Isosisko kieltäytyi avioliitosta ja lähti kotoa – perhe lähetti nuoremman siskon maasta pois estääkseen vastaavan: Kriisikeskuksen johtaja: "Nuoret kertovat pelkäävänsä"

Eilen uutisoitiin, kuinka maahanmuuttajataustaisia lapsia ja nuoria katoaa Suomesta. Kriisikeskus Monikan johtajan Natalie Gerbertin mukaan syitä lasten katoamiseen löytyy useita, mutta niitä usein yhdistää jonkinlainen konfliktitilanne perheessä.

Esimerkiksi epätoivottu käyttäytyminen vanhemman näkökulmasta tai avioliitto ovat yleisiä syitä nuoren lähettämiseen Suomesta pois.

– Yksi konkreettinen tapaus esimerkiksi on, kun isosisko kieltäytyi avioliitosta ja lähti pois kotoa. Hänen perheensä lähetti ennalta ehkäisevänä toimena nuoremman siskon maasta pois. Hän oli Suomen ulkopuolella kuusi vuotta ja tuli takaisin vasta, kun oli täysi-ikäinen, kertoo Gerbert.

Usein lapset viedään vanhempien kotimaahan sukulaisten luokse.

"Joskus he saattavat ajatella, että kyse on lomamatkasta"

Gerbertin mukaan lasten katoaminen on tuttu ilmiö myös Kriisikeskus Monikassa.

– Se on näkynyt esimerkiksi yhteydenotoilla. Nuoret kertovat pelkäävänsä, että heidät viedään maasta pois tai he tietävät, että heille on sovittu avioliitto.

Yhteydenotoissa nousee usein huoli siitä, mitä sisaruksille tapahtuu, mikäli nuori kieltäytyy tekemästä jotain vanhempien toivomaa. Taustalla voi Gerbertin mukaan olla myös väkivallan pelkoa.

Toisissa tapauksissa nuori ei välttämättä edes tiedä, että häntä ollaan viemässä pois.

– Joskus he saattavat ajatella, että kyse on lomamatkasta ja he eivät tiedä, että heillä ei ole mahdollisuutta tulla takaisin, koska lomamatkalla nuorta odottaa avioliitto. 

Lue myös:

    Uusimmat