Mainos

Islannin maanjäristyksistä miljoonavahingot

Islantia eilen vavisuttaneet voimakkaat maanjäristykset aiheuttivat miljoonavahingot. Alustavat arviot vahinkojen määrästä vaihtelevat suuresti. Varovaisimmatkin arviot liikkuivat kuitenkin kymmenissä miljoonissa markoissa. Suurinta tuhoa järistykset aiheuttivat Hellan alueella vajaat 100 kilometriä pääkaupungista Reykjavikista kaakkoon.

Useat rakennukset tuhoutuivat kokonaan ja monet vaurioituivat niin pahasti, etteivät ihmiset uskaltaneet yöpyä kodeissaan. Myös teitä tuhoutui järistyksissä, joista vahvin oli Islannin seismologian laitoksen tarkennettujen mittausten mukaan voimakkuudeltaan 6,5 richteriä. Liikenne monilla silloilla keskeytettiin mahdollisen sortumavaaran vuoksi.

Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin, ennen muuta siksi, että järistysten aikana lauantai-iltapäivällä suurin osa islantilaisista oli ulkosalla osallistumassa maan kansallispäivän juhlallisuuksiin.

Maa vavahti

Islannissa asuva suomalainen geologi Jouko Parviainen koki maanjäristyksen paikan päällä. Hän oli juuri tulossa lentäen Suomesta Reykjavikiin, kun maa vavahti.

-Järistys sattui aivan samalla hetkellä, kun kone tömähti maahan. Jopa lentokenttähenkilökunta luuli aluksi, että koneen raju tömähdys kenttään sai maan vapisemaan, Parviainen kertoi Reykjavikista puhelimitse sunnuntaina STT:lle. Pian asian oikea laita kuitenkin selvisi. Kännykät eivät toimineet ja myös puhelinliikenne tukkeutui täysin hätääntyneiden ihmisten yrittäessä saada yhteyttä omaisiinsa.

Islannin radio pyysi ihmisiä välttämään turhia puheluita, jotta elintärkeät viestit pelastus- ja lääkintäviranomaisille saataisiin perille. Jouko Parviaisen mukaan Islannissa arvuuteltiin tänään, olivatko lauantain järistykset juuri se kauan pelätty "suuri pamaus", jonka on pitkään ennustettu iskevän eteläiseen Islantiin. Järistysten sarja tuntui käytännöllisesti katsoen koko saarivaltakunnassa lukuunottamatta aivan itäisiä osia.

Parviainen ei sunnuntaina osannut vahvistaa eri lähteiden tekemiä arvioita vahinkojen määrästä. -Mutta onhan se pienelle maalle aina iso isku, kun vaurioita joudutaan korjaamaan, hän sanoi ja lisäsi, että esimerkiksi teiden ja siltojen korjaaminen on kallista puuhaa.

Islannin pääministeri David Oddsson sanoi maan televisiossa, että luonnonvoimien aiheuttamiin vahinkoihin on vaikea täysin varautua.
-Me olemme Islannissa ilmeisesti kuvitelleet, että olemme valmistautuneet maanjäristyksiin paremmin kuin itse asiassa olemmekaan, hän sanoi tutustuttuaan vaurioita esittelevään kuvamateriaaliin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.