Mainos

Islanti torjui taas Icesave-korvaukset

Islantilaiset torjuivat jo toistamiseen kansanäänestyksessä Icesave-korvausten maksun. Pääministeri Johanna Sigurdardottirin mukaan tulos oli shokki niin hallitukselle kuin parlamentillekin, ja hän varoitti tuloksen saattavan johtaa taloudelliseen ja poliittiseen kaaokseen.

Islannin television mukaan vajaat 60 prosenttia kansalaisista äänesti sopimusta vastaan. Nyt koko korvausvyyhti siirtyy tuomioistuinten käsiteltäväksi, ja prosessista odotetaan pitkäaikaista. Asiantuntijoiden mukaan epävarmuus korvausten maksamisesta heikentää Islannin ponnistuksia nousta maata koettelevasta lamasta.

—Huonoin vaihtoehto tuli valittua. Äänestys jakoi kansakunnan kahtia, sanoi Johanna Sigurdardottir tuloksen varmistuttua.

—Meidän on tehtävä kaikkemme, ettei tulos aiheuta poliittista ja taloudellista kaaosta Islannissa, hän totesi.

Korvaukset nyt tuomioistuimeen

Korvauksia vaatineiden Hollannin ja Britannian edustajat olivat pettyneitä. Kummatkin maat olivat sunnuntaina valmiit siirtämään asian käsittelyn oikeusistuimeen.

Hollannin valtiovarainministerin Jan Kees de Jagerin mukaan neuvottelujen aika on nyt ohi ja asia siirtyy oikeuden käsiin. Myös Britannian valtiovarainministeriön edustaja oli sitä mieltä, että kiista ratkaistaan tuomioistuimessa.

Korvaukset koskevat talletuksia, jotka britit ja hollantilaiset menettivät islantilaisen Landsbankin kaaduttua. Britannia ja Hollanti peräävät nyt Islannilta rahoja, jotka ne itse maksoivat kansalaisilleen.

Maiden neuvotteleman sopimuksen mukaan Islanti olisi maksanut vähitellen vuoteen 2046 mennessä 3,9 miljardia euroa Britannialle ja Hollannille. Se olisi tarkoittanut noin 12 000 euroa jokaista islantilaista kohden.

Islannin valtiovarainministerin Steingrimur Sigfussonin mukaan kiistan ratkaiseminen oikeudessa kestää vähintään vuoden. Samalla hän vakuutti, ettei Islannille tuota vaikeuksia maksaa velkojaan takaisin.

—Islannin varannot kattavat reilusti kaikki tulevien vuosien korvaukset, ministeri sanoi.

Nyt kaatunut sopimus oli Islannille edullisempi kuin edellinen, jonka vuosi sitten hylkäsi yli 90 prosenttia äänestäjistä. Asiantuntijoiden mukaan korvaukset tulevat olemaan huomattavasti suurempia, jos oikeus määrää Islannin maksumieheksi.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.