Isometsä: Iivo Niskasella Tour de Skillä yksi huima iskunpaikka – "Koko Tourin kannalta tärkein kisa"

Tour de Ski käynnistyy: Antero Mertarannalta huippuraskaan hiihtokiertueen ennakkotahdit 7:37
Antero Mertaranta ennakoi Tour de Skitä MTV Uutiset Livessä.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä povaa Iivo Niskasta tänään käynnistyvällä Tour de Skillä palkintokoroketaisteluun. Hän arvioi Niskasen Tourin kannalta tärkeimmäksi kisaksi viidettä etappia, 15 kilometrin kisaa Val di Fiemmessä, jonka miehet sivakoivat yhteislähtönä perinteisellä hiihtotavalla. 

Niskanen aikoo hiihtää nyt ensimmäistä kertaa Tour de Skin kokonaisuudessaan läpi. Isometsä alleviivaa, että suomalaistähti pystyy voittamaan perinteisen kilpailuja ja paikkaamaan samalla "vaurioita", joita hänen akilleen kantapäässään, sprinttimatkoilla, tulee.

Tour de Skin ohjelmaan kuuluu kaksi sprinttiä, ensimmäinen vapaalla ja toinen perinteisellä. Koko Tourin voittotaistelua ajatellen ne voivat olla Niskaselle paha pala.

– Kyllä se on just näin, kun pahin vastustaja eli (Johannes Hösflot) Kläbo on niin älyttömän hyvä tällä hetkellä myös normimatkoissa. On todennäköisintä, että sprintit vievät voittosauman Kläboa vastaan. Mutta sprinttihiihtokin on niin herkkää, että sauva poikki jossakin vaiheessa Kläbolta ja bonukset jäävät saamatta. Sitten tilanne muuttuukin toisenlaiseksi.

Kiritykki Kläbo voi hyvin voittaa molemmatkin sprintit.

– Jos Iivo puolestaan jää puolivälierävaiheeseen, siitä saattaa äkkiä  tulla eroa 40–50 sekuntia, pahimmillaan jopa minuutti. Sellaisen eron kiinni saaminen on hirmutyön takana.

Isometsä arvioi Niskasen todennäköisimmin jäävän sprinteissä puolivälieriin. Välieriin yltäminen olisi asiantuntijan papereissa jo plussaa, selkeä onnistuminen.

Perinteisellä tyylillä sivakoitava sprintti on tosin Tourin loppuvaiheessa, kuudentena eli viimeistä edellisenä etappina. Tämä nostaa kestävän Niskasen osakkeita, kun alla on jo paljon matkarasitusta.

– Siellä eivät enää ehkä kaikki sprinttimiehet ole mukana, jotka alkuvaiheessa ovat. Eka sprintti tulee olemaan kovempi kuin toinen.

"Yksittäinen epäonnistuminen saattaa keikauttaa tilannetta"

Isometsä ounastelee Tour de Skin palkintosijataisteluun Kläbon ja Niskasen ohella Norjan Emil Iverseniä ja Venäjän Aleksandr Bolshunovia sekä Sergei Ustjugovia. Isometsä nostaa myös Sveitsin Dario Colognan arvioihin mukaan monipuolisena hiihtäjänä.

– Miesten kärki on kova ja erot ovat aika pieniä. Yksi yksittäinen epäonnistuminen saattaa keikauttaa tilannetta. Sitä taustaa vasten on erittäin mielenkiintoinen Tour tulossa.

– Mutta kyllä Iivolla on ehdottomasti mahdollisuudet kolmen kärkeen.

Niskasen bravuurimatkoja ovat kaksi 15 kilometrin perinteisen kilpailua. Toblachissa matka sivakoidaan perinteisellä takaa-ajona neljäntenä etappina. Viides etappi Val di Fiemmessä on puolestaan 15 kilometriä yhteislähtönä, ja sen Isometsä laskee Niskasen suurimmaksi iskunpaikaksi.

– Val di Fiemmen kisassa jaetaan kiribonuksia. Siinä on se paikka, se on koko Tourin kannalta Iivon tärkein kisa. Iivon pitää pystyä voittamaan niitä bonuspaikkoja ja voittamaan se kisa. Siinä on mahdollisuus ottaa takaisin se, minkä sprinteissä häviää.

Tuon matkan jälkeen käydään toinen sprintti, ja Tour-urakan päättää 10 kilometrin nousu. Se hiihdetään tänä vuonna aiemmasta poiketen yhteislähtönä, eikä matkaan lähdetäkään sen hetken tilanteen mukaisin eroin. 

– Jos Iivo on vaikka 15 sekuntia Kläboa perässä, Kläbohan peesaa sitten Iivoa. On monen kilpailun takana ennakoida, mitä siinä käy, mutta tuo on ihan mielenkiintoinen kokeilu. Kun se kokeilu on tehty, katsotaan, oliko se hyvä ratkaisu.

Suomen miehistä Tourille lähtevät myös Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen ja Lauri Lepistö. Naisten joukkueeseen kuuluvat Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Vilma Nissinen.

Tour de Skin ohjelma:

Naisten osakilpailut:

AjankohtaPaikkaKilpailu
La 28.12. klo 13.45Lenzerheide (SUI)10 km yhteislähtö (v)
Su 29.12. klo 10.05Lenzerheide (SUI)
Sprintti (v)
Ti 31.12. klo 16.00Toblach (ITA)10 km (v)
Ke 1.1. klo 12.40Toblach (ITA)10 km takaa-ajo (p)
Pe 3.1. klo 14.15Val di Fiemme (ITA)10 km yhteislähtö (p)
La 4.1. klo 10.00Val di Fiemme (ITA)Sprintti (p)
Su 5.1. klo 14.15Val di Fiemme (ITA)10 km loppunousu, yhteislähtö (v)

Miesten osakilpailut:

AjankohtaPaikkaKilpailu
La 28.12. klo 15.15Lenzerheide (SUI)15 km yhteislähtö (v)
Su 29.12. klo 10.05Lenzerheide (SUI)
Sprintti (v)
Ti 31.12. klo 13.30Toblach (ITA)15 km (v)
Ke 1.1. klo 14.00Toblach (ITA)15 km takaa-ajo (p)
Pe 3.1. klo 16.15Val di Fiemme (ITA)15 km yhteislähtö (p)
La 4.1. klo 10.00Val di Fiemme (ITA)Sprintti (p)
Su 5.1. klo 16.15Val di Fiemme (ITA)10 km loppunousu, yhteislähtö (v)

Lue myös:

    Uusimmat