Mainos

Villinä vaeltava vaarallinen nautalauma karkasi jo keväällä – eläinten ampuminen on viimeinen keino: "Taustalla pitkä ja hyvin surullinen prosessi"

8:36
Katso MTV Uutiset Livestä ympäristötoimenjohtajan haastattelu, jossa hän kertoo villistä nautalaumasta

Laukaassa Vehniän kylässä vapaana liikkuvan noin 40 villiintyneen naudan lauma pyritään lähipäivinä ohjaamaan takaisin lauman omistavan tilallisen haltuun. Jos se ei onnistu, joudutaan naudat lopettamaan. 

Toissayönä villiintynyt nautalauma tukki tien Laukaalla Vehniän kylällä ja oli vaaraksi liikenteelle. Henkilövahingoilta vältyttiin, koska autot ehtivät pysäyttää ja väistää eläimiä.

Sittemmin naudat ovat pysytelleet pois maantieltä, mutta tänään viranomaiset ryhtyvät selvittämään, missä naudat ovat tällä hetkellä, ja miten ne saataisiin ohjattua takaisin karjatilalle, mihin ne kuuluvat.

– Olemme pyytäneet poliisilta virka-apua ja nyt katsomme, missä tämä eläinlauma on. Eläimet ovat jakautuneet useampaan ryhmään. Osa on pellolla, osa metsissä, Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen kertoo.

Ampuminen viimeinen vaihtoehto

Lappalaisen mukaan lauma käyttäytyy arvaamattomasti ja eläimet voivat olla vaarallisia. Kenenkään ei pidä omatoimisesti lähestyä niitä.

Viranomaisten ensisijaisena tavoitteena on saada eläimet hengissä takaisin tilalle, mutta jos se ei onnistu, jää ainoaksi vaihtoehdoksi niiden lopettaminen.

– Ensin käytämme kaikki muut konstit, ja jos ne eivät onnistu, sitten viranomaiset hoitavat eläinten lopettamisen. Käytännössä paikalliset metsästäjät hoitavat sen, mutta se ei tule olemaan yksinkertaista, Lappalainen sanoo.

Eläinten lopettaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen nauta ammutaan erikseen turvallisessa paikassa.

– Se tulee olemaan todella iso ja tarkasti suunniteltu operaatio. Siinä tulee huomioida myös laumakäyttäytyminen, eli miten ne reagoivat siihen, kun ne näkevät, että niitä ruvetaan ampumaan.

Eläimet tulivat seinästä läpi

Laukaan ympäristötoimenjohtajan mukaan naudat pääsivät luontoon vapaiksi keväällä isolta karjatilalta.

– Tilalla on suuret metsä- ja peltolaitumet. Eläimet ovat päässeet liikkumaan siellä melko vapaasti ja keväällä ne pääsivät kunnolla karkuun.

Keväällä viranomaisille paljastui, että laidunten reunoilla ei ollutkaan aitoja ja eläimet lähtivät omille teilleen. Kevään ja kesän naudat oleskelivat metsissä, mutta toissayönä ne tulivat maantielle.

– Tilalta lähti keväällä myös kesympi lauma karkuun, mutta se saatiin ohjattua takaisin. Tilalta vietiin sitten teuraaksi lähes 100 nautaa, mutta tämä villimpi porukka, noin 30-40 nautaa, ei ole suostunut palaamaan tilalle, vaikka sitä on yritetty.

– Näillä eläimillä on sen verran hurja luonto, että kun ne ajettiin pihattorakennukseen, ne tulivat seinästä läpi ja rikkoivat sen. Niillä on voimakas oma tahto, Lappalainen kuvailee villiä laumaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ongelmien taustalla pitkä ja surullinen prosessi

Ympäristötoimenjohtajan mukaan naudat ovat lähtöisin suurelta karjatilalta Vehniän kylältä, joka oli pitkään vauras ja merkittävä tila alueella.

– Tämä isäntä on jo vuosia pitänyt tilaa, mutta viime talvena asiat lähtivät menemään alaspäin. Keväällä eläinlääkäri kävi tilalla valvontakäynnillä, ja jo sitä ennen sinne oli tehty ohjauskäyntejä.

– Taustalla on paljon syitä, jotka ovat johtaneet tähän ikävään tilanteeseen. Siihen liittyy pitkäaikainen, hyvin surullinen prosessi, ja nyt tilanpitäjä on toimintakyvytön asian suhteen, Lappalainen kuvailee.

Lappalainen ei pysty avaamaan asiaa enempää.

Villiintyivät luonnossa

Keväällä vapaaksi päässeet naudat ovat ympäristötoimenjohtajan mukaan villiintyneet luonnossa viime kuukausien aikana.

– Eläimille tulee villieläimen käyttäytymistapoja, kun ne pääsevät luontoon. Nämä naudat ovat herkästi vauhkoontuvia, isoja ja painavia eläimiä. Nyt kun niitä ruvetaan paimentamaan takaisin tilalle, on mahdollista, että ne hermostuvat ja lähtevät kauemmas. Ne ovat terveitä ja hyväkuntoisia eläimiä ja pääsevät pitkälle halutessaan, Lappalainen kuvaa.

Nautalauma oleskeli koko kevään ja kesän syvällä Laukaan metsissä. Nyt ne ovat tulleet ihmisten tielle ja liikenteeseen. Eläimet liikkuvat useiden neliökilometrien alueella.

Kesällä eläimet ovat löytäneet ravintonsa luonnosta ja vettä ne ovat saaneet järvistä, puroista ja lammista. Osa naudoista on käynyt välillä ruokailemassa tilan laitumilla.

Talvella ravintoa ei ole enää saatavilla luonnosta, joten eläinten lopettaminen olisi ajankohtaista viimeistään silloin, elleivät ne palaa tilalle.

Ammattilaiset hoitavat tehtävää

Nautoja pyritään ohjaamaan takaisin karjatilalle rakentamalla aitoja, joiden väliin eläimet yritetään ajaa.

– Sinne otetaan asiaan erikoistuneita ajomiehiä ja -naisia hoitamaan tehtävää, koska se on vaarallista touhua ja sitä voi tehdä vain ammatti-ihmiset. Tämä ei tule olemaan helppoa, koska näillä eläimillä on omia ajatuksiaan, eivätkä ne halua mennä sinne aitojen väliin.

Projekti ei ole helppoa siksikään, että eläimet ovat erillään toisistaan eikä niitä saada saman aidan sisään.

– Tässä on vielä monta kompastuspaikkaa edessä. Valitettavasti eläinten ohjaamista takaisin tilalle ei pidetä kovin todennäköisenä, Lappalainen sanoo.

Tilan omistaja on toimintakyvytön

Tilan omistaja on Lappalaisen mukaan tietoinen tilanteesta.

– Hän on ollut aika toimintakyvytön tilanteen suhteen. Pikkuhiljaa hän on alkanut ymmärtää, että olemme ääritilanteessa ja tässä saattaa tapahtua pahin mahdollinen vaihtoehto. Kun eläimet alkavat olla vaaraksi muille ja itselleen, niin omistajalla ei ole enää toimivaltaa, Lappalainen kertoo.

Ympäristötoimenjohtajan mukaan tilalla ei ole enää muita eläimiä.

Karanneessa villilaumassa on sekä sonneja että poikimisikäisiä hiehoja. Nautalauma on kesän aikana voinut myös saada vasikoita.

Täysin poikkeuksellinen tilanne

Poliisin mukaan Laukaan ympäristötoimi ja valvontaeläinlääkäri ovat hoitaneet asiaa hyvin ja he ovat nyt vastuussa nautojen saamisesta takaisin tilalle.

– Tässä vaiheessa edetään heidän suunnitelman mukaisesti. Jos tulisi tilanne, että eläimet alkavat käyttäytyä vaarallisesti tai siirtyvät alueelle, missä niistä aiheutuu vaaraa, silloin poliisilla on oma toimintaroolinsa, komisario Juha Mäntynen Sisä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisin mukaan eläinten lopettamista ei missään nimessä kiirehditä.

– Tavoite on saada asia mahdollisimman lievin keinoin kuntoon. Kukaan ei toivo, että joutuisimme lopettamaan karjaa, Mäntynen sanoo.

Poliisin mukaan tilalla on ollut ongelmia keväästä asti. Poliisi ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi epäile eläinsuojelurikosta.

– Tilan ongelmat ovat tulleet menneen kevään ja alkukesän aikana poliisin tietoon.

Mäntynen ei muista uransa varrelta vastaavanlaista tapausta.

– Onhan tämä täysin poikkeuksellinen tilanne ja harvinaista, että tällainen määrä nautoja pääsee vapaaksi ja kulkee nyt luonnossa.

WhatsApp_MTV3_Stripe_

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja