Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 28. marraskuuta 2023

Hamas ja Israel vapauttivat panttivankeja 3:21
Näin Israelissa ja Länsirannalla otettiin vastaan vapautettuja vankeja.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa tiistaina 28. marraskuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Israelin hallitus on hyväksynyt sopimuksen väliaikaisesta aselevosta Gazassa
  • Israel on vapauttanut palestiinalaisvankejaan, ja Hamas on luovuttanut panttivankejaan Punaiselle Ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023), Gazassa lähes 15 000 (äärijärjestö Hamas 24.11.2023 )
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

22.56:Kolmekymmentä palestiinalaista vapautettu Israelin vankiloista

Israelin vankeinhoitolaitos kertoi vapauttaneensa 30 palestiinalaista israelilaisista vankiloista myöhään tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyseessä oli viides vaihto Gazan Hamas-järjestön kanssa tehdyn tulitaukosopimuksen mukaisesti.

Vankilaviranomainen kertoi lausunnossaan, että 30 palestiinalaista vapautettiin Oferin vankilasta Ramallahin lähellä miehitetyllä Länsirannalla ja Jerusalemissa sijaitsevasta pidätyskeskuksesta.

21.29: Palestiinalaisjärjestöt vapauttivat lisää panttivankeja Gazassa

Gazassa kymmenen israelilaista ja kaksi ulkomaista panttivankia on vapautettu, kertoi Israelin armeija viitaten Punaiselta Ristiltä saamiinsa tietoihin.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan äärijärjestö Hamasin ja Islamilainen Jihad -järjestön vapauttamat panttivangit ovat kaikki naisia.

Israelin on määrä vapauttaa vastineeksi 30 palestiinalaisvankia.

Israelin armeijan mukaan palestiinalaiset äärijärjestöt sieppasivat lokakuussa Israeliin tekemässään hyökkäyksessä yli 240 panttivankia.

19.45: Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan aselevon rikkomisesta
Israelin ja äärijärjestö Hamasin oli määrä jatkaa tiistaina vankienvaihtoa Gazassa samaan aikaan kun kumpikin osapuoli syytti toista viidettä päivää jatkuneen aselevon rikkomisesta.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä oleva toimittaja näki Israelin hyökkäysvaunun ampuvan kolme kertaa Gazan kaupungin lähellä alueen pohjoisosassa. Israelin asevoimien mukaan kyseessä olivat varoituslaukaukset, jotka ammuttiin, koska armeija epäili militanttien yrittävän lähestyä sotilaiden asemia.

Israelin asevoimien mukaan taas militantit olivat laukaisseet ainakin kolme räjähdettä Israelin joukkojen asemien lähellä Gazan pohjoisosassa.

– Yhdessä kohteessa terroristit avasivat myös tulen kohti joukkoja, jotka vastasivat tulitukseen. Muutamia sotilaita haavoittui lievästi yhteenotoissa, asevoimat kertoi tiedotteessaan.

17.18: Erdogan: Israel haastettava oikeuteen sotarikoksista Gazassa 

Turkin presidentin mukaan Israel pitää viedä kansainväliseen oikeuteen vastaamaan sotarikoksistaan Gazassa. Recep Tayyip Erdogan kertoi asiasta YK:n pääsihteeri António Guterresille.

15.15: Sairaudet voivat tappaa Gazassa enemmän ihmisiä kuin pommitukset

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että hoitamattomat sairaudet voivat tappaa Gazassa enemmän ihmisiä kuin pommitukset. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat, kuten Britannian yleisradioyhtiö BBC.

WHO:n arvioinnissa YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n suojapaikoissa havaittiin lasten ja imeväisten keskuudessa laajalle levinnyttä ripulia ja hengitystieinfektioita, joihin ei ole saatu hoitoa.

Kroonisesti sairaat potilaat eivät ole saaneet hoitoa esimerkiksi syöpiin, sydänsairauksiin tai diabetekseen.

Hamasin hallitseman Gazan kaistan terveysviranomaiset ovat kertoneet konfliktissa kuolleen noin 15 000 ihmistä.

Lähde: STT

13.24: Yhdysvallat lähettää sotilaskonein humanitaarista apua Gazaan

Yhdysvallat lähettää Egyptiin kolme sotilaslentokonetta, joiden on tarkoitus tuoda elintärkeää humanitaarista apua Gazaan Israelin ja äärijärjestö Hamasin aselevon aikana. Asiasta kertovat hallinnon virkamiehet.

Ensimmäisen koneen on tarkoitus kuljettaa tiistaina lääkintätarpeita, ruokaa ja talvivarusteita Pohjois-Siinaihin. Seuraavat lennot saapuvat tulevina päivinä.

10.01: Israelin ja Hamasin neuvotteluja välittävä Qatar toivoo aselevon jatkuvan pidempään

Qatar toivoo, että Israelin ja äärijärjestö Hamasin välinen aselepo jatkuisi pidempään, kertoo maan ulkoministeriön edustaja Majed al-Ansari uutiskanava al-Jazeeralle. Qatar on välittänyt Israelin ja Hamasin neuvotteluja.

Israelin ja Hamasin välinen nelipäiväinen aselepo alkoi perjantaiaamuna, ja sen oli alun perin määrä päättyä tiistaina. Maanantaina kerrottiin Israelin ja Hamasin sopineen aselevon jatkamisesta kahdella päivällä.

6.30: Israelin ja Hamasin vankienvaihdot jatkunevat tänään

Israelin ja äärijärjestö Hamasin vankienvaihtojen uskotaan jatkuvan myös tänään ja huomenna.

Qatarin ulkoministeriön tiedottajan mukaan kahden seuraavan päivän aikana olisi alustavasti tarkoitus vapauttaa yhteensä 20 Hamasin ottamaa panttivankia ja 60 palestiinalaisvankia, kertoo qatarilaiskanava al-Jazeera.

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan egyptiläisviranomaiset ovat kertoneet Israelin ja Hamasin vaihtaneen jo listoja seuraavien päivien aikana vapautettavista vangeista.

Israel on myös täydentänyt 300 nimen listaansa tulevissa vankienvaihdoissa mahdollisesti vapautettavista palestiinalaisvangeista 50 nimellä. 

5.26: Israel vapautti 33 palestiinalaisvankia alkuperäisen sopimuksen mukaan

Israelin vankeinhoitoviranomaiset kertoivat varhain tiistaina vapauttaneensa 33 palestiinalaisvankia aseleposopimuksen mukaisesti.

Israel ja äärijärjestö Hamas sopivat alkuperäisessä aseleposopimuksessaan, että nelipäiväisen aselevon aikana Hamas vapauttaa yhteensä 50 panttivankia ja Israel 150 palestiinalaisvankia.

Hamas vapautti viimeiset 11 alkuperäiseen sopimukseen kuulunutta panttivankia maanantai-iltana.

Maanantaina kerrottiin osapuolten päässeen sopimukseen aselevon jatkamisesta ainakin kahdella päivällä. (Lähde: AFP)

Maanantai 27. marraskuuta

22.26: Israelin armeija: Hamas vapauttanut 11 panttivankia lisää

Yhteensä 11 äärijärjestö Hamasin vapauttamaa panttivankia on matkalla Gazasta kohti Israelia, kertoo Israelin armeija viitaten Punaiselta Ristiltä saamiinsa tietoihin.

Tätä ennen Hamas oli vapauttanut 39 israelilaista panttivankia ja 19 ulkomaalaista, joista ainakin valtaosa on thaimaalaisia vierastyöläisiä. Israel puolestaan oli vapauttanut 117 palestiinalaisvankia.

Israel ja Hamas pääsivät aikaisemmin tänään sopuun siitä, että aselepoa jatketaan kahdella päivällä.

18.24: Hamas: Aselepo Israelin kanssa jatkuu kahdella päivällä

Äärijärjestö Hamas kertoo päässeensä yhteisymmärrykseen Qatarin ja Egyptin kanssa aselevon jatkamisesta. Aselepoa jatketaan Israelin kanssa samoin ehdoin kuin tähänkin asti.

Hamasin edustaja kertoi asiasta puhelimitse uutistoimisto Reutersille.

Aselevon jatkumisesta kertoi myös neuvotteluja välittävä Qatar sekä Valkoinen talo.

Lue lisää maanantain tapahtumia täältä

Lue myös:

    Uusimmat