Mainos

Islannissa huomenna parlamenttivaalit

Islantilaiset valitsevat huomenna maalleen uuden parlamentin Altingetin seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Vaaleista on tulossa historialliset sikäli, että Islannin suurin puolue, konservatiivinen itsenäisyyspuolue todennäköisesti kerää eniten ääniä, siitä huolimatta että puolue on ollut lähes vuosikymmenen ajan hallitusvastuussa.

Islannissa on erittäin harvinaista, että kahdeksan vuotta hallitusta johtanut puolue menestyy vaaleissa. Kaikki uusimmat mielipidemittaukset lupaavat kuitenkin Itsenäisyyspuolueelle 6 prosenttiyksikön lisäystä äänimäärään eli yhteensä 43 prosenttia äänistä.

Samalla on selvää, että Islannin poliittinen näyttämö muuttuu vaalien jälkeen. Uusi yhtynyt vasemmisto-oppositio, Allianssi, saa mielipidemittausten mukaan 27 prosenttia äänistä ja nousee toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Islannin nykyisessä hallituksessa ovat edustettuina Itsenäisyyspuolue ja Edistyspuolue, joka on maaseutuun tukeutuva keskipuolue. Niillä on 63-jäsenisessä Altingetissa 25 ja 15 paikkaa.

Uusi vasemmistopuolue

Itsenäisyyspuolueen purjehtiessa myötätuulessa Edistyspuolueen kannatus todennäköisesti laskee 5 prosenttiyksikköä ja puolue saa vain 18 prosenttia äänistä. Näin siitäkin huolimatta, että äänestäjien mielestä puolueen johtaja ulkoministeri Halldor Asgrimsson on maan luotettavin poliitikko. Asgrimssonin odotetaan istuvan hallituksessa vaalien jälkeenkin samoin kuin myös Itsenäisyyspuolueen johtajan pääministeri David Oddsonin.

Allianssiin kuuluvat sosiaalidemokraatit, Kansanallianssi ja Naislista. Kansanallianssin Margret Frimannsdottirin johdolla puolue on saanut yhä enemmän kannatusta.

Vasemmistopuolueiden yhtyminen vaalien edellä ei sujunut ongelmitta. Yksi ryhmä irrottautui Kansanallianssista ja muodosti Vasemmistovihreät -nimisen puolueen, joka on äärimmäisenä poliittisen kirjon vasemmassa laidassa. Lisäksi vaikuttaa siltä, että puolue täyttäisi poliittisen tyhjiön - Vasemmistovihreiden odotetaan saavan peräti 8 prosenttia äänistä.

Toisaalta mielipidemittaukset kertovat myös, että peräti 16,5 prosenttia valitsijoista ei vielä tiedä, ketä ääänestää, ja neljä prosenttia ei aio äänestää lainkaan. Suuri äänestysvilkkaus on perinne Islannissa. Neljä vuotta sitten parlamenttivaaleihin osallistui 87,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Talous kunnossa

Vaikka monet ovat tyytymättömiä nykyisen hallituksen politiikkaan, etenkin sosiaalipolitiikkaan, islantilaiset ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä maan taloudelliseen tilanteeseen. Bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 4-5 prosenttia, työttömyys on laskenut 2 prosenttiin ja inflaatio on pysynyt 2-2,5 prosentissa.

Hallituspuolueet ovat lisäksi onnistuneet kääntämään vaalikeskustelun pois monista kuumista sisäpoliittisista kysymyksistä ja ulkopolitiikasta. Myöskään Islannin mahdollisesta EU-jäsenyydestä ei ole keskusteltu vaalien edellä.
(STT-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.