Laukaassa karanneita nautoja oltiin jo saamassa kiinni, mutta sitten paikalle pamahti toimittajia: "Siinä sattui sellainen pieni episodi"

4:56

Laukaalla ollaan toiveikkaita villiintyneiden nautojen saamisesta aitaukseen viikonlopun aikana. Eilen yrityksessä oltiin jo lähellä, mutta suunnitelma epäonnistui viime hetkellä.

Nautoja on viime päivinä yritetty houkutella kotitilalleen tehtyyn aitaukseen tuoreen rehun avulla. Eilen oltiin jo lähellä onnistumista, kun viisi epäluuloista nautaa oli jo aitauksen sisällä ja muut 22 pälyilivät aitauksen lähellä pohtien sisäänmenoa.

Paikalle saapui kuitenkin yllättäen auto, jonka ääni pelästytti naudat matkoihinsa. Mediatietojen mukaan auto kuului maakuntalehden toimittajille.

– Toiveita oli, että jos rauhallisesti olisi eilen odoteltu, asia olisi edennyt toivottuun suuntaan. Sitten siinä sattui sellainen pieni episodi ja tuli vähän takapakkia, sanoo Laukaan kunnan ympäristötoimen johtaja Jukka Lappalainen.

Lappalaisen mukaan autoa säikkyneet naudat eivät kuitenkaan eilen paenneet kauas.

– Ne jäivät siihen näköetäisyydelle kotitilansa alueelle. Siinä on laajat peltoalueet tilan ympäristössä. Tiedämme koko ajan missä ne ovat. Epäluuloisina ne siellä katselevat uusia vermeitä. Tämä on sellainen odotellaan- ja houkutellaan -tilanne.

Traktori on poikittain tiellä

Eilisten tapahtumien jälkeen viranomaiset ovat nyt rauhoittaneet tilan ja estäneet pääsyn alueelle.

– Nyt rauhoitamme tilanteen siten, että sinne ei todellakaan pääse kukaan liikkumaan. Siellä on traktori poikittain tiellä. Lisäksi poliisi on ollut yhteydessä ainakin paikallisiin tiedotusvälineisiin ja ilmoittanut sitä kautta, että sinne tilalle ei nyt saa mennä. Nyt on oleellinen asia, että siellä ei liiku ulkopuolisia, sillä nämä eläimet ovat niin äärimmäisen arkoja.

Lappalainen harmittelee, ettei ymmärtänyt sulkea kulkua tilalle jo aiemmin.

– Olisi pitänyt ymmärtää katkaista liikenne sinne tilalle. Se oli kyllä virhe, että niin en tehnyt. Siellähän on käynyt väkeä ja isäntä on antanut tulla tilalleen. Nyt sinne sitten ei mennä katselemaan. Se on nyt niin herkkää.

Villiintyneet naudat ovat edelleen vaaraksi ihmisille.

– Toivottavasti kukaan ei mene mitään elämysmatkailua sinne yrittämään. Se voi olla sellainen matka, että siitä ei jälkeenpäin tule paljoa kehumista.

"Herkkuruoka näyttäisi vetävän hyvin"

Lappalainen uskoo, että nautojen kiinniotto-operaatiossa onnistutaan viikonlopun aikana.

– Näyttää siltä, että viikonlopun aikana saamme ne aitaukseen.

Nautojen houkuttelussa käytetään nyt viikonloppuna samaa keinoa kuin parina aiempana päivänä. Aitauksessa on tarjolla lehmille paljon niiden herkkuruokaa eli mäskiä ja melassia.

– Kyllä tämä herkkuruokaosio näyttäisi nyt vetävän niin hyvin, että tällä me menemme tässä vaiheessa.

Melassissa ja mäskissä on voimakas haju, joka houkuttelee nautoja. Viikonlopuksi on ennustettu kuivaa säätä, mikä auttaa operaatiossa. Myös Laukaassa satoi eilen rankasti.

– Nämä meidän hajusyöttimme eivät sateessa toimineet parhaalla mahdollisella tavalla.

Kiimaista lehmääkään ei ole suljettu pois

Aiemmin kerrottiin, että houkuttelussa aiotaan käyttää apuna myös kiimaista lehmää.

Lappalaisen mukaan tällä hetkellä näyttää täysin mahdolliselta, että naudat saadaan aitaukseen pelkän rehun avulla.

– Lehmävaihtoehto ei ole ainakaan vielä tarpeellinen, koska näyttää siltä, että naudat tulevat aitaukseen pelkän rehun houkuttelemana. Lehmävaihtoehto on kuitenkin yhä mahdollinen. Olemme varautuneet kaikkiin tilanteisiin, Lappalainen kertoo.

Suurelta karjatilalta karannut, lähes kolmenkymmenen villiintyneen naudan lauma on liikkunut vapaana Laukaassa keväästä alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja