Iso joukko suomalaisia erityisen alttiita infektiosairauksille – kuulutko sinäkin tähän riskiryhmään?

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Nämä tekijät altistavat perussairauksille.

Ylipaino ja lihavuus voivat tanskalaistutkimuksen mukaan altistaa monille infektiosairauksille. Myös alipainoisuus voi olla infektioiden riskitekijä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä, ja se perustuu yli 100 000 tanskalaisen terveys- ja geenitietoihin ja yhdeksänvuotiseen seurantaan. Geenitietojen avulla tutkijat selvittivät, keillä osallistujilla oli lihomiselle altistavia geenimuotoja. Näin he pystyivät paremmin erottamaan painon vaikutukset muista sekoittavista tekijöistä.

Tulosten perusteella riski sairastua mihin tahansa infektiotautiin tai keuhkokuumeeseen oli kohonnut osallistujilla, jotka olivat painoindeksin perusteella lihavia, mutta yhteys koski myös niitä, joiden painoindeksi oli hyvin pieni. Lihavilla myös ihoinfektiot, virtsatieinfektiot ja sepsis olivat yleisempiä, tulokset osoittivat.

Suomalaista aikuisista noin neljännes on lihavia. Normaalipainon ylittää kuitenkin kaksi kolmannesta miehistä ja puolet naisista.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat