Raateliko susi poneja Salossa? Talliyrittäjän kauhunhetket: "Aidat olivat veressä ja poni tärisi tallin takana sokissa"

Salolainen ponitilallinen on luopumassa poneistaan epäillyn susihyökkäyksen vuoksi 0:36
Salolainen Roger Lumberg kuvasi kolmevuotiaan poninsa, Kanjang av Jäboruderin, sokeeraavat haavat.

Salolainen ponitilallinen on myymässä osan poneistaan pois epäillyn susihyökkäyksen vuoksi. Paikalla käyneet asiantuntijat eivät ole vahvistaneet tietoa, mutta alueella on tehty susihavaintoja.

Salolainen Roger Lumberg kohtasi kauhistuttavan näyn ponitilallaan tiistaiaamuna. Hän oli menossa piha-aitaukseen antamaan poneille aamuruokaa ja huomasi, että tarhojen aitoja oli rikki ja kaksi oria oli karkuteillä.

Tallin kulman takaa löytyi Lumbergin kolmevuotias shetlanninponi pahoin raadeltuna.

– Se tärisi siellä sokissa. Ensimmäinen ajatukseni oli, että hevoset olisivat tapelleet keskenään. Soitin naapuriin ja pyysin apua. Sanoin, että nyt täällä on kaikki irti.

"Nämä ovat hampaan jälkiä"

Ystävät tulivat apuun, mutta silti meni toista tuntia ennen kuin karanneet yksilöt saatiin talliin.

– Katsoin pahimmin loukkaantunutta ponia ja näin, että nyt on sattunut ja pahasti. Ystäväni sanoi, että täällä ei ole viiltoja, vaan nämä ovat hampaan jälkiä. Sanoin, että et voi olla tosissasi.

Nyt Lumberg on varma, että hevoset eivät olleet tapelleet keskenään, vaan paenneet henkensä edestä susia. Sitä ei ole kuitenkaan pystytty virallisesti hänelle todentamaan.

"Poliisin ilme oli näkemisen arvoinen"

– Ystäväni on metsästäjä ja nähtyään nämä kuvat hän oli aivan varma, että kyseessä on susi. Kaverini oli jakanut Whatsappissa näitä kuvia ja 15 metsästäjää oli hänelle sanonut, että suden tekemiä nämä jäljet ovat, Lumberg vakuuttaa.

Paikalla kävivät eläinlääkäri, poliisi ja paikallinen suurpetoyhdyshenkilö. Poliisin ilme oli Lumbergin mukaan näkemisen arvoinen.

– He katselivat ympärilleen niin, että silmät meinasivat pudota päästä. Toinen poliisi näytti ponilla ollutta viiltojälkeä kollegalleen ja sanoi, että ihan selvästi suden tekemä haava. Mutta eivät he sitä enää sano – virallisissa lausunnoissa se on muuttunut jo, Lumberg huoahtaa.

"Kyseessä on petovahinko"

Suurpetoyhdyshenkilö Esa Ojanen tekee yhteistyötä riistayhdistyksen kanssa. Myös hän kävi paikan päällä.

– Sanoisin, että todennäköisesti kyseessä on petovahinko, mutta täyttä varmuutta ei saatu siitä, mikä eläin on kyseessä, Ojanen kertoo MTV Uutisille.

– Minulle on sanottu, että saisin valtiolta korvauksia, jos pystytään todentamaan, että nämä ovat petoeläimen tekemiä, mutta sitä ei ole nyt vielä virallisesti todettu, Lumberg harmittelee.

Kahta varsaa kaivataan

Lumbergin mukaan hänen tilaltaan on jo aiemmin kadonnut kaksi varsaa.

– Minulla oli epäilys siitä, että kaksi tiineenä olleista tammoistani oli varsonut. Nyt ne eivät enää näytä tiineeltä ja eläinlääkäri sanoi myös heti nähtyvään nämä tammat tiistaina, että tiineinä ne eivät enää ole.

– Tammat ovat olleet kilometrin päässä aitauksessa ja varsoja ei sieltä löytynyt. Epäilen, että sudet olisivat vieneet ne.

Aidat olivat veressä

Lumbergilla riittää nyt työtä. Aitaukset olivat kärsineet pahoja vaurioita.

– Sähköaitani antoi aikaisemmin 10 000 volttia. Nyt sähköpaimen on hajonnut. Olen saanut kolme yhdeksästä tarhasta korjattua. Niistä oli langat niin pahasti maassa.

– Luulen, että toinen karanneista oreista on rikkonut aitaa myös. Poliisien kanssa kuvasimme näitä aitoja ja langat olivat veressä. Lanka oli puolitoista metriä korkea ja poni on juossut verisenä sen sisällä.

Alueella on tehty susihavaintoja aiemmin

Suomen Luonnonvarakeskus on arvioinut, että Suomessa on tällä hetkellä 153–287 sutta.

Varsinais-Suomessa on ollut useampia susilaumoja jo pitkään. Somerniemen paikkeilla Salon lähiseudulla liikkuu Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan susikaksikko.

Lumbergin tallin lähistössä oli tehty susihavaintoja pitkin talvea. Joitakin havaintoja epäiltiin myös ketuiksi tai villikoiriksi. Lumberg on kuitenkin vakuuttunut siitä, että ne olivat susia.

– Olen aiemmin nähnyt täällä yhdeksän sutta kavereideni kanssa, mutta kukaan ei uskonut, kun emme saaneet pimeällä valokuvia otettua, Lumberg kertoo.

Susien epäillään käyneen myös läheisellä tilalla

Myös lähistöllä sijaitsevalla lypsykarjatilalla huolestuttiin, kun tilan omistajan hevosen jalkoihin ilmestyi isoja haavoja ja pitkiä naarmuja.

Tilalla käynyt kunnaneläinlääkäri oli Hevosurheilu -lehden mukaan todennut, ettei toinen hevonen saisi sellaisia haavoja aikaiseksi.

Puremahaavat tulehtuvat suusta tulevien bakteerien takia nopeasti ja lehden mukaan kyseisen hevosen haavat oireilivat siten, että kunnaneläinlääkäri oli todennut niiden olevan puremahaavoja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Sudet ovat tabu

Lumbergin mukaan sudet ja niiden aiheuttamat vahingot karjatiloilla ja muilla tilallisilla ovat vaiettu asia – ikään kuin tabu, josta ei uskalleta puhua eläinsuojelijoiden pelossa.

Susia puolustavat aktivistit usein ärsyyntyvät, kun käydään keskustelua siitä, pitäisikö kantaa rajoittaa.

– Minä en heitä pelkää. Sanoisin, että tulkaa tänne vaan rakentamaan minulle petoaitaa. Kaveria oli uhkailtu Facebookissa, kun hän oli jakanut päivityksen tästä, mitä minun tilallani kävi.

– Tuntuu, että paikalliset viranomaiset eivät uskalla sanoa mitään. Kukaan ei ole tämän enempää käynyt tutkimassa jälkiä. Näitä asioita painetaan villaisella ja pedot saavat rellestää.

"Suomessa ei sanota juuta eikä jaata"

Tapauksesta lähtenyt kohu on levinnyt jo ulkomaillekin.

– Facebook -kirjoitustani tallin sivuilta on jaettu muun muassa Ruotsissa, Hollannissa, Tanskassa ja Saksassa. Joku saksalainen metsästäjäliitto oli myös jakanut tämän.

– Suomessa kukaan ei uskalla sanoa juuta eikä jaata, Lumberg huoahtaa.

"Yksittäiset sudet voisi ampua"

Lumberg ei karsasta ajatusta susien ampumisesta.

– Minun ei kuulu väistää. Tämä ei ole susien reviiriä, vaan ne ovat tekemässä reviiriä tähän.

– Yksittäiset yksilöt voitaisiin mielestäni ampua. Ja tämäkin on varmasti ollut yksittäinen. Jos niitä olisi ollut kaksi, ne olisivat syöneet tuon ponin.

Lumberg on jo valmis luovuttamaan. Hän laittoi Facebookiin hevosten myynti-ilmoituksen.


– Vähennän määrää nyt niin, että jäljelle saavat jäädä nämä vakiotammat, joita on neljä. Ne ovat kuuluneet niin sanotusti kalustoon. Loput saavat lähteä.

– Jo viime talvena oli aika tuskaa, kun susia oli täällä. Järjestän näille neljälle niin turvalliset olot, kuin mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat