rafahissa.

– Väkivallan lisääntyminen tällä tiheästi asutetulla alueella toisi mukanaan lisää kuolemaa ja kärsimystä, hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Tedros myös muistutti, että Rafahissa olevilla ihmisillä ei ole mitään turvallista paikkaa, minne mennä, eikä Gazassa ole toimivia ja turvallisia terveydenhuollon toimipisteitä.

Monet ovat myös liian hauraita, nälkäisiä ja sairaita siirtymään taas. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on syyttänyt Israelin hallitusta siviilien näännyttämisen käyttämisestä sodankäynnin välineenä.

Hamasin hyökkäyksessä Israeliin kuoli viranomaislähteiden mukaan noin 1 160 ihmistä. Hamasin alainen Gazan terveysministeriö on kertonut Israelin iskujen surmanneen Gazassa yli 31 000 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat