Mainos

Iso lauma nautoja säikähti kovaa pamausta ja karkasi – osa loukkaantunut, osa kateissa

Maatilan yllä tapahtunut voimakas pamahdus on aiheuttanut surua ja harmia Kajaanissa. Paikallinen karjankasvattaja arvelee, että maatilan yllä äänivallin rikkonut hävittäjä säikäytti osan tilan naudoista niin, että ne karkasivat aitauksestaan.

Viime torstaina kuulunut kovaääninen pamaus säikäytti yhteensä 19 hiehoa, eli poikimatonta naarasnautaa pahanpäiväisesti. 

– Eivät ne normaalisti säiky, mutta tuo oli sen verran raju pamaus, karjatilan omistaja kertoo.

– Minä en itse ollut silloin kotona, mutta se paukaus kuului varmaan koko pitäjässä. Naapurin mökkiläinen soitti, kun hiehoja tuli pihaan, että ne ovat varmaan minun, kun siellä ei kenelläkään muulla ole sen näköisiä eläimiä, hän lisää.              

Karanneista naudoista kymmenen on onnistuttu saamaan kiinni ja osan olinpaikasta on karkeita arvioita.

– Tällä hetkellä neljästä kuuteen nautaa on noin viiden tai kuuden kilometrin alueella.

Loput vauhkoontuneista eläimistä ovat kuitenkin vielä teillä tietymättömillä. Karjankasvattaja arvioi, että osaa ei välttämättä saada kiinni. Tilanne on ikävä, sillä hiehot ovat arvokkaita eläimiä.

– Neljästä ei tiedetä, missä ne ovat. Voi olla, että menee viikkoja, että ne saadaan kiinni. Se riippuu siitä, tuleeko ilmoituksia mistään. Täällä on paljon erämaa-aluetta. Tänne kun lähtee niin täällä riittää kyllä piilopaikkoja eläimille.

– Siitä kertyy tappiota tuhansia euroja, jos niitä joutuu suden suuhun.

Myös eläinten etsimisestä koituu hiehojen omistajalle ylimääräisiä kustannuksia, sillä etsintäpartioon on jouduttu palkkaamaan apumiehiä. Karjankasvattajan mukaan puolustusvoimat ei vastannut avunpyyntöön.

– Pyysin puolustusvoimilta, että saisi joukkoja avuksi, niin ei sieltä kuulunut minkäänlaista vastausta. Tässä on ollut kyläläisiä apuna keräämässä eläimiä.

Karjalan lennostosta kerrotaan MTV Uutisille, että tapaus on kirjattu heidän järjestelmäänsä.

– Näitä sattuu silloin tällöin ja ne ovat todella valitettavia, kertoo lennoston tiedottaja Risto Hyvärinen.

– Puolustusvoimilta ei pysty suoraan pyytämään apua, mutta avunpyynnön voi tehdä poliisin kautta. Tietääkseni tästä oikeasta menettelytavasta on kerrottu myös hänelle (karjankasvattajalle). 

Ensimmäistä lausetta muutettu 4.5. klo 17.35: Vielä ei ole tietoa, minkä lennoston tai harjoituksen aiheuttama mahdollinen pamahdus on ollut.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.