Israel ja Hamas jatkavat tulitaukoa päivällä

YK:n mukaan Gazassa ihmisiä voi kuolla enemmän tauteihin kuin Israelin pommituksissa 1:51
YK:n mukaan Gazassa ihmisiä voi kuolla enemmän tauteihin kuin Israelin pommituksissa.

Israel ja äärijärjestö Hamas jatkavat aselepoa päivällä. Hamas kertoo päässeensä asiasta sopuun Israelin kanssa. Neuvotteluissa välittäjänä toiminut Qatar on niin ikään vahvistanut aselevon jatkuvan perjantaihin saakka.

Qatarin ulkoministeriön mukaan osapuolet sopivat jatkosta aiempien ehtojen mukaisesti. Qatarilaisministeriö tarkensi näiden ehtojen koskevan muun muassa tulitaukoa ja humanitaarisen avun pääsyä alueelle.

Israelin asevoimat puolestaan sanoi, että tauko taisteluissa jatkuu samalla, kun neuvottelut muun muassa panttivankien vapauttamiseksi jatkuvat.

Neuvottelut aselevon jatkamiseksi olivat käyneet kiivaina, ja jatkosta ilmoitettiin viime minuuteilla. Perjantaina alkaneen aselevon oli määrä päättyä tänään aamuseitsemältä, jos sopua sen jatkamiseksi ei olisi syntynyt.

Aselevon aikana Hamas on vapauttanut satakunta panttivankia ja Israel päälle 200 palestiinalaisvankia. Lisäksi Gazaan on saatu toimitettua humanitaarista apua.

Israel kertoo saaneensa listan panttivangeista, joita Hamas on tänään vapauttamassa Gazan kaistalta. Vapautettavat panttivangit ovat naisia ja lapsia. Tänään vapautettavien vankien määrää ei kerrottu.

Hamas vapautti toistakymmentä, Israel 30

Keskiviikkona Hamas vapautti kymmenen israelilaista panttivankia. Israelin pääministerin kanslia kertoi varhain torstaina vapautettujen saapuneen Israeliin. Lisäksi Hamas vapautti viranomaisten mukaan neljä thaimaalaista panttivankia sekä kaksi Venäjän kansalaista, joiden vapautuksesta ei ollut sovittu aseleposopimuksessa.

Qatarin ulkoministeriön edustajan mukaan keskiviikkona vapautettujen israelilaispanttivankien joukossa oli yksi Hollannin ja yksi Yhdysvaltain kaksoiskansalainen sekä kolme Saksan kaksoiskansalaista.

Israelilaispanttivankien ikäjakaumasta on kerrottu eri lähteistä hieman toisistaan poikkeavaa tietoa. Israelin pääministerin kanslian mukaan keskiviikkona vapautettujen israelilaisten panttivankien joukossa oli viisi naista, kolme lasta ja kaksi 18-vuotiasta miestä. Qatarin ulkoministeriön edustajan mukaan sen sijaan viiden naisen lisäksi vapautettiin viisi alaikäistä.

Israelilaisviranomaiset puolestaan kertoivat varhain torstaina vapauttaneensa aselevon mukaisesti 30 palestiinalaisvankia.

Hamas tyytymätön Israelin ehdotuksiin

Aselevon jatkon tarkat ehdot eivät olleet heti lähtöön selvillä, eikä ole varmuutta siitä, miten sopuun lopulta päästiin tiukoissa neuvotteluissa.

Hamasin sisäinen lähde oli kertonut uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona, että äärijärjestö ei ollut tyytyväinen Israelin ehdotuksiin aselevon pitkittämiseen liittyen.

Hamas-lähde kertoi tuossa kohtaa, että neuvotteluissa oli pyritty saamaan aikaan kahden tai useamman päivän jatkoa aselevolle. Lähteen mukaan palestiinalaisalueilla toimivat militantit olivat vaatineet, että Israel vetää panssarivaununsa ja muun sotakalustonsa Gazan kaistalta.

– Kaikki keskustelut sotilasvankien, sotilaiden ja upseerien vaihdosta edellyttävät ensin (Israelin) hyökkäyksen ja Gazaa kuristavan piirityksen lopettamista, lähde lisäsi.

Äärijärjestö Hamas ilmoitti keskiviikkona olevansa valmis vapauttamaan kaikki panttivankeina pitämänsä israelilaissotilaat, jos Israel vapauttaa kaikki palestiinalaisvangit.

– Olemme valmiita vapauttamaan kaikki sotilaat vastineeksi kaikista vangeistamme, Hamasin edustaja ja entinen Gazan terveysministeri Bassem Naim sanoi lehdistötilaisuudessa Etelä-Afrikan-vierailunsa yhteydessä.

Israel: Gazassa vielä toistasataa panttivankia

Israelilaisviranomaisten mukaan Hamas otti Israelista lokakuun alkupuolella noin 240 panttivankia. Tähän mennessä vapautettujen panttivankien määrät vaihtelevat jokseenkin eri lähteiden mukaan.

New York Timesin mukaan Hamas on nyt vapauttanut yhteensä satakunta panttivankia perjantaina alkaneen aselevon aikana. Israelilaispanttivankeja on vapautettu yhdysvaltalaislehden mukaan 70, minkä lisäksi äärijärjestö on vapauttanut 31 muun maan kansalaista.

Uutistoimistot AP ja AFP sen sijaan listaavat muiden maiden kansalaisten lukumäärän alle 30:een, jolloin kokonaismäärä jäisi alle sadan.

Palestiinalaisvankien vapautus varhain torstaina puolestaan nosti Israelin vapauttamien vankien määrän yli 200:n.

Uutiskanava CNN:n mukaan Israelin asevoimat arvioi aiemmin keskiviikkona, että Gazassa on vielä 159 panttivankia. Keskiviikkoiset vapautukset toisivat arvioidun määrän täten lähemmäksi 140:tä.

Blinken vierailee jälleen Lähi-idässä

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken saapui varhain torstaina Israelin Tel Aviviin. Blinkenin on määrä keskustella Israelin johtajien kanssa aselevosta Israelin ja Hamasin välillä sekä humanitaarisen avun toimittamisesta Gazan kaistalle. Kyseessä on Blinkenin kolmas vierailu Lähi-itään sen jälkeen, kun taistelut Israelin ja Hamasin välillä kärjistyivät lokakuussa.

Gazan kaistaa hallinnoivan Hamasin viranomaisten mukaan Israelin pommitukset ja hyökkäykset Gazassa ovat surmanneet yli 15 000 ihmistä. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Israel julisti sodan Hamasia vastaan sen jälkeen, kun järjestön taistelijat hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelilaisviranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 200 ihmistä.

Valtaosa sekä Gazassa että Israelissa kuolleista on ollut siviilejä.

Yli kahden miljoonan ihmisen tiheästi asuttama Gazan kaista on ollut Israelin ja Egyptin saartama vuodesta 2007, jolloin islamistinen Hamas nousi valtaan vaaleilla. Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

Keskusteluja siviilien suojelemisesta

Yhdysvallat keskustelee Israelin kanssa siitä, kuinka suojella tuhansia Gazan eteläosiin paenneita siviilejä, jos Israelin asevoimat kohdistaa hyökkäyksiään alueelle aselevon mahdollisen päättymisen jälkeen. Asiasta kertoo uutiskanava CNN yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin pohjaten.

Yhtenä ehdotuksena on esitetty mahdollisuutta siirtää pohjoisesta paenneita siviilejä takaisin, kun sotatoimet alueella päättyvät. Tähän mennessä Israelin asevoimat on varoittanut palestiinalaisia olemaan palaamatta kaistan pohjoisosiin. Uutiskanavan mukaan ehdotus on yksi monien harkittujen joukossa.

Vaikka suuri osa pohjoisesta Gazasta on jo tuhoutunut ilmaiskujen ja taisteluiden seurauksena, Israel on tehnyt selväksi, että se aikoo viedä sotilaalliset operaationsa siellä loppuun saakka.

Ehdotettu siviilien siirtäminen olisikin merkittävä humanitaarinen haaste. Arviolta 40–50 prosenttia rakennuksista Gazan pohjoisosissa on tuhoutunut, selviää riippumattomien tutkijoiden satelliittikuvien pohjalta tekemistä analyyseistä.

Erään yhdysvaltalaisen virkamiehen mukaan Israelin odotetaan alkavan keskittää sotilasoperaatioitaan eteläiseen Gazaan, koska tiedustelutiedot viittaavat siihen, että Hamasin johto on paennut tälle alueelle, kertoo CNN. Virkamies ei tarkentanut, olivatko tiedot peräisin Yhdysvaltain vai Israelin tiedusteluviranomaisilta.

Yksityisesti Yhdysvaltain hallinnon edustajat ovat CNN:n mukaan kertoneet israelilaisille kollegoilleen, etteivät he halua nähdä Israelin jatkavan mittaviin uhrilukuihin ja laajaan tuhoon johtaneita ilmaiskuja.

Lue myös:

    Uusimmat